‘Game of Thrones’-schrijver wilde Jon Snow eigenlijk met iemand anders koppelen en da’s nog vreemder dan “tante” Daenerys

Game of Thrones staat erom bekend niet helemaal op dezelfde manier met taboes om te gaan als de rest van de wereld. Incest is bijvoorbeeld een heel belangrijk onderdeel van de reeks. En ook Jon Snow en Daenerys Targaryen maken zich daar ‘schuldig’ aan. Al was het oorspronkelijke plan van George R.R. Martin misschien nét een stapje te ver.

Het einde van Game of Thrones is ondertussen al meer dan een jaar geleden. En toch blijven fans teleurgesteld over bijna het hele laatste seizoen van de reeks. Daarin gebeurde zoveel op zo’n korte tijd, en eigenlijk gingen er gewoon te weinig geliefde personages dood, om een écht Game of Thrones-seizoen te zijn.

De Mad Queen

In dat laatste seizoen kregen we bijvoorbeeld te zien dat Daenerys Targaryen in ongeveer drie tellen veranderde van de koningin waar iedereen op zat te wachten, in een vrouwelijke versie van haar vader, en zo de Mad Queen van Westeros werd.

https://www.youtube.com/watch?v=k-CpXQ_FF1Q

Op dat moment had ze een relatie met Jon Snow, die na heel lang twijfelen dan toch door de knie gegaan is, letterlijk. Het kwam dan ook voor veel fans als een shock (zoals alleen Game of Thrones kan shockeren) toen hij Daenerys passioneel kuste, en haar dan neerstak.

Jon Snow en Daenerys

De volledig opbouw naar die ene kus, was typisch Game of Thrones. Jon Snow trok op uitnodiging van Daenerys naar Dragonstone, waar hij (niet zo vriendelijk) gevraagd wordt om op één knie te gaan zitten. Niet om met haar te trouwen, maar om haar te steunen in haar strijd om te regeren over Westeros.

De twee groeien steeds dichter naar elkaar toe en beginnen een ware romance. Kijkers krijgen een beetje koude rillingen, want zij kennen de ware identiteit van Jon Snow ondertussen. Ned Stark voedde Jon op als z’n eigen bastaardzoon, maar die titel klopte niet helemaal.

https://www.youtube.com/watch?v=r5krxJdnknE

Jon heet eigenlijk Aegon Targaryen, en is de zoon van Lyanna Stark (de zus van Ned) en Rheagar Targaryen (de broer van Daenerys). De twee tortelduifjes zijn dus eigenlijk een tante en haar neefje, ook al zijn ze ongeveer even oud.

Een beetje incest

De scènes tussen Jon Snow en Daenerys waren lastig kijken, omdat de Game of Thrones-kijkers wisten dat het om een incestueuze relatie ging, en de mensen in die relatie dat helemaal niet wisten. Nu, het blijft natuurlijk Game of Thrones, waar incest eigenlijk niet meer zo verrassend is.

We leerden de relaties in Westeros namelijk al heel snel kennen. In de allereerste aflevering van Game of Thrones ontmoeten we Jaime en Cersei Lannister. De tweeling amuseert zich in een torentje, tot plots de jonge Bran Stark in het raam verschijnt. Jaime vindt er niets beter op dan de jongen uit het raam te duwen, en zo ontstaat de vete tussen de twee huizen.

Jon Snow en Arya

Incest is dus niets nieuws, maar toch had de relatie die George R.R. Martin eigenlijk voor Jon Snow had voorzien, voor serieus wat braakneigingen kunnen zorgen. De schrijver van A Song Of Ice And Fire had namelijk eerst een relatie uitgewerkt tussen Jon Snow en niemand minder dan Arya Stark.

Mocht het allemaal zo uitgedraaid zijn, zou Jon Snow waarschijnlijk Arya Stark niet zo overduidelijk als z’n kleine zusje gezien en behandeld hebben. In vroege versies van de boeken onderdrukken de twee hun gevoelens, omdat ze dénken dat ze halfbroer en -zus zijn.

Eens het uitkomt dat Jon Snow eigenlijk helemaal niet de zoon van Arya’s vader is, zijn de twee in de wolken en geven ze toe aan hun gevoelens en beginnen ze een relatie. Ze zijn dan namelijk “maar” neef en nicht, wat in Westeros helemaal niet voor problemen zorgt.

Probleem voor de serie

Die verhaallijn zou wat lastig geweest zijn om te gebruiken in de serie Game of Thrones. Arya en Jon schelen namelijk maar 5 jaar, maar de acteurs achter die personages schelen veel meer. Kit Harington is namelijk tien jaar ouder dan Maisie Williams.

https://www.youtube.com/watch?v=mNHDnOYYXl4

Fun fact: Joe Dempsie, die Gendry speelt in Game of Thrones, is maar zes maanden jonger dan Kit Harington. En zijn personage is uiteindelijk diegene die het doet met Arya. Toch niet zo’n groot probleem, dus, dat leeftijdsverschil.

Meer
Lees meer...