Left Right
scrollTop top

Coronacijfers blijven stijgen: meer dan 2.255 patiënten in ziekenhuis


Corona België
© Isopix

De coronacijfers blijven aan een sneltempo stijgen in ons land. Zo blijkt uit de nieuwste cijfers van Sciensano. Zowel het aantal nieuwe besmettingen als het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens blijft sterk toenemen.

Vanaf morgen gaat ons land opnieuw in een gedeeltelijke lockdown. Daarbij moeten horecazaken hun deuren sluiten en mogen we buiten ons huishouden nog maar één nauw contact hebben. Die maatregelen zijn nodig, zo bewijzen ook de nieuwste cijfers op het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

Gemiddeld 7.399 nieuwe besmettingen per dag

In de periode van 7 tot 14 oktober werden er dagelijks gemiddeld 7.399 nieuwe besmettingen vastgesteld. Het gaat om een stijging met 88 procent vergeleken bij een week eerder. Het cijfer van dinsdag 13 oktober was al een record, maar werd nu nog verder bijgesteld naar maar liefst 11.737 nieuwe besmettingen op één dag.

De stijging is deels het gevolg van het hoge aantal coronatests in ons land. Dagelijks worden er nu gemiddeld 50.991 coronatesten afgenomen in ons land. Dat is een stijging van 36 procent vergeleken bij de vorige week. Op woensdag 14 oktober werd er zelfs een recordaantal van 72.000 testen afgenomen in één dag.

Maar toch gaat het om verontrustende cijfers, aangezien de positiviteitsratio gestegen is tot 14,23 procent. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is de epidemie onder controle wanneer dit cijfer lager ligt dan 5 procent.

2.255 mensen in het ziekenhuis

Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt sterk. Zo werden er gisteren 351 nieuwe patiënten opgenomen. Daarbij gaat het om een stijging met 96 procent en dus bijna een verdubbeling vergeleken bij een week geleden. Toen ging het nog om 119 opnames. In totaal liggen er nu 2.255 mensen in het ziekenhuis met een coronabesmetting. 381 daarvan liggen op de afdeling intensieve zorg, waarvan 172 beademd moeten worden.

Het aantal overlijdens stijgt ook naar gemiddeld 28 per dag. Dat is goed voor een stijging van 13 procent vergeleken bij een week geleden. In totaal zijn er in ons land nu 10.392 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Sophie Wilmès

Eén van die besmette personen in ons land is minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR). Zij liet gisteren zelf via Twitter weten dat ze positief heeft getest op Covid-19.

Doordat ze vrijdag symptomen vertoonde, was de voormalige premier niet aanwezig bij de vergadering van het Overlegcomité. Ze liet een test afnemen en verbleef sindsdien in quarantaine en ondertussen keerde die test positief terug.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…