5 argumenten voor gratis wifi in een historische binnenstad

Stad Mechelen, Telenet en de hogeschool Thomas More slaan de handen in elkaar om gratis wifi in het centrum van Mechelen te voorzien, naar het voorbeeld van de buurgemeente Sint-Katelijne-Waver en de Deense hoofdstad Kopenhagen. Jong N-VA Mechelen staat 500% achter dit voorstel en wel om onderstaande redenen. Argumenten genoeg dus om gratis wifi in jouw stad of gemeente te promoten? Laat ons jouw argument weten!

1. Vrije tijd als sleutel tot #gemeenschapvormen

Als je als jongere in Mechelen woont, zul je ongetwijfeld het meeste van je internetabonnement opgebruiken in Mechelen zelf. Je kunt je daar vragen bij stellen. In je leefomgeving is het laatste wat je wilt een dure betaling te doen voor de invul van je vrije tijd. Ook al ben je veel buiten en spreek je mensen liever persoonlijk, internet blijft allicht nog steeds een grote rol spelen ook wanneer je mobiel bent. Betaal pas wanneer je jouw eigen leefomgeving verlaat als eerlijke compensatie voor de aangeboden diensten van je provider.

Op deze manier kunnen we Mechelaars ook meer aanzetten tot het zich verenigen in de binnenstad: denk maar aan een vergadering voor een jeugdbeweging of een studentenvereniging of je wilt aan je beste vriend iets tonen, dit allemaal terwijl je op een terrasje iets aan het nuttigen bent en je zo als groep kunt laten zien.

“Heb je een presentatie voor te bereiden? Doe dat samen met je kameraden op je dooie gemak terwijl het gras aan je blote voeten kriebelt in het stadspark. Een vergadering? Dowload je documenten via het gratis wifi. Bespaar milieuonvriendelijk printwerk en werk efficiënt. Dit is een gemeenschap vormen in de 21ste eeuw.” – Henning Van Duffel, voorzitter Jong N-VA Mechelen

2. Mechelen #studentenstad en #applicatiestad

Voor zij die het misschien al vergeten waren… Mechelen blijft nog steeds een belangrijke studentenstad. We moeten het maximale potentieel uit onze hogeschoolstudenten blijven halen. Mechelen wordt voor deze mensen immers een belangrijke leef- en werkomgeving. Ons bibliotheek- horeca- en kotenbeleid maken we via een gratis studentenapplicatie meer toegankelijk.Daarnaast pleiten we ook voor een brede ‘Mechelapplicatie‘, waarop verschillende functies kunnen geïntegreerd staan: openingsuren van het Huis van de Mechelaar, een algemeen loket voor vragen, een link naar de stadsencyclopedie Mechelen Mapt, … Ook dit zonder dat het een rosse cent meer kost.

2 bis. Mechelen #klimaatneutralestad

Doe je bijeenkomsten of vergaderingen, zou het toch stukken handiger zijn om verslagen op een tablet te lezen? Of je vult formulieren voor de stadsadministratie gewoon in op je slimme telefoon. Heb je een spreekbeurt voor te bereiden? Doe dat op je dooie gemak terwijl het gras aan je blote voeten kriebelt in het stadspark. Bespaar jezelf van printwerk en denk ecologisch.

“Internet is eigenlijk ondertussen een basisrecht geworden. Koppel dat aan het feit dat het contact burger-overheid ook steeds meer digitaal gebeurt, dan lijkt het mij vanzelfsprekend om elk initiatief van dit type aan te moedigen. Het kan ook veel doen voor ons imago als moderne, toffe stad.” – Arnout Van den Steene, praeses Jong N-VA Scaldis & bestuurslid Jong N-VA Mechelen

3. Een concurrentieel sterker Mechelen

Ook marktkramers, zakenlui, mensen en jongeren die geen vaste woonplaats hebben, kunnen met hun occasioneel bezoek aan onze stad het gratis wifi uitproberen. Zo heet Mechelen ook deze mensen welkom in de stad, iets wat ons concurrentieel wellicht wat sterker maakt.

4. Een middeleeuwse stad, doch helemaal mee met het digitale tijdperk

De Toeristische Dienst kan bovendien werk maken van digitale rondleidingen met op de historische sites een link naar een gevatte digitale beschrijving over een gebouw, een plein of een monument. Dit ter ondersteuning van de stadsgidsen. Toeristen kunnen dit weer helemaal gratis uitproberen, wat voor een aangename ervaring kan zorgen. Toeristen kaarten na de stadswandeling vaak na en vragen zich af wat ze net over de stad geleerd hebben: wel… ze zoeken het zomaar eventjes terug op op de telefoon met een Mechels biertje in de hand.

5. Mensen in armoede blijven mee

Mensen en jongeren in de armoede willen ook bereikbaar blijven. In de binnenstad krijgen zij de mogelijkheid om het internet te gebruiken, zonder daarvoor een extra abonnement voor het toestel aan te schaffen. Deze vorm van gratis wifi kan voor armeren een nieuwe dimensie openen. “Internet is eigenlijk ondertussen een basisrecht geworden. Koppel dat aan het feit dat het contact burger-overheid ook steeds meer digitaal gebeurt, dan lijkt het mij vanzelfsprekend om elk initiatief van dit type aan te moedigen. Het kan ook veel doen voor ons imago als moderne, toffe stad, ” zegt Arnout Van den Steene, praeses van Jong N-VA Scaldis en bestuurslid bij Jong N-VA Mechelen.

Meer
Lees meer...