Britse zender Channel 4 krijgt gemengde reacties na uitzending ‘Naked Education’

We kennen allemaal ongetwijfeld Naked Atrraction, waarbij een aangeklede persoon geconfronteerd wordt met zes naakte mensen en kan op basis daarvan een date kan kiezen. Britse zender Channel 4 beweert dat ze het taboe rond naaktheid wil doorbreken en nog meer aandacht wil schenken aan body positivity. Of hun nieuwe reeks Naked Education daar het goede voorbeeld voor is, doet velen twijfelen.

De zesdelige reeks, die van start ging op dinsdag 4 april, wordt gepresenteerd door tv-presentatrice Anna Richardson. De nieuwe reeks Naked Education gaat nog een stapje verder dan de eerder bekendere Naked Attraction dat van dezelfde zender afkomstig is.

Het concept van is simpel: jonge mensen laten kennismaken met allerlei lichaamstypes en zo stereotyperingen doorbreken. “Ik maak graag shows die controversieel zijn, die taboes doorbreken en die een verschil maken”, vertelt presentatrice Anna Richardson aan Britse krant The Sun.

Hoewel het concept heel baanbrekend en vernieuwend is, vragen veel mensen zich af of dit wel de goede richting opgaat.

Educatief of verziekt?

In een poging om enkele van de meest voorkomende fabels bij jongeren te ontkrachten, stonden in de show vier volledig naakte mensen voor een groep tieners, terwijl presentatoren Alex George en Yinka Bokinni uitleg gaven over het thema in kwestie. Eén van de jongeren gaf zelfs toe dat ze nog nooit eerder een volledig naakte man had gezien.

De show is uiteraard bedoeld voor educatieve doeleinden, maar dat leek voor sommige kijkers allesbehalve zo. Ook Twitter barstte helemaal los na de uitzending.

Genormaliseerde pedofilie

Ook Brits journaliste Sonia Poulton liet de kwestie niet koud. “Als iemand die al meer dan twee decennia onderzoek doet naar de seksualisering van kinderen, zeg ik u dat u zojuist in de gillende grote red flag-zone bent terechtgekomen”, deelt ze op Twitter. “Vraag niet waarom kinderen nieuwsgierig zijn naar naakte volwassenen, maar vraag waarom volwassenen naakt willen poseren voor kinderen.”

Anderen noemen het ‘genormaliseerde pedofilie’ en dreigen zelfs om Channel 4 aan te klagen.

Tot op heden heeft de Britse zender nog niet gereageerd op de kritiek die ze ontvingen. Of de show blijft bestaan, is nog niet duidelijk.

Meer
Lees meer...