BBC opent Eurovisiesongfestival met emotionele ‘Welcome to Liverpool’-video

Vanavond is het tijd voor de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival. Daarin nemen de eerste vijftien landen het tegen elkaar op. Daarvan gaan er uiteindelijk tien door naar de grote finale op zaterdag. Om het festival officieel te openen deelde de BBC gisteren al een emotionele video waarin de samenwerking met Oekraïne nog eens in de bloemetjes wordt gezet.

Op dinsdag 9 mei en donderdag 11 mei zijn er de twee halve finales en op zaterdag 13 mei volgt de grote finale. Of we daarin België kunnen verwachten, dat krijgen we pas donderdag te zien. Maar toch gaat het festival vanavond al groots van start. Om de kijkers warm te maken, deelde BBC een emotionele video waarmee ze iedereen welkom willen heten in de stad Liverpool.

Oekraïne in Liverpool

Het Eurovisiesongfestival van dit jaar is een samenwerking tussen het Verenigd Koninkrijk en Oekraïne. Dat laatste land won de vorige editie van de wedstrijd, maar kan door de aanhoudende gevaren in het land geen eigen festival organiseren. Toch besliste de BBC en de EBU al snel dat de editie van het Eurovisiesongfestival een duidelijke Oekraïense toets moest hebben.

En die is al meteen voelbaar. Zo zal de Oekraïense zangeres Julia Sanina naast twee Britse en één Ierse presentator staan én is er tijdens de halve finales en de finale ook plek voor heel wat Oekraïense artiesten. Daarnaast hebben blauw en geel ook een belangrijke rol in de introvideo die BBC gisteren deelde.

Daarin zien we hoe een kleine jongen uit Liverpool zijn vrienden optrommelt om naar het Eurovisiesongfestival te trekken. Daarnaast zien we ook hoe de rest van de stad zich lijkt klaar te maken voor het grote festival. Onder andere Goodison Park, het stadion van Everton FC, en Anfield, het stadion van Liverpool FC, hebben daarin een rol. Daarnaast heeft ook de Oekraïense vlag een prominente rol.

Bekijk de emotionele introvideo hier:

De halve finales van het Eurovisiesongfestival zijn op dinsdag 9 mei en donderdag 11 mei te volgen op VRT 1. De grote finale volgt op zaterdag 13 mei.

Meer
Lees meer...