Heel wat scènes uit ‘Dahmer’ geknipt om te voorkomen dat kijkers medelijden zouden hebben met seriemoordenaar

De reeks DAHMER – Monster: The Jeffrey Dahmer Story was zonder twijfel een van de populairste van het jaar 2022. Het is dus ondertussen ook al bijna een jaar geleden dat de reeks verscheen, maar toch is het laatste er nog niet over gezegd. Dahmer zorgde namelijk voor heel wat ophef binnen de wereld van de true crime.

Als er één serie is die in het tweede deel van 2022 heeft verrast, dan is het DAHMER – Monster: The Jeffrey Dahmer Story wel. De reeks kwam in september op Netflix en groeide daarna uit tot de op twee na best bekeken serie op het platform. Uiteindelijk behaalde de reeks zelfs de kaap van 1 miljard kijkuren.

Er heerste dus een echte hype rond de reeks, maar dat zag toch niet iedereen even graag gebeuren. Na de release verschenen er namelijk video’s op sociale media waarbij mensen respect en medelijden uitten naar seriemoordenaar Jeffrey Dahmer toe. Iets wat absoluut niet door de beugel kon bij heel wat anderen. Ook Netflix deed tijdens de montage namelijk hun best om dat te vermijden.

Dahmer

De serie DAHMER – Monster: The Jeffrey Dahmer Story vertelt het verhaal van de seriemoordenaar en kannibaal Jeffrey Dahmer. Hij werd in 1991 opgepakt na zeventien moorden. Bij sommige van zijn latere slachtoffers maakte Dahmer zich ook schuldig aan necrofilie en kannibalisme. Die inhoud maakte de serie natuurlijk meteen enorm zwaar, maar toch werd die een hype.

Die hype zorgde er onder andere voor dat er op TikTok een challenge ontstond en dat mensen zelfs duizenden euro’s overhadden voor zaken die ooit van Dahmer zijn geweest. De grens tussen wat kon en niet kon, werd daardoor ook alsmaar smaller.

Montage

Toch was het bij Netflix sinds het begin duidelijk dat er geen medelijden mocht zijn met de moordenaar. Daar werd tijdens de montage zelfs op gehamerd. In een interview met Variety vertelt monteur Stephanie Filo dat ze er alles aan deden om dat perspectief te vermijden.

Daarbij was de laatste aflevering volgens haar het moeilijkst. “Ik moest echt de juiste mindset hebben om aan die montage te beginnen”, vertelt ze. “Maar dat was uiteindelijk bij deze hele reeks wel het geval. Ik wilde het zo respectvol mogelijk maken voor iedereen die bij dit verschrikkelijke verhaal betrokken was.”

Daarna vertelt ze hoe ze dus ook verschillende scènes lichtjes heeft aangepast zodat het publiek zeker niet té veel medelijden zou hebben met Dahmer. “Bij heel wat ‘familiale’ scènes heb ik dan ook aan intercutting gedaan, zodat je terwijl ook kon zien met wat voor gruwelijke dingen hij bezig was. Dat werkte als reminder voor het publiek.”

Bekijk hier onze lijst met 50 beste series op Netflix.

Meer
Lees meer...