Nieuwe dinosaurussoort ontdekt die familie was van de Tyrannosaurus rex

In Engeland is een nieuwe dinosaurussoort ontdekt die verwant was aan de Tyrannosaurus rex. De beenderen werden gevonden op het eiland Wight, dat gekend staat om de vele fossielen die er gevonden worden.

Paleontologen aan de universiteit van Southampton hebben de afgelopen maanden vier beenderen bestudeerd die vorig jaar gevonden werden op het eiland Wight, voor de zuidkust van Engeland. Ze kwamen tot de ontdekking dat de beenderen de hals, rug en staart van een onbekende dinosaurus zijn. Dat meldt de universiteit van Southampton in een persbericht.

Luchtzakken

De dinosaurus zou ongeveer 4 meter lang geweest zijn en was een Theropode, een soort die op twee benen liep. Nog levende Theropoda zijn de huidige vogels. De bekendste Theropode is wellicht de Tyrannosaurus rex. Volgens de wetenschappers leefde de nieuwe soort in het Krijt-tijdperk, ongeveer 115 miljoen jaar geleden.

Twee van de botten die gevonden werden. – University of Southampton

De nieuwe dinosaurus kreeg de naam Vectaerovenator inopinatus, een verwijzing naar grote luchtzakken in de gevonden botten, een kenmerk van de Theropoda. Ook moderne vogels hebben zulke luchtzakken, die hen helpen ademhalen en terwijl zorgen voor een heel ligt beenderstelsel.

Strandgangers

“Het viel ons op hoe hol het skelet van dit dier was, het zit vol met luchtruimtes. De beenderen moeten zeer fragiel geweest zijn”, zegt Chris Barker, een doctoraatsstudent aan de universiteit. “Het aantal gekende theropod-dinosauriërs uit die periode van het Krijt is niet zo groot, dus het is interessant dat we de diversiteit van de dinosauriërs zo zien uitbreiden.” De vier botten werden vorig jaar in een tijdspanne van enkele weken gevonden door drie verschillende groepen wetenschappers. Een studie bevestigde dat die afzonderlijke botten waarschijnlijk afkomstig zijn van dezelfde dinosaurus, die ten noorden van de vindplaats leefde. De onderzoekers denken dat het karkas werd weggespoeld in zee.

Paul Farrell, een bewoner van het eiland Wight, was een van de mensen die op de botten struikelde. “Ik liep langs het strand, schopte tegen wat stenen en zag ineens wat leek op een bot van een dinosaurus. Ik was verbaasd om erachter te komen dat het om een nieuwe soort gaat”, zei hij in het persbericht. De andere twee mensen die de botten vonden, waren allebei fossielenjagers.

Dinoparadijs

Het Isle of Wight staat gekend als een toplocatie voor het vinden van dinosaurusresten en fossielen. Je hebt er het Dinosaur Isle, een groot museum en één van de bekendste dinomusea in Europa. De botten zullen daar nu worden tentoongesteld.

“Deze opmerkelijke ontdekking zal bijdragen aan de uitgebreide collectie die we hebben. Het is geweldig dat we nu de herkomst van de botten kunnen bevestigen en ze tentoonstellen voor het publiek”, zei Martin Munt, de conservator van het museum.

Meer
Lees meer...