Kim Kardashian en Rihanna willen veroordeelde moordenaar vrij: wat is er aan de hand?

Rodney Reed Kim Kardashian West Rihanna
EPA+Twitter/@MeekMill

Celebs drukken graag hun stempel op de actualiteit. Soms is dat vervelend. En soms proberen ze een mensenleven te redden. Dat is ook deze keer het geval. Rodney Reed werd in 1998 veroordeeld voor verkrachting en moord, maar bleef zijn onschuld uitroepen. Vorige maand dook mogelijk nieuw bewijsmateriaal op, dat ervoor kan zorgen dat hij niet (onschuldig) geëxecuteerd wordt.

Volgers van onder andere Kim Kardashian West en Rihanna hadden het misschien al zien passeren: heel wat (bekende) mensen willen Rodney Reed vrij krijgen. De 51-jarige Amerikaan werd in 1998 ter dood veroordeeld voor de verkrachting van en moord op de toen 19-jarige Stacey Stites.

Bewijsmateriaal spreekt verdenking tegen

Stites werd in 1996 gewurgd en verkracht teruggevonden. De politie verdacht onmiddellijk haar verloofde, voormalig politie-agent Jimmy Fennell. Die verdenking werd nog sterker toen hij twee bezwarende tests met een leugendetector aflegde.

Fennell werd nooit veroordeeld voor de moord, want zijn DNA kwam niet overeen met het bewijsmateriaal dat op het lichaam van de jonge vrouw aangetroffen werd. Dat bewijsmateriaal wees naar Rodney Reed, die voor de rechter verscheen.

Ter dood veroordeeld

Reed gaf toe dat het DNA op het lichaam van Stacey Stites wel eens van hem zou kunnen zijn. De twee hadden namelijk een seksuele relatie. Dat er dan wat van zijn DNA op haar lichaam teruggevonden werd, is dus best logisch. Reed bleef ontkennen dat hij Stites vermoord had. En dat is nu – twintig jaar later – niet veranderd.

Desalniettemin oordeelde de jury dat Reed schuldig was. In 1998 werd hij ter dood veroordeeld. Zijn executie staat later deze maand gepland.

Toch Fennell?

Niet iedereen gaat akkoord met die geplande executie. Zeker nadat vorige maand mogelijk nieuw bewijsmateriaal over Reeds onschuld opdook. Jimmy Fennell, de ex-verloofde van Stites die eerst verdacht werd voor haar moord, zou die namelijk zélf bekend hebben.

De getuigenis komt van Arthur Snow, die samen met Fennell in de gevangenis zat. Fennell zat toen een celstraf uit, omdat hij veroordeeld was voor verkrachting. Hij zocht veiligheid en bekende de moord aan Snow, die deel uitmaakte van the Aryan Brotherhood, om zijn vertrouwen te winnen.

De getuigenverklaring

Snow schreef in zijn officiële getuigenverklaring het volgende: “Jimmy vertelde dat zijn verloofde het deed met een zwarte man zonder dat hij daarvan wist … Naar het einde van het gesprek toe vertrouwde Jimmy me toe: ‘Ik moest mijn n****r-loving verloofde wel vermoorden’.”

De advocaten van Rodney Reed sprongen op de verklaring. Die toont namelijk aan dat Reed onschuldig is en op 20 november niet geëxecuteerd hoeft te worden. De advocaten van Fennell merkten de getuigenis ook op en lieten die ook niet onopgemerkt passeren.

Zij kozen wel voor de tegenovergestelde richting en boren de verklaring volledig de grond in. De reden? Arthur Snow is een veroordeelde crimineel, wat zijn verhaal helemaal niet geloofwaardig maakt.

Geloof in Reeds onschuld

Geloofwaardig of niet, heel wat mensen geloven al jaar en dag in de onschuld van Rodney Reed. Een nichtje van Stacey Stites, bijvoorbeeld, liet tijdens een televisie-interview vallen dat ze altijd Jimmy Fennell verdacht had.

Ook een verzekeraar, waar Fennell een levensverzekering bij wilde afsluiten, had goede redenen om Stites’ ex-verloofde te verdenken. Tijdens dat gesprek dreigde de man namelijk om zijn verloofde te vermoorden. De verzekeraar kwam niet met zijn verhaal naar buiten, omdat hij naar eigen zeggen dacht dat Reed wel vrijgesproken zou worden.

Oproepen

Niet alleen familieleden, vrienden en kennissen pleiten voor de vrijspraak van Rodney Reed. Ook heel wat bekende mensen vragen hun volgers om een petitie te tekenen, die de overheid moet overtuigen de zaak opnieuw te openen en Reed vrij te laten.

Kim Kardashian West, bijvoorbeeld, wil de betrokken gouverneur aansporen om “het juiste te doen”.

Zangeres Rihanna deelde de petitie met haar volgers. Ze vraagt hen die te onderteken als ze vinden dat “de overheid geen onschuldige man zou mogen vermoorden”.

De twee vrouwen zijn niet de enige celebs die niet tevreden zijn met de manier waarop Reed behandeld wordt. Acteur Isaiah Washington (onder andere Dr. Burke in Grey’s Anatomy) en rapper Meek Mill roepen hun fans ook op om de petitie te ondertekenen. Op het moment van schrijven telde die al meer dan 160.000 handtekeningen. Het doel is 200.000.

Gesponsorde artikelen