Left Right
scrollTop top

UFC-vechter verliest tanden en geeft ze aan referee


Anthony Smith UFC MMA
© epa

Veel sportnieuws valt er tijdens deze coronacrisis niet te rapen, maar het UFC-kamp tussen Glover Teixeira en Anthony Smith eerder deze week zorgde wel voor een opvallend beeld. Die laatste verloor namelijk tijdens het gevecht twee tanden en gaf die tussen enkele vuistslagen door doodleuk aan de scheidsrechter.

Wereldwijd liggen bijna alle sportevenementen, op enkele uitzonderingen na, al enige tijd stil. De laatste week proberen steeds meer competities wel opnieuw op te starten. Zo wordt in Zuid-Korea weer gebaseballd en gevoetbald en hervat de voetbalcompetitie dit weekend ook in Duitsland.

UFC

In de Verenigde Staten is de mixed martial arts (MMA) organisatie UFC een van de eerste sportbonden die opnieuw is begonnen. Als het van voorzitter Dana White afhing, was de UFC zelfs nooit gestopt. Toen het in geen enkele staat in de Verenigde Staten mogelijk bleek om een event te organiseren, probeerde White zelfs even een privé-eiland te kopen.

Uiteindelijk trok de UFC naar Jacksonville, waar het kan profiteren van de relatief soepele coronamaatregelen in de staat Florida. Op 9 mei ging daar UFC 249 door en op 13 mei stond er al een volgende event geprogrammeerd. Ondanks de afwezigheid van publiek, waren er op beide avond meerdere spectaculaire kampen te zien.

Anthony Smith vs. Glover Teixeira

Het meest opvallende moment kwam er woensdagavond tijdens de laatste kamp tussen lichtzwaargewichten (tot 93 kilogram) Anthony Smith en Glover Teixeira. De 40-jarige Braziliaan Teixeira was op voorhand de underdog, maar nam snel de bovenhand over zijn jongere tegenstander.

Smith lag zelfs zo onder dat hij op een bepaald moment twee tanden verloor na een van de maar liefst 138 slagen die hij moest incasseren. In plaats van op te geven, besloot de Amerikaan daarop doodleuk de tanden op te rapen en ze aan aanwezige scheidsrechter te geven. Die reageerde aanvankelijk nogal verbaasd, maar nam de tanden uiteindelijk toch aan.

Op dat moment moet het ook Teixeira zijn opgevallen dat hij enkele tanden had uitgeslagen. Hij verontschuldigde zich namelijk nog tijdens het gevecht bij zijn tegenstander. Door de afwezigheid van de fans konden we het gesprek tussen beide kooivechters zelfs perfect verstaan. “Sorry, Anthony, part of the job“, zei Teixeira eerst waarop Smith doodleuk reageerde met “Yeah, het is wat het is”.

Kritiek op scheidsrechter en begeleiding

Ondanks de vele slagen en het verlies van zijn tanden bleef Anthony Smith doorvechten en zijn bijnaam ‘Lionheart’ waarmaken. Ook zijn corner weigerde de handdoek te werpen zelfs toen hij hen tussen de vierde en de vijfde ronde wees op feit dat zijn tanden uitvielen. Achteraf was er veel kritiek op de beslissing van zijn begeleiding om hem nog aan die vijfde en laatste ronde te laten beginnen.

Lang duurde het toen wel niet meer, want toen Teixeira ook die ronde bleef domineren, besloot de scheidsrechter de kamp toch stil te leggen. Dat was volgens kenners veel te laat. Achteraf bleek de lijst met verwondingen van Anthony Smith heel lang: gebroken neus, gebroken oogkas, twee ontbrekende tanden en een snee onder zijn oog. Volgens een aanwezige journalist zag zijn hoofd er na het gevecht dan ook niet langer menselijk uit.

Smith zelf klaagde achteraf niet over de beslissing om hem zo lang te laten vechten. “I come out of battle with my shield or I come out on it. Dat is mij regel”, besloot hij. Zaterdagavond staat er overigens al een volgende UFC-event geprogrammeerd in Jacksonville.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…