Wie zit achter Datislogisch.be: campagne voor de splitsing van het land?

Het lijkt erop alsof sommigen in de laatste week van de campagne nog wat pijlen op hun boog hebben. Zo is er plots de site Datislogisch.be. Daarop wordt nog eens uit de doeken gedaan waarom Vlaanderen beter alleen af is, zonder Franstaligen. Er staat ook een oproep bij om te stemmen “op gelijk welke partij die Vlaamse zelfstandigheid biedt”. Wie erachter zit is niet duidelijk. N-VA zegt alvast: “wij niet”. Is dit een soort Vlaamse super PAC, een belangengroep die politiek actievoert maar niet van die partij is? 

De site is pas gelanceerd, en lijkt klaar te staan voor een campagne die deze week moet komen. Maar wie er achter datislogisch.be zit, is onduidelijk. Op de site staat geen enkele verwijzing naar partijen, al is wel duidelijk dat de oproep voor Vlaamsgezinden is. De site is geregistreerd door 10 advertising, een bureau uit het Antwerpse.

Pro N-VA?

Dat het niet zomaar werk van amateurs is, is duidelijk. De graphics zijn behoorlijk goed uitgewerkt, de slogans bedacht door mensen die er toch iets van kennen, zo lijkt het. “Jij betaalt je blauw, zit in het rood en lacht je groen”, zo is één van de boodschappen: het is duidelijk dat de traditionele partijen geviseerd worden.

“Niet van ons”, reageert de N-VA zelf. Maar de oproep leest alvast wel alsof ze op maat van N-VA gemaakt is. Want de site pleit opvallend niet voor Vlaamse onafhankelijkheid, zoals Vlaams Belang dat wel heel duidelijk doet (overigens doet deze site qua stijl en aanpak in niets denken aan de typische Vlaams Belang-campagnes). Wat er wel staat is even veelzeggend: “steun een partij die Vlaanderen echte zelfstandigheid biedt”. Vertaal dat naar de politieke partijen en je komt bij het N-VA-model van confederalisme, van meer Vlaamse autonomie, zonder al te radicaal te communiceren. 

Vlaamse super PAC?

Benieuwd of we deze week meer te zien krijgen dan enkel een site die voorlopig niemand kent. Opvallend ook, de eerste die het via sociale media deelde was ’t Pallieterke, het radicaal-Vlaamse weekblad. 

Afwachten dus, maar het fenomeen doet denken aan de Amerikaanse super PAC’s. Omwille van de wet op uitgaven in verkiezingstijd kunnen partijen en kandidaten in de VS niet oneindig veel uitgeven. Dat omzeilen ze door rijke geldschieters en bedrijven een super PAC te laten opzetten: een organisatie die zogezegd niets te maken heeft met de kandidaat, maar die wel stevig campagne voert. Met geld dat niet van de kandidaat of partij komt, waardoor je oneindig mag spenderen. Ook bij ons zijn er soortgelijke wetten en kan je niet oneindig spenderen.

Meer
Lees meer...