Vaccinaties? “Bulk komt pas in de lente en zomer”

Premier Alexander De Croo nuanceert het hoerageroep over een vaccin voor Kerstmis. In het VRT-programma De Zevende Dag stelt hij dat het grootste deel van de vaccinaties pas tegen de zomer zal gezet worden.

Droom je al van een skivakantie tijdens het lenteverlof? Premier Alexander De Croo (Open Vld) was weinig hoopgevend tijdens een passage in De Zevende Dag. “De bulk van de bevolking zal pas in het tweede en derde kwartaal gevaccineerd kunnen worden. Er wacht ons een lange periode waarin we heel voorzichtig zullen moeten blijven.”

Vaccinstrategie

Dat is alvast een tipje van de sluier gelicht over de vaccinatiestrategie die de federale regering nu moet ontwikkelen. Drie vaccinbouwers hebben al laten weten dat ze rond het jaareinde genoeg resultaten zullen hebben om de vaccins uit te rollen. Pfizer beloofde een cadeautje voor onder de kerstboom. Maar zelfs als dat zo zou zijn, duurt het wel degelijk nog een maand eer het vaccin volledig operationeel is.

De strategie zelf, daar blijkt toch al consensus over te zijn. “Eerst gaan we de mensen die in de zorg werken, inenten. In tweede instantie zijn de meest kwetsbaren, onder wie de 65-plussers, aan de beurt”, klinkt het bij De Croo. Over de details moet nog gediscussieerd worden. Een task force houdt zich nu bezig met die immense taak.

Versoepelingen?

Tot dan blijft het een kwestie van indijken. Over versoepelingen, het overlegcomite komt deze week opnieuw samen, houdt De Croo dan ook de lippen stijf op elkaar. Met andere woorden: reken er niet op dat de niet-essentiële winkels nu zullen openen.

“We zullen moeten kijken wat epidemiologisch verantwoord is”, wou De Croo daarover kwijt. “Ofwel kraken we een derde golf tijdens de kerstperiode, ofwel maken we ze. Ik wil ze liefst kraken.”

Hij volgt daarmee duidelijk zijn minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke (sp.a). Die had het over “zware inspanningen” die hij vraagt van de bevolking. Maar te snel versoepelen, zoals over de zomer, zou rampzalige gevolgen kunnen hebben. “Maar zachte heelmeesters maken stinkende wonden. En een derde golf zou een enorm stinkende wonde zijn, ook economisch.”

Meer
Lees meer...