7 sportschandalen die de wereld rondgingen

Net zoals in de zakenwereld en de showbizz hebben er zich in de sportwereld ook al enkele schandalen voorgedaan. Vaak is er sprake van corruptie, maar corruptie is in de sportwereld lang niet het enige dat het daglicht niet mag zien.

Eens om de zoveel tijd wordt de sportwereld jammer genoeg opgeschrikt door een schandaal. Zo liep in ons land de voetballer Olivier Deschacht tegen de lamp omdat hij zou gewed hebben op voetbalwedstrijden van de ploeg waar hij zelf actief was. Benieuwd welke schandalen nog in de media kwamen? Wij zochten voor jou verder uit welke sportschandalen de wereld rondgingen.

1. Dopingschandaal van Lance Armstrong

De Amerikaanse wielrenner Lance Armstrong werd gedurende zijn wielercarrière voortdurend achtervolgd door dopingbeschuldigingen. Vooral zijn relatie met de Italiaanse sportdokter Ferrari wekte argwaan.

In augustus 2005 duikt dan een verhaal op over mogelijk dopinggebruik bij Armstrong. Stalen uit 1999 werden onderzocht en getest op verboden middelen (in 1999 werden nog geen officiële dopingtesten uitgevoerd). Daaruit bleek dat Armstrong positief testte op zes van de twaalf stalen. Wanneer ploegmaats Tyler Hamilton en Floyd Landis toegeven dat ze uitleg kregen van Armstrong over doping en het hem ook zelf zagen toedienen, gingen de poppen pas echt aan het dansen.

Lance Armstrong biechtte bij Oprah Winfrey op dat hij al zijn Tourzeges won met behulp van doping.
(bron: ISOPIX)

Nadat Armstrong in juli 2012 officieel beschuldigd werd voor dopinggebruik, besliste hij in augustus 2012 om zich niet meer te verdedigen bij het USADA (het Amerikaanse antidopingagentschap). Als gevolg daarvan ontnam het USADA al de Tourzeges van Lance Armstrong. Ooit won hij zeven keer de Ronde van Frankrijk. Vandaag staat die teller terug op nul.

Op 17 en 18 januari 2013 werd op de Amerikaanse televisie-zender OWN (Oprah Winfrey Network) een tweedelig interview tussen Lance Armstrong en Oprah uitgezonden. Daar gaf de ex-wielrenner ook toe dat hij zijn Tourzeges heeft behaald met behulp van doping in de vorm van epo, bloedtransfusies, cortisonen, groeihormonen en testosteron.

2. Het Italiaans voetbalschandaal uit 2006

Het Italiaanse voetbalschandaal uit 2006 was een omkoopschandaal in de Italiaanse voetbalcompetitie. Het staat bekend als het Calciopoli-schandaal (verwijzend naar het Tangentopoli-corruptieschandaal uit 1992). Scheidsrechters, leden van de voetbalbond, bestuursleden van voetbalclubs en zelfs politici waren bij de hele affaire betrokken.

Luciano Moggi was de spilfiguur in het Italiaanse omkoopschandaal van 2006.
(bron: ISOPIX)

Na een reeks onderzoeken naar de Napolitaanse maffia luisterde het Italiaanse gerecht de telefoon van Juventus-voorzitter Luciano Moggi af. Hij bleek de spilfiguur te zijn in de hele affaire. Jarenlang bleken voetbaluitslagen gemanipuleerd en landstitels gekocht. Luciano Moggi verdween achter de tralies, Juventus verloor zijn laatste landstitel en werd meteen verbannen naar de Serie B (de Italiaanse tweede klasse). Juventus werd toen kampioen en een jaar later zat de ploeg terug in de Serie A (eerste klasse).

Bij het omkoopschandaal waren ook de ploegen AC Milan, Lazio en Fiorentina betrokken. Net als Juventus moesten Lazio en Fiorentina zakken naar de Serie B. AC Milan kreeg 44 strafpunten in de Serie A, hierdoor maakte de ploeg geen kans op een Europees ticket. Juventus kreeg bovenop de degradatie nog eens 17 strafpunten in de Serie B.

