Left Right
scrollTop top

Joe Dempsie over het einde van ‘Game of Thrones’: “Tot de laatste aflevering dacht ik: misschien?”


Joe Dempsie Gendry Game of Thrones
© Joe Dempsie als Gendry in ‘Game of Thrones’ – HBO

Game of Thrones-acteur Joe Dempsie gaat diplomatisch om met de kritiek op het laatste seizoen van de ondertussen legendarische reeks. Hij benadrukt dat GOT zodanig populair geworden was, dat nooit alle fans tevreden zouden zijn met het einde. Maar toch is hij zelf ook niet 100 procent fan: “Ik had graag nog willen ontdekken wie de moeder van Gendry was!”

De hele wereld leerde Joe Dempsie kennen als Chris Miles in Skins. Het personage zette hem op de kaart als acteur, maar de populariteit die daarbij hoorde, wilde Dempsie eigenlijk niet. Daarom deed ie auditie voor Game of Thrones een fantasy-reeks, die op dat moment niemand veel zei.

Ondertussen is die reeks niet meer zo onbekend. Integendeel: Game of Thrones is één van de grootste shows in de geschiedenis geworden. En die groei heeft Dempsie van aan de zijlijn meegemaakt. In de eerste drie seizoenen was z’n personage Gendry namelijk niet veel meer dan “de bastaard van Robert Baratheon”, die ooit wel eens belangrijk zou kunnen worden.

Drie seizoenen roeien

En na drie seizoenen roeien, is dat ook effectief gebeurd. Tijdens die drie seizoenen waarin Gendry niet in Game of Thrones te zien was, volgde Joe Dempsie de reeks op de voet. De acteur zag die groeien van “heel populair tot … gestoord”. Het verschil in populariteit was ook op de set te merken, vertelde hij tijdens een interview met NME.

“Het viel op toen ik terugkwam voor seizoen zeven. De hoeveelheid security op de set, de scripts die achter slot en grendel zaten … Er waren zelfs een paar mensen die nooit buiten kwamen voor het sociale aspect, zodat ze wat slaap konden inhalen. En zodat ze niet de hele nacht foto’s zouden moeten nemen.”

Pak melk kopen

Dat hij niet zo’n persoon was, daar is Joe Dempsie heel tevreden over. “Emilia Clarke, Kit Harington, Peter Dinklage, Lena Headey. Zij droegen het gewicht van de show op hun schouders. Ik heb dat nooit moeten doen. Volgens mij is het voor Kit Harington zelfs moeilijk om een pak melk te kopen, en da’s voor mij niet het geval.”

“Misschien?”

Ondertussen weten we al lang wie op de felbegeerde Iron Throne eindigde, maar tijdens de opnames wisten de acteurs van niets. “Een deel van mij dacht zeker: ‘Misschien kom ik wel terug en zal alles om mij draaien. Misschien word ik het wel. Misschien win ik wel.’ Het kon zijn! Ik denk dat ik zelfs tot aan de laatste aflevering dacht: ‘Misschien?'”

“500 miljoen op overschot?”

Joe Dempsie reageerde heel diplomatisch op vragen over het einde van Game of Thrones. “Ze hadden nooit voor iedereen het goede kunnen doen. Da’s volgens mij een duidelijk signaal over hoe populair de reeks was geworden. Het publiek is zo groot geworden dat nooit iedereen tevreden zou zijn …”

“Sommige punten van kritiek over seizoen acht zijn gegrond, vind ik, andere zijn niet meer dan een subjectieve opinie.” De kritiek was héél opvallend. Zo opvallend zelfs dat een petitie werd opgestart, om het laatste Game of Thrones-seizoen opnieuw te maken. En die nam de cast met een korreltje zout: “Succes daarmee. Heb je 500 miljoen op overschot?”

Cersei?

Zelf is hij ook niet 100 procent tevreden over het einde van de reeks. “Ik wilde nog ontdekken wie de moeder van Gendry was. Ik heb een theorie dat het eigenlijk Cersei was, en hij dus de enige biologische zoon van haar en Robert Baratheon was.”

“In seizoen één, wanneer Ned Stark hem komt opzoeken, vraagt hij Gendry naar z’n ouders. Hij zei dat hij z’n vader nooit had gekend, maar dat z’n moeder yellow hair had. Ik herinner me dat ik dacht dat die zin te geladen was, om niets te betekenen.”

George R.R. Martin?

De enige die daarop kan antwoorden, is natuurlijk bedenker George R.R. Martin. Misschien doet de schrijver dat binnenkort ook wel. Hij staat er namelijk om bekend om af een toe een klein beetje, maar extra sappige, informatie op de Game of Thrones-fans los te laten.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…