Young Professionals met leerkracht Jan: “Respect tonen naar de leerlingen is cruciaal”

In de wereld van het onderwijs zijn leerkrachten de sleutelfiguren die jonge geesten inspireren, begeleiden en vormen. Jan, 23 jaar oud en  recent gestart als leerkracht wiskunde en natuurwetenschappen in de eerste graad deelt zijn ervaringen, uitdagingen en langetermijndoelen als leerkracht.

Wat betekent het voor jou om een leerkracht te zijn?

“Voor mij betekent het vooral jonge jongvolwassenen helpen ontwikkelen om het beste te worden dat ze kunnen zijn. Ik wil hen graag helpen om te leren en te groeien.

Als leerkracht moet je goed kunnen spreken in het openbaar, extravert zijn en goede sociale vaardigheden hebben. Ook het begrijpen van de leerstof en kunnen omgaan met verschillende leerlingen zijn belangrijk.”

Wat zijn de uitdagingen die je tegenkomt als leerkracht?

“De grootste uitdaging is soms om alle studenten betrokken te houden bij de les. Soms zijn er leerlingen die afgeleid zijn, en dan is het mijn taak om hen weer mee te krijgen.

Respect tonen naar de leerlingen is cruciaal. Als je respect toont, krijg je dat ook terug en wordt de sfeer in de klas beter.”

Wat zijn je langetermijndoelen als leerkracht?

“Mijn langetermijndoel is om ergens op een school te blijven werken en mogelijk ook een positie te bekleden op een hogeschool. Ik hoop mijn passie voor lesgeven verder te kunnen ontwikkelen.”

Hoe ga je om met tegenslagen of mislukkingen?

“Gelukkig is er op school een ondersteunend netwerk van zorgcoördinatoren en andere collega’s die kunnen helpen bij problemen in de klas. Het is belangrijk om gebruik te maken van dit netwerk en samen naar oplossingen te zoeken.”

Meer
Lees meer...