8 redenen waarom iedereen eens in zijn/haar leven alleen zou moeten reizen

Maart 2014, de werkdruk werd me te hoog en ik had nood aan een kleine pauze en wat zelfreflexie; net geen 32, de wereld lag nog aan mijn voeten, maar waar wilde ik zelf naartoe? Ik besloot in mijn eentje door Indonesië te trekken. Moeilijker gezegd dan gedaan, want al snel trapte ik enkele mensen op de tenen die eigenlijk ook vrij konden nemen die periode en die ook wel graag eens naar Azië wilden gaan. Neen, ik wilde het echt alleen doen. Puur voor de ervaring. Waarom zou volgens mij iedereen minstens 1 keer alleen moeten reizen in zijn/haar leven?  

1. De geweldige mensen die je ontmoet

Natuurlijk is reizen met een partner of een goede vriendin heel leuk, maar een groot deel van de magie van alleen te reizen, zijn de geweldige mensen die je onderweg ontmoet. Wanneer je als koppel of in groep reist, heb je toch de neiging je aan hen vast te houden en minder open te staan. De interacties en dynamieken zijn minder diep en bevredigend, dan wanneer je puur als jezelf in een nieuwe groep mensen terechtkomt.

2. Het overweldigende gevoel van absolute vrijheid

Je vertrekt met een plan, of toch min of meer. Je schets een bepaalde route die je wilt volgen en bestudeert de plaatsen en activiteiten die je zou willen doen. Maar niets moet. En je hoeft niemand een verklaring te geven.

Een nacht langer in een stad blijven omdat je iemand leuk hebt leren kennen? Gewoon doen! Geen vriendin die begint te zeuren omdat je al €10 hebt uitgegeven aan de nachttrein die een uur later vertrekt. Ergens toekomen en de dag erop (of een paar uur later) alweer vertrekken omdat de “vibe” niet helemaal goed aanvoelt? Kan allemaal. Jij bent de enige die beslist wat er wanneer gebeurt en met wie je dat gaat doen.

Je hoeft je nooit aan te passen aan de agenda van anderen, bent niet verplicht om compromissen te sluiten en je staat meer open voor veranderingen. Eigenlijk wilde je morgen een vulkaan beklimmen, maar de leuke mensen waarmee je gisteren een pint hebt gedronken vragen je om mee naar de kust te reizen? Jij en jij alleen beslist waar je zin in hebt. No hard feelings. Jouw ritme.

3. Je kan je pure zelf zijn

Reizen is een perfect excuus om eens een douche over te slaan (omdat je toch de hele dag gaat surfen, op de bus zitten,… of stiekem gewoon omdat  het water wat te koud is), afstand te doen van make-up of rond te lopen met een betwistbaar kapsel. 

Aandacht besteden aan je uiterlijk maakt je sexy. Althans dat denken we thuis. Vaak is het noodzakelijk voor onze job of wordt het van ons verwacht bij het uitgaan. Maar zodra je alles achterwege laat, ontdek je dat je eigenlijk veel meer te bieden hebt dan wat de mensen zien. Het gaat meer om wie je bent, vanbinnen, en je zult versteld staan hoe anderen jouw kennis even sexy kunnen vinden als die push-up bra of smokey eyes.

4. Verliefd worden

Ok, het zal wellicht niet eindigen aan een altaar, maar je ontmoet een hele hoop mensen met dezelfde dromen en interesses, uit alle verschillende lagen van het leven. Onvermijdelijk dat er af en toe eens iemand tussenzit die je meeneemt op zijn golf en dat je jezelf betrapt op vlinders in je buik. De exotische locatie en romantische zonsop- en ondergangen spelen uiteraard ook een kleine rol, maar dat is bijzaak.

5. Je ontdekt wie je was, wie je bent en wie je zou willen zijn

Plots heb je diepgaande gesprekken met je nieuwe instant-vrienden. Mensen die niets van je afweten behalve wat je hen vertelt of wat ze merken uit je huidig gedrag. Het is verassend wat voor inzichten zij soms over jou kunnen hebben vanuit hun onbevooroordeeld standpunt.

Je leert je minpunten kennen op de momenten dat je alleen bent en je krijgt te kans om ze ergens achter te laten. Je ontdekt de positieve eigenschappen van de mensen die je ontmoet en beseft dat je eraan wilt werken zelf ook eens meer zo te zijn. Empower jezelf en wees dat prachtig, onweerstaanbaar en intelligent persoon dat je bent en thuis soms verwaarloost door de dagelijkse sleur en routine.

6.  Alles achterlaten

Vergeet de sleur van thuis en de stress van je werk of studies. “Vergeet” die e-mails een keer te checken, ze zullen er nog steeds zijn wanneer je terugkomt. Net als alle andere verantwoordelijkheden, taken en verplichtingen. Er is niemand om je eraan te herinneren wat er op je ligt te wachten wanneer je thuis komt, enkel jij zelf.

Daarbij kom je vaak met de beste oplossing wanneer je er niet meer mee bezig bent. Geef je hersenen een kleine time-out en ze zullen beter functioneren wanneer je terug bent. Leg die smartphone weg en laat het achter…

7.  Laat jezelf verwennen

Een 2 uur durende massage plus facial? Je hebt de tijd. Neem die tijd ook om jezelf eens lekker te laten verwennen. Wanneer geraak je thuis in de “morning yoga session”? Wanneer kijkt die yoga ruimte bovendien uit op de natuur of komt die gepaard met de geluiden van de oceaan? I rest my case.

Relax, geniet en verzorg jezelf. Dompel jezelf om tot je hoogste prioriteit.  Geluk is een recht, geen privilege.

8. Je ontdekt dat geld niet alles is

Geld is leuk om te hebben. Je kan er leuke dingen mee doen en mee kopen, maar op het einde van de rit zijn het de gewone dingen die onbetaalbaar zijn. De lekkerste maaltijden zijn vaak de goedkope gerechtjes aan de locale straatkraampjes, de mooiste zon is degene die je ziet verschijnen na een hevige wandeling.

Ook comfort is niet alles. Af en toe kom je terecht op een vreemde plaats en de bedden zijn niet altijd even zacht, maar het zal je des te meer doen beseffen hoe goed je het hebt wanneer je weer thuis bent. Die warme douche en die pluizige handdoeken zijn plots veel meer waard dan je ooit hebt beseft en je geniet opnieuw van kleine dingen die we als vanzelfsprekend zijn beginnen beschouwen.

De grote contradictie over alleen reizen en deconnecteren, is dat het uiteindelijk toch allemaal om het connecteren gaat. Om het ontdekken, vanaf het moment dat je je eigen comfortzone verlaat en de nieuwe ervaringen, mensen en indrukken toelaat.

Meer
Lees meer...