Overlegcomité opent deur naar evenementen zonder mondmasker

België kiest voor een geleidelijke afbouw van de coronaregels en niet voor een “big bang” zoals in Engeland, waar het gros van de beperkingen vandaag afgeschaft wordt. Dat blijkt na afloop van het Overlegcomité van de overheden.

Vooraf werd vooral uitgekeken naar de regels voor evenementen en reizen. Dit werd beslist:

Evenementen

  • Vanaf 13 augustus kan het Covid Safe Ticket worden gebruikt voor outdoor evenementen vanaf 1.500 bezoekers of meer. In de eerdere plannen was er nog een minimumdrempel van 5.000 bezoekers, maar die drempel wordt nu dus verlaagd, zodat ook middelgrote evenementen van het systeem gebruik kunnen maken.
  • Zo’n ticket geeft iedereen die volledig gevaccineerd is, recent negatief testte of antilichamen heeft, toegang tot een evenement, zonder verplicht mondmasker.
  • Ook de afstandsregels vallen weg. “Wel moet er een plan inzake crowd-management bestaan, dienen sanitaire voorzorgsmaatregelen gevolgd te worden en moet adequate ventilatie voorzien zijn.”
  • Vanaf 1 september geldt de regeling ook voor indoor evenementen.

Reizen

  • De controles op het invullen van het Passenger Locator Form (PLF) en het bezit van een digitaal coronacertificaat worden aangescherpt. “Vooral in de luchthavens en de treinstations”, verklaarde premier Alexander De Croo op de persconferentie.
  • Wie terugkomt uit een zone binnen de Europese Unie of Schengen waar gevaarlijke varianten van het coronavirus circuleren én nog niet volledig gevaccineerd is, moet op dag 1 en dag 7 een PCR-test afleggen, ongeacht de kleur van de zone.

Afstandsregels

  • Het Overlegcomité bevestigt het belang van het dragen van een mondmasker, het houden van een veilige afstand en het voldoende ventileren van binnenruimtes.
  • Er is dus geen sprake van algemene versoepelingen zoals in sommige andere landen. Engeland spreekt zelfs van Freedom Day. “Pas onze regels ook toe als je in het buitenland bent”, voegde premier De Croo daaraan toe.

(mah)

Lees ook: Op vliegvakantie vertrekken was nog nooit zo stressvol

Meer
Lees meer...