‘Game of Thrones’-schrijver George R.R. Martin wilde een “vreselijke dood” in ‘The Red Wedding’

Over Game of Thrones is al heel veel geschreven, en nog meer gezegd. Het laatste seizoen van de reeks was een teleurstelling voor fans, zeker nadat eerdere seizoenen zo’n succes waren. In de voorlaatste aflevering van het derde seizoen bijvoorbeeld, kregen trouwfeesten een heel andere betekenis dankzij The Red Wedding.

De hele wereld kent George R.R. Martin als de schrijver van de boekenreeks A Song of Ice and Fire. Da’s de reeks waarop Game of Thrones gebaseerd is. Maar het had geen haar gescheeld of fans kenden hem ook als één van de personages uit de serie. Een heel klein personage, weliswaar.

Vreselijke dood in The Red Wedding

De schrijver wilde namelijk een gastrol spelen in de reeks. En niet de minste: hij wilde op een “vreselijke manier sterven tijdens The Red Wedding“. Z’n reden? “Ik was er verantwoordelijk voor!” Uiteindelijk kreeg George R.R. Martin geen cameo in één van de gruwelijkste scènes van de hele reeks.

Waarom, vraag je je af? Wel, fans kenden het gezicht van de schrijver al op het moment dat The Red Wedding plaatsvond. Zo’n bekend gezicht zou de aandacht afleiden van wat er in de scène gebeurt. En dat wilden de showrunners vermijden.

https://www.youtube.com/watch?v=ZnxvUuSzbMI&

De Starks en de Freys

The Red Wedding is een onderdeel van de voorlaatste aflevering van het derde Game of Thrones-seizoen. Op het trouwfeest wordt het huwelijk van Edmure Tully en Roslin Frey gevierd. Dat was niet helemaal naar de zin van Walder Frey, de vader van Roslin.

Walder Frey had namelijk een deal gesloten met Robb Stark, The King In The North. Om de hulp van Walder Frey te krijgen in de oorlog tegen onder andere de Lannister, moest Robb met één van de dochters van Frey trouwen. Maar dat deed ie niet, omdat hij verliefd was geworden op Talisa.

Om het “goed te maken” met de Freys, overtuigde Robb z’n nonkel (Edmure Tully) om met één van Walders dochters te trouwen. Alle plooien leken gladgestreken. Leken, want het blijft natuurlijk Game of Thrones. Tijdens het huwelijksfeest worden Robb Stark, z’n zwangere vrouw Talisa, z’n moeder Catelyn en duizenden van hun bannermen vermoord.

Daenerys Targaryen en Khal Drogo

George R.R. Martin was dus niet te zien in het derde seizoen van Game of Thrones, maar dat was bijna wél het geval in het eerste! In de pilootaflevering van de reeks speelde Martin namelijk één van de gasten op het huwelijk van Daenerys Targaryen en Khal Drogo.

Hoe het komt dat fans de schrijver niet gezien hebben? De aflevering is helemaal opnieuw gemaakt voor die uitgezonden werd. In de proefversie van die aflevering speelde actrice Tamzin Merchant nog de rol van Daenerys Targaryen, voor die uiteindelijk wereldberoemd werd door Emilia Clarke.

The Winds of Winter

En ook helemaal op het einde van Game of Thrones was George R.R. Martin bijna te zien. Showrunners David Benioff en Dan Weiss hadden het hem voorgesteld, en bijna was Martin op het voorstel ingegaan. Uiteindelijk heeft hij dat niét gedaan, omdat hij voor een verschijning van een paar seconden helemaal naar Belfast zou moeten reizen.

Dat vond George R.R. Martin niet handig, omdat hij al de tijd die hij had, in z’n volgende boek wilde steken. The Winds of Winter staat namelijk al sinds 2011 op het to-dolijstje van de schrijver.

En de lockdown door het nieuwe coronavirus lijkt hem te helpen bij het schrijven. Vorige maand liet Martin namelijk weten dat hij z’n tijd nuttig zou besteden en de hele tijd aan het boek zou werken!

Meer
Lees meer...