Left Right
scrollTop top

Medeoprichter Ice Bucket Challenge overleden aan ALS


Ice Bucket Challenge
© Shutterstock

Patrick Quinn, medeoprichter van de Ice Bucket Challenge, is op 37-jarige leeftijd overleden aan de ziekte ALS. Die bekende campagne die in 2014 viraal ging, bracht in totaal meer dan 220 miljoen dollar (185 miljoen euro) op voor medisch onderzoek naar de ziekte.

Het was de Facebook-pagina van Patrick Quinn die zijn overlijden bekendmaakte. “Het is met grote droefheid dat we het overlijden van Patrick vanmorgen vroeg moeten delen. We zullen hem altijd herinneren vanwege zijn inspiratie en moed in zijn onvermoeibare strijd tegen ALS”, valt daar te lezen. Quinn werd 37. Zeven jaar geleden kreeg hij de diagnose van ALS.

Amyotrofe Laterale Sclerose (ALS) is een ongeneeslijke neurologische ziekte waarbij de de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg, de hersenstam en de motorische schors van de hersenen afsterven. Patiënten krijgen daardoor na enige tijd te maken met verlamming en ademhalingsproblemen. Gemiddeld leven mensen die de diagnose van ALS krijgen nog drie jaar. Amper tien procent leeft nog tien jaar na het krijgen van de diagnose.

Ice Bucket Challenge

De ziekte kwam in de zomer van 2014 extra in de aandacht door de Ice Bucket Challenge. De bedoeling van die challenge was om een emmer ijswater over je te gieten en een donatie te doen aan een ALS-organisatie. Daarna mocht je anderen uitdagen die dan hetzelfde moesten doen.

De Ice Bucket Challenge is populair gemaakt door Patrick Quinn en Pete Frates, die vorig jaar ook overleden is aan ALS. Zij zagen een video van de golfer Chris Kennedy die de actie deed en besloten de challenge viraal te laten gaan.

220 miljoen dollar

Dat lukte beter dan verwacht en het aantal donaties voor onderzoek naar de ziekte ALS bereikte recordhoogtes. In totaal is volgens Reuters meer dan 220 miljoen dollar (185 miljoen euro) opgehaald. Het onderzoek dat daarmee gefinancierd is, leverde veel belangrijke ontdekkingen op in de strijd tegen ALS.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  681.250
 • Aantal
  doden
  20.554