3. Bijtende Luis Suarez

Voor nummer drie blijven we in de voetbalsfeer. Al hebben deze incidenten in principe weinig met voetbal te maken. De Uruguayaanse voetballer Luis Suarez beet namelijk al drie keer een tegenspeler tijdens een voetbalwedstrijd.

In 2010 gaat Suarez voor het eerst over de schreef tijdens een wedstrijd tegen PSV. De aanvaller is dan nog actief bij het Nederlandse Ajax. Tijdens een discussie met verschillende spelers van beide ploegen bijt de Uruguayaan plots in de nek van PSV’er Otman Bakkal. Suarez werd hiervoor zeven wedstrijden geschorst.

Na Ajax trekt de aanvaller naar het Engelse Liverpool. In 2013, tijdens een wedstrijd tegen Chelsea, slaan de stoppen opnieuw door bij Suarez. Hij bijt in de arm van de Serviër Branislav Ivanovic. In Engeland treden ze blijkbaar strenger op voor zulke incidenten, want Suarez kreeg toen tien wedstrijden schorsing.

Luis Suarez beet in de arm van Giorgio Chiellini tijdens het WK 2014.
(bron: ISOPIX)

En op 24 juni 2014 is het weer raak. Tijdens het WK zet de Uruguayaan zijn tanden in de Italiaans verdediger Giorgio Chiellini. De verdediger probeerde tevergeefs de beet te tonen aan de scheidsrechter, maar die oordeelde dat de fase geen rode kaart verdiende. Na afloop van de wedstrijd verklaarde Suarez dat zo’n dingen nu eenmaal gebeuren in het strafschopgebied. Uiteindelijk werd Suarez toch nog voor acht internationale wedstrijden geschorst. De aanvaller kwam in 2015 nog eens in opspraak voor een bijtincident bij de Argentijn Martin Demichelis tijdens eens Champions League-wedstrijd tussen FC Barcelona en Manchester City. Uit verschillende beelden bleek wel dat de Uruguayaan deze keer zijn tanden niet had gebruikt.

4. Schaatsschandaal met Tonya Harding en Nancy Kerrigan

Het verhaal van Tonya Harding en Nancy Kerrigan is ongetwijfeld een van de meest ophefmakende schandalen ooit. Net voor de Winterspelen van Lillehammer in 1994 krijgt Nancy Kerrigan een mep van een ijzeren staaf net onder haar knie.

Kerrigan was destijds de grote rivale van Tonya Harding. Ze was bovendien de tweede vrouw ter wereld die een drievoudige axel in haar oefening wist te verwerken. Aanvankelijk was dat enkel voor mannen voorbehouden. Op de Olympische Spelen van 1992 in Albertville greep Harding net naast een medaille, later overklaste Kerrigan haar volledig en dat kon Harding niet verkroppen.

Tonya Harding heeft alle betrokkenheid altijd ontkend, al leidde het onderzoek wel naar haar kant. Jeff Gilooly, de ex van Harding, en zijn vriend Shawn Eckardt betaalden Shane Stant een slordige 6.500 dollar (of zo’n 5.400 euro) om de aanslag op Nancy Kerrigan uit te voeren. Stant werd op heterdaad betrapt en belandde achttien maanden in de cel. Later verklaarde Stant dat de aanval veel erger had kunnen aflopen, want er was een plan om de achillespees van Nancy Kerrigan door te snijden waardoor ze nooit meer had kunnen schaatsen.

5. Corruptiezaak bij de FIFA

In mei 2015 werden veertien mensen, waarvan negen personen verbonden met het bestuursorgaan van de internationale voetbalbond (FIFA), aangeklaagd door de FBI. Ze werden verdacht van omkoperij, afpersing en witwaspraktijken. De politie pakte in diezelfde maand nog zeven personen op omdat ze 150 miljoen euro aan steekpenningen zouden hebben aanvaard.

De arrestaties vonden plaats rond een FIFA-congres waarbij een een vervanger voor toenmalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter werd gezocht. Veel landen eisten namelijk zijn ontslag. Blatter weigerde dit en won de verkiezing opnieuw. Een paar dagen later kondigde Blatter toch zijn ontslag aan omdat hij niet de steun had van de volledige voetbalwereld.

