Het kiezen tussen contactlenzen en een bril: alle voor- en nadelen

Geschreven met branded content van Hans Anders.

Wanneer je helaas problemen hebt met je gezichtsvermogen kun je bijvoorbeeld moeite hebben met lezen, autorijden of zelfs hoofdpijn krijgen. Gelukkig zijn hiervoor verschillende oplossingen, zoals contactlenzen of een bril. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om te begrijpen welke optie het beste bij jou past. In dit artikel zullen we alle voor- en nadelen van zowel contactlenzen als een bril bespreken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Voordelen van contactlenzen

We beginnen met de contactlens, dit is een een dun, gebold glaasje die het oppervlak van het oog bedekt. Contactlenzen hebben verschillende voordelen. Een groot voordeel is dat ze niet in de weg zitten tijdens de dagelijkse activiteiten. Als ze goed zitten merk je niet eens dat je ze nog draagt. Je hoeft voor nieuwe lenzen ook niet perse de deur uit, je kunt gemakkelijk lenzen bestellen. Nog een ander voordeel is dat je met contactlenzen wel je hele gezicht laat zien. Niemand heeft door dat je contactlenzen draagt. Er zijn echter ook nadelen. 

Nadelen van contactlenzen

Hoewel contactlenzen veel voordelen hebben, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Een van de grootste nadelen waar mensen met contactlenzen toch wel last van hebben, is dat contactlenzen onderhoud vereisen. Je moet ze dagelijks reinigen en desinfecteren om infecties te voorkomen. Dit kan voor sommige mensen een tijdrovend proces zijn. Een ander nadeel van contactlenzen is dat ze duurder kunnen zijn dan een bril op de lange termijn. Je moet regelmatig nieuwe lenzen bestellen en vloeistoffen kopen om ze schoon te houden. Dit kan oplopen tot aanzienlijke kosten, vooral als je lenzen van hoge kwaliteit nodig hebt. Voor sommige mensen is het aanbrengen van contactlenzen ook lastig, dit kan dus een nadeel zijn. Echter wordt dit na een tijdje altijd gemakkelijker.

Voordelen van een bril

In plaats van contactlenzen kun je natuurlijk ook gewoon een bril dragen. Een bril heeft ook verschillende voordelen zoals dat het gewoon gemakkelijker te gebruiken is. Je hoeft ze alleen maar op te zetten en af te zetten. Dit kan handig zijn voor mensen die moeite hebben met het hanteren van contactlenzen. Een ander voordeel van een bril is dat deze minder onderhoud vereist. Je hoeft ze alleen maar schoon te maken als ze vies zijn, in plaats van ze dagelijks te reinigen en desinfecteren. Dit kan het leven een stuk eenvoudiger maken voor mensen die geen zin hebben in het gedoe met contactlenzen. Hoewel een bril gemakkelijk te gebruiken is, heeft het ook enkele nadelen. 

Nadelen van een bril

Een van de grootste nadelen van een bril is dat deze kan beslaan bij temperatuurverschillen of vochtig weer. Dit kan het zicht belemmeren en vervelend zijn om mee om te gaan. Een ander nadeel kan zijn dat het soms in de weg zit en kan verschuiven door bepaalde activiteiten. Verder kan het ook breken of beschadigd raken. Dit kan ervoor zorgen dat je regelmatig nieuwe monturen moet kopen, wat op den duur ook kosten met zich meebrengt.

Meer
Lees meer...