Deze dingen wist je nog niet over zonnecrème

Nu het opnieuw goed weer is, is het weer tijd voor je in te smeren tegen de zon. Maar wat zijn nu de juiste regels hieromtrent? Er zijn wel duizend verschillende zonnecrèmes en soms zie je door de bomen het bos niet meer. Om de hoeveel tijd moet je je insmeren en word je dan nog wel bruin? Wij sommen zeven dingen op die je nog niet wist over het witte plakkerige goedje.

1. Zonnecrème is de beste anti-rimpel crème

Bron: Pexels

90 procent van de rimpels worden veroorzaakt door de zon. Daarom dat er in de meeste dagcrèmes ook een UV-factor zit. Dus als je later zo lang mogelijk een glad velletje wil hebben, moet je je zeker goed insmeren. Vooral UVA-stralen zijn hiervoor schadelijk. Natuurlijk zonlicht bestaat voor ongeveer 95 procent uit UVA en voor zo’n 5 procent uit UVB. Beide soorten kunnen een schadelijke invloed hebben op de huid. UVA-stralen zorgen voornamelijk voor huidveroudering, daarom staat de ‘A’ ook wel voor ‘Aging‘, terwijl UVB-stralen zonverbranding kunnen veroorzaken, daarom staat de ‘B’ ook wel voor ‘Burning‘.

2. UV-straling kan door een glasraam

Bron: Lolgif

Ook achter glas kan je schade door de zon oplopen. UVB-stralen worden wel door glas geblokkeerd, maar houden de schadelijke UVA-stralen niet tegen. Dus ook als je de hele dag binnen zit, moet je je goed insmeren. Maar vooral in een vliegtuig vormt dit een groot risico. Als je iemand bent die altijd in de stoel aan het raampje wilt zitten, is het zeker belangrijk dat je je beschermt tegen de zon. Zoals we al weten, kunnen UVA-stralen gemakkelijk door glas komen en aangezien je 12 duizend meter in de hoogte bent en dichter bij de ozonlaag zit, is de zon daar krachtiger en veroorzaakt hij meer schade. Met andere woorden, je moet op elke vlucht zonbescherming dragen, vooral als je een doorgewinterde vensterzitter bent.

3. Het verschil tussen factor 30 en factor 50 is minimaal

Bron: Pexels

Dat het verschil tussen een zonnecrème van factor vijftig of een van factor dertig groot is, is een fabeltje dat fabrikanten je wijsmaken. Ook staan er op veel verpakkingen dat ze bijvoorbeeld acht uur lang tegen de zon beschermen. Dit blijkt ook helemaal niet waar. Voor zo’n zonnecrème’s betaal je meestal meer geld, maar er blijkt toch geen groot verschil te zijn. Volgens de Britse federatie van dermatologen is het verschil tussen een zonnecrème van factor dertig en een van factor vijftig maar een tot twee procent. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je helemaal nooit een factor vijftig moet kopen. Als je bijvoorbeeld een heel lichte huid hebt of medicijnen pakt die lichtgevoelig zijn, maakt dat verschil van een tot twee procent nog altijd een verschil.

4. Je krijgt puistjes als je je huid verbrandt, niet van de zonnecrème

Ik weet het, klinkt gek hé? Maar toch is het zo. Wel moet je als je gemakkelijk puistjes krijgt een zonnecrème gebruiken die niet-comedogeen is en op water gebaseerd is, in plaats van op olie. Want deze vettige crèmes kunnen natuurlijk wel je poriën verstoppen. Hoewel het soms lijkt dat in de zomer je huid verbetert door de zon, heeft dit het omgekeerde effect. Het bruin worden van de huid zorgt dat het bovenste laagje dikker wordt. Het duurt dus langer voor er puistjes kunnen doorkomen, maar de huid verstopt ook sneller. Het zonlicht stimuleert ook de talgproductie wat er dus voor zorgt dat er meer puistjes worden aangemaakt. In de wintermaanden, wanneer je terug verbleekt en je huid stilaan normaal wordt, duiken alle puistjes op.

5. Na twee uur werkt je zonnecrème niet meer en moet je nieuwe aanbrengen

Bron: Pexels

Je moet je zonnecrème om de twee tot drie uur opnieuw aanbrengen, want anders werkt hij niet meer. Misschien heb je dit al een miljoen keer gehoord, maar het blijft ontzettend belangrijk. De meeste mensen smeren zich ’s ochtends goed in en naarmate de dag vordert, vergeten ze dit regelmatig of doen ze dit minder. Dat wil zeggen dat wanneer de zon het felst is, tijdens de middag of in de vroege namiddag, ze onvoldoende of juist helemaal niet meer beschermt zijn. Dus om de twee à drie uur insmeren is de boodschap.

6. De SPF in je foundation beschermt je niet tegen de zon

Bron: Pexels

Nog iets verwarrend: als er SPF, de beschermingsfactor, op je foundation staat, wil dit niet automatisch zeggen dat het je beschermt tegen de zon. Veel mensen vertrouwen op hun foundation als bescherming tegen de zon, maar dit is niet genoeg. Want vaak voegen make-up producten ingrediënten zoals zinkoxide toe, die je een beetje bescherming bieden, maar meestal hebben ze geen UVA-filters in hun basis, omdat dit het moeilijker maakt om je foundation uit te smeren. Conclusie: je foundation beschermt je niet tegen UVA-stralen en slechts een klein beetje tegen UVB. Maar natuurlijk enkel de eerste twee uur.

7. Hoe dikker je laag zonnecrème is, hoe beter beschermd je bent

Gemiddeld heb je zo’n vijftig milliliter zonnecrème nodig om je gezicht en je volledige lichaam in te smeren. Dat is wel even verschieten, aangezien je meestal een flesje van tweehonderd milliliter koopt. Toch blijft het belangrijk om je genoeg in te smeren. Wel is er geen verschil in een crème of een spray. Veel merken laten een crème maken omdat het dan lijkt alsof je je meer insmeert, maar dat maakt eigenlijk niets uit, het is eerder een trucje van de fabrikant. Dus het advies luidt: smeer maar een goede dikke kwak.

Gesponsorde artikelen