Je iPhone beveiligd met je vingerafdruk? Zo simpel is het voor anderen om je gsm toch te unlocken

Denk niet dat je iPhone goed beveiligd is wanneer je hem met je vingerafdrukken hebt afgesloten. Wie het echt wil, kan het toestel nog altijd heel eenvoudig ontgrendelen om toegang te krijgen tot je mails en foto’s. Je hebt er enkel een klein, zwart doosje voor nodig.

Voor slechts 165 euro heb je volgens The International Business Times al gespecialiseerde hardware waarmee je zelfs de nieuwste iPhones kunt hacken. En die hardware is vrij gemakkelijk op het internet te verkrijgen. Het toestel is een IP-BOX en forceert een paswoord of code door herhaaldelijk te gokken tot het de juiste gevonden heeft. Natuurlijk zijn iPhones wel voldoende beveiligd, zodat je niet kunt blijven gokken. Je kan je toestel ook vragen om alle settings te deleten wanneer je tien keer het verkeerde paswoord hebt ingevoerd.

Onbeperkt raden

Maar dat is allemaal geen probleem voor de IP-BOX. Zelfs al heb je de beveiliging met vingerafdruk gekozen, dan nog kan je een iPhone unlocken met enkel de pascode. De IP-BOX wordt rechtstreeks verbonden met de interne structuur van de iPhone. Het doosje heeft contact met de batterij en sluit de stroomtoevoer af van zodra het merkt dat het verkeerde paswoord is ingevoerd. Op die manier kan de telefoon meteen worden afgesloten voor die beseft dat iemand probeert in te breken.

Daardoor kan de IP-BOX naar hartenlust paswoorden blijven raden. Het doosje weet of een paswoord correct of foutief is aan de hand van een lichtsensor die je met het scherm moet verbinden. Die detecteert dan verschillende niveaus van verlichting afkomstig van het scherm. Van zodra dat verandert, is de code gekraakt en is de iPhone dus ontgrendeld.

Je zou denken dat bij de verkoop van zo’n IP-BOX toch enige controle vereist is, maar het is heel eenvoudig om er eentje te kopen. Het maakt niet uit of je de eigenaar bent van een winkel die smartphones repareert, dan wel een hacker met snode plannen.

Oplossing: beter paswoord

Natuurlijk heeft ook die IP-BOX z’n nadelen. Zo kan het heel lang duren, soms meer dan 100 uren vooraleer de iPhone ontgrendeld is. En je kan je toestel beter beveiligen door een paswoord langer dan vier cijfers te kiezen. Dan werkt de IP-BOX gewoon niet meer aangezien die enkel nummers tussen 0000 en 9999 uitprobeert. Je hebt bij iPhones ook de optie om een paswoord uit breiden en in plaats van nummers volledige woorden te gebruiken. Zo creëer je een complex paswoord waar hardware zoals de IP-BOX zich geen raad mee weet.

Ook wie de update 8.1.1 iOS gekregen heeft, zit goed. Daarmee is een poortje gedicht dat het voor een IP-BOX mogelijk maakt om in de smartphone in te breken. Maar niet iedere iPhone heeft die update gekregen, en iedere iPhone 4 of ouder kan die update zelfs niet meer krijgen, waardoor deze toestellen uiterst kwetsbaar blijven.

(Bronnen: The International Business Times, Business Insider)
Meer
Lees meer...