Beyoncé past tekst nieuw nummer aan na kritiek over ‘ableism’

Vorige week verscheen het langverwachte nieuwe album van Beyoncé. ‘RENAISSANCE’ werd goed onthaald, maar de tekst van één nummer zorgde voor ophef. Het gaat om een zin op het einde van de song HEATED. Die wordt door velen gezien als ableist (discriminerend tegenover mensen met een beperking).

Beyoncé kwam de afgelopen dagen onder vuur te liggen door een deel van de tekst van het nummer HEATED dat te vinden is op haar nieuwste album ‘RENAISSANCE’. De bewuste zin zou volgens velen beledigend zijn tegenover mensen met cerebrale parese ofwel hersenverlamming.

HEATED

Op het einde van het nummer HEATED zingt Beyoncé “Spazzin’ on that ass, spaz on that ass“. Hoewel dat woord vaak gebruikt wordt als synoniem voor “uit de bol” gaan, komt het van het woord “spastic”, wat spastisch betekent. En dat is de medische term voor spasmes die mensen krijgen die lijden aan cerebrale parese of hersenverlamming. Daarbij kan het gaan om ongecontroleerde bewegingen van lichaamsdelen. Het woord kreeg zo een denigrerende betekenis waarbij het vaak gebruikt wordt om te lachen met mensen die te kampen kregen met hersenverlamming.

Op sociale media reageerden mensen al snel teleurgesteld in Beyoncé en riepen op om de tekst aan te passen. Enkele dagen later liet het team van Beyoncé aan Variety weten dat de tekst aangepast zal worden.

Lizzo

In de tweet die de bal aan het rollen bracht, werd Lizzo al aangehaald. Enkele weken geleden gebeurde namelijk exact hetzelfde met de tekst van een nummer van Lizzo. Het ging daarbij om haar nieuwste nummer Grrrls.

Ook die tekst bevatte het woord “spaz. Kort nadat mensen Lizzo wezen op het feit dat het ging om een ableist woord, liet de zangeres al weten dat ze de tekst zou aanpassen. In een post op sociale media liet ze weten dat het niet haar bedoeling was om mensen te kwetsen met haar teksten en dat ze de kritiek perfect begreep. Ondertussen is de nieuwe versie te vinden op alle streamingdiensten.

Meer
Lees meer...