Onderzoek toont aan: hoe snel je wandelt, bepaalt je levensduur

Voetgangers
Pixabay

Je kent het wel, met je ouders ergens heen gaan en ze wandelen óh zo traag. Vaak is dat frustrerend. Nieuw onderzoek toont aan dat hoe snel je wandelt iets zegt over je levensduur. Mensen die snel wandelen als ze op leeftijd zijn, leven namelijk langer.

Door middel van de loopsnelheid konden wetenschappers zien hoe lang iemand leeft. Door de snelheid te meten kwamen ze namelijk veel te weten over iemands gemiddelde levensduur. Dat geldt voor mensen die meer dan 40 jaar oud zijn.

Verbaasd door de resultaten

Niet alleen je lichaam, maar ook je de gelaatsuitdrukkingen op je gezicht en je hersenen gaan er sneller op achteruit als je traag wandelt. Het internationaal team van onderzoekers waren verbaasd door de resultaten.

Vaak meten onderzoekers iemands loopsnelheid om een uitspraak te doen over de algemene gezondheid. Vaak voor mensen die ouder zijn als 65 is het een goed meetinstrument, want het is een goede indicator voor de kracht van je spieren, de longfunctie, je evenwicht, ruggenwervel en je ogen. Oudere mensen die traag wandelen worden vaak gelinkt aan een hoger risico op dementie.

In dit onderzoek werd het effect van traag wandelende mensen onderzocht op een vroegere leeftijd. 1.000 mensen in Nieuw-Zeeland, geboren rond 1970 werden voor een bepaalde tijd gevolgd.

De deelnemers aan het onderzoek moesten ook verschillende psychologische testen doen. Zo testten de onderzoekers onder andere je hersenfuncties. Tijdens hun jeugd deden de deelnemers ook vaak cognitieve testen op regelmatige basis.

“Via het onderzoek konden we aantonen dat traag wandelen een probleem is tijdens een later stadium in je leven”, vertelt Prof Terrie E Moffitt, co-auteur van de studie, aan BBC.

In het algemeen zagen de onderzoekers dat mensen die traag wandelen het verouderingsproces versnellen. Zo zijn onder andere hun tanden, longen en immuunsysteem in een slechtere staat dan mensen die snel wandelen.

Een ouder brein

Daarnaast konden de onderzoekers via de hersenscan ook aantonen dat trage wandelaars een ouder brein hebben. Omgekeerd konden de researchers ook de loopsnelheid voorspellen aan de hand van resultaten op vlak van intelligentie, taal en motorische vaardigheden. Opmerkelijk was het feit dat die testen plaatsvonden toen de testpersonen drie jaar oud waren.

Kinderen die opgroeiden tot trage wandelaars hadden een IQ dat maar liefst twaalf punten lager lag dan de snelste wandelaars, 40 jaar later.

De onderzoekers zeiden wel dat er meer onderzoek nodig is naar wandelen. Maar volgens hen kan het wel een goede indicator zijn voor hersen- en lichaamsgezondheid. Op die manier kunnen mensen op een jonge leeftijd hun levensstijl aanpassen naar eentje die veel gezonder is.

Gesponsorde artikelen