Sepp Blatter (links) en Michel Platini werden voor acht jaar geschorst.
(bron: ISOPIX)

De arrestaties draaiden vooral om de verdenking van omkoperij, fraude, witwassen en het toekennen van media- en marketingrechten. Dat gebeurde vooral bij FIFA-wedstrijden in de Verenigde Staten en de Copa América Centenario in 2016 (een voetbaltoernooi ter ere van het 100-jarig bestaan van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond). Ook waren er beschuldigingen van omkoperij bij sponsoring van voetbalkleding, bij het selectieproces voor het gastland voor het WK in 2010 en de presidentsverkiezingen van de FIFA in 2011. Bovendien zouden drie topbestuurders van de FIFA (waaronder Blatter) zich jaarlijks forse salarisverhogingen hebben gegeven en WK-premies en andere bonussen aan elkaar hebben verdeeld.

Uiteindelijk werden Sepp Blatter en Michel Platini (ex-voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA) voor acht jaar geschorst wegens overtreding van de ethische code. Beide personen zijn ook uitgesloten van alle voetbalgerelateerde activiteiten op nationaal en internationaal niveau.

6. Russisch dopingschandaal

Geen Olympische Spelen 2020 in Tokio (die intussen uitgesteld zijn tot 2021), geen Winterspelen 2022 in Peking en geen WK voetbal 2022 in Qatar. Dat is het besluit van het Wereldantidopingagentschap (WADA) nadat Rusland jarenlang dopingdata manipuleerde.

Het Compliance Review Committee (een onafhankelijk onderzoekspanel van het WADA), wilde Rusland al in november 2019 schorsen omdat de Russische autoriteiten nog steeds nalieten om de dopingzaak tot het bot uit de spitten. Rusland pleegde namelijk al eerder fraude in de atletiek en tijdens de Winterspelen van Sochi. Dat werd in 2015 ook bewezen en Rusland werd geschorst. Later bleek dat er nog steeds sprake was van grootscheepse dopingfraude in de Russische sport.

Een Russische atleet die met de vlag van zijn land zwaait op de Olympische Spelen. Voor Russische dopingzondaars zal dit niet meer kunnen.
(bron: ISOPIX)

Russische atleten die toch willen deelnemen aan Winter- of Zomerspelen kunnen dit nog altijd doen indien ze een onberispelijk dopingverleden kunnen aantonen. De deelname gebeurt dan wel onder de neutrale vlag en niet onder de Russische vlag.

7. Moord van Oscar Pistorius op zijn vrouw

Oscar Pistorius stond bekend als de Blade Runner of de ‘snelste man zonder benen.
(bron: ISOPIX)

De laatste in het rijtje heeft niet zozeer met de sport te maken. Het hoofdpersonage in het verhaal is wel een bekende sporter. De Zuid-Afrikaan Oscar Pistorius is namelijk bekend als de Blade Runnder of ‘de snelste man zonder benen’. Hij is de dubbel geamputeerde wereldrecordhouder op de 100, 200 en 400 meter. Hij won onder andere goud op de 200 meter tijdens de Olympische Spelen van 2004 in Athene en verschillende andere gouden medailles op de Paralympics.

In 2017 haalt Pistorious de wereldpers nadat hij door het hooggerechtshof wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertien jaar en vijf maanden voor de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp in 2013. Pistorius heeft altijd volgehouden aan het feit dat hij dacht dat zijn vriendin een inbreker was. Hij schoot door de deur van het toilet en raakte Steenkamp met drie dodelijke kogels.

June Steenkamp, de moeder van de vermoorde Reeva Steenkamp, gelooft de onschuld van Pistorius niet.
(bron: ISOPIX)

Volgens Pistorius was hij smoorverliefd op zijn vriendin en had hij geen intentie om haar te doden, maar de openbare aanklager en nabestaanden geloofden zijn verhaal niet. Getuigen hoorden het koppel eerst ruzie maken, waarna enkele schoten weerklonken. De rechter oordeelde dat Pistorius de daad met voorbedachten rade uitvoerde. Op 11 september 2014 wordt de atleet vrijgesproken van moord, maar wordt een dag later schuldig bevonden aan dood door schuld. In oktober 2014 wordt hij dan toch veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar voor doodslag. In juni 2015 kwam hij vervroegd vrij en mocht de rest van zijn straf uitzitten onder de vorm van huisarrest in de villa van zijn oom.

Meer
Lees meer...