Left Right
scrollTop top

Komende nachten veel vallende sterren te zien


Vallende sterren
© Shutterstock

De meteorenzwerm Orioniden passeert de komende tijd langs de aarde. Daardoor zijn er deze week heel veel vallende sterren aan de hemel. Of die ook echt zichtbaar zullen zijn, hangt wel af van het weer.

De Orioniden is een meteorenzwerm die jaarlijks rond oktober aan de hemel te zien is. De meteoren zijn afkomstig van de bekende komeet Halley. De vallende sterren zijn overal te zien, maar de meeste ervan kan je waarnemen in het sterrenbeeld Orion, vandaar ook de naam.

“Orion bevindt zich aan de zuidelijke hemel. Dus wil je de vallende sterren goed zien, houd je blik dan op het zuiden gericht”, zegt meteoroloog Leon Saris van Weerplaza aan Nu.nl. Experts geven wel het advies om niet rechtstreeks naar het heldere sterrenbeeld Orion te kijken, maar naar donkere plaatsen vlak ernaast.

Bewolking

Tussen woensdagavond en donderdagmorgen zijn er het meeste vallende sterren te zien want dan is meteorenzwerm Orioniden op zijn maximum. Dan zijn er gemiddeld 23 meteoren per uur te zien. De kans is wel groot dat we dan af te rekenen hebben met zware bewolking en er dus niets te zien is. Daarom kijk je beter in het begin van de week ook al als er opklaringen zijn.

Als het weer toch een blijvende spelbreker blijft, zullen we geduld moeten hebben tot 14 december. Dan trekt de meteorenstorm Geminiden namelijk over ons land.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…