Dit zijn de 10 beste Britse series op Netflix

Britse televisie is al lang een keurmerk voor kwaliteit en op Netflix is dat niet anders. Thrillers vol plotwendingen, sterke acteerprestaties en een vleugje droge humor. Zo kennen we een Britse serie helemaal. Dit zijn volgens ons de tien beste die je op Netflix kunt bekijken. We plaatsten de reeksen in alfabetische volgorde. Deze lijst wordt uiteraard regelmatig voorzien van een update.

Laatste update: 17 mei 2018

1. Black Mirror (4 seizoenen, 2011 – …)

Waarover gaat het?

Eén van de meest mysterieuze tv-series waar je niet van kunt wegkijken. Iedere aflevering vertelt een apart verhaal met nieuwe personages, en zelden gaat deze reeks vervelen. Zoals de titel verklapt, wil de serie ons een spiegel voorhouden. Een zwarte spiegel die de duistere kantjes en de gevaren van de maatschappij toont. Alles is heel herkenbaar, ook al speelt de serie zich bijna voortdurend ergens in de toekomst af, vaak in een soort dystopische maatschappij.

Veel voorwerpen en concepten uit de serie zouden in de toekomst wel eens echt kunnen bestaan. En sommige zijn enkele jaren na hun fictieve uitvinding al akelig dicht bij de realiteit gekomen. Ooit zullen generaties deze serie opnieuw bekijken en vaststellen dat er toch wat voorspellingen zijn uitgekomen. Dat maakt deze serie zo geniaal: het is realistische sciencefiction. Netflix heeft de reeks intussen in handen en er zou nog een vijfde seizoen komen. (Bekijk hier onze top 19 van Black Mirror-aflevering.)

Voor de fans van …

Stranger Things, Sense8, Sherlock

2. Broadchurch (3 seizoenen, 2013 – 2017)

Waarover gaat het?

Een donkere serie die een typisch Brits moordmysterie probeert op te lossen. Het lichaam van een jongen wordt op het strand van Broadchurch gevonden. Het is zo’n plaats waar onmiddellijk de hele buurt op de hoogte is. De lokale rechercheur Ellie Miller wordt op de zaak gezet, onder leiding van de nieuwe inspecteur Alec Hardy. Dat zorgt meteen voor wrevel, aangezien Ellie die functie graag zelf had gekregen.

De moord wordt in het eerste seizoen meteen opgelost, en zal zeker voor een aantal verrassingen zorgen. Het tweede en derde seizoen bouwen verder op de gebeurtenissen en vooral de personages. De hoofdrollen zijn voor bekende gezichten. David Tennant was ooit Doctor Who, Olivia Colman is intussen door Netflix gecast om Claire Foy op te volgen als Queen Elizabeth II in The Crown. En ook Jodie Whittaker speelt mee – dat is dan weer de nieuwe en eerste vrouwelijke Doctor Who.

Een vierde seizoen zou er volgens de bedenker niet meer komen. Het derde seizoen moet nog op Netflix verschijnen.

Voor de fans van …

The Bridge, The Killing, Wallander, Luther, The Fall, Top of the Lake

Bekijk zeker ook eens onze 15 beste crime series op Netflix.

3. Call the Midwife (7 seizoenen, 2012 – …)

Waarover gaat het?

Een langlopende serie van de BBC over een groep vroedvrouwen in het Londen van de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Centraal staat de pas afgestudeerde Jenny Lee. Vroedvrouwen en nonnen werken in een klooster in de wijk Poplar, in de Londense East End. Daar komt veel meer armoede voor dan in het rijkere westen van de stad – ook vandaag is er nog een duidelijk verschil. Elke maand worden er zo’n 80 tot 100 baby’s geboren.

De serie werd goed onthaald en heeft intussen al tal van prijzen gewonnen. En als het goed is, dan mag een reeks lang blijven meedraaien. Begin 2018 werd het zevende seizoen uitgezonden, en dat maakte deel uit van een bestelling van drie nieuwe seizoenen. De BBC vraagt dus nog een achtste en negende seizoen, waardoor de serie minstens tot ergens in 2020 zal blijven lopen. Bij ons zit Netflix wel een beetje achter, want je kan enkel de eerste vijf seizoenen zien.

Voor de fans van …

Charité, Alias Grace, The Crown

4. Collateral (1 seizoen, 2018)

Waarover gaat het?

Een serie die minder unaniem positieve kritieken kreeg, maar uiteindelijk ook slechts vier afleveringen telt. Kip Glaspie is een politie-inspecteur die de moord op een pizzakoerier moet oplossen. Die is in een Londense buitenwijk doodgeschoten. Zoals we van een Brits moordmysterie gewend zijn, leren we dan een pak personages kennen die allemaal ergens verweven zijn met de zaak.

De reden waarom de serie niet door iedereen gesmaakt werd, is misschien het feit dat het een gedurfde reeks is waarin de hele Britse maatschappij een spiegel wordt voorgehouden. En daar hoort dus ook een scheutje politiek bij.

Voor de fans van …

The Americans, Seven Seconds, Marcella, The Fall, Wallander

5. Luther (4 seizoenen, 2010 – …)

Waarover gaat het?

Luther is een serie die eigenlijk al een paar keer afgesloten is, maar dan toch weer van onder het stof wordt gehaald omdat de reeks zo sterk is en de goesting er ook bij de makers nog in zit. De hoofdrol is voor Idris Elba, die intussen al meermaals genoemd is om de eerste zwarte James Bond te worden. Als je Luther gezien hebt, weet je waarom hij daar de geschikte kandidaat voor is.

Luther zit echt vol plotwendingen die elke aflevering spannend en verrassend maken. Als inspecteur bij de politie heeft DCI John Luther soms drastische methodes. Maar hij kan zich daardoor als geen ander in het hoofd van een crimineel verplaatsen. De verschillende seizoenen gaan over andere zaken, en soms zie je meerdere zaken in de meestal erg korte seizoenen. De vierde reeks telde bijvoorbeeld maar twee afleveringen.

Het leven van de personages vormt de rode draad van de serie. Zo heeft John Luther bijvoorbeeld een speciale band met Alice Morgan, gespeeld door Ruth Wilson. Hij weet dat ze verantwoordelijk is voor de moord op haar ouders, maar hij heeft het nooit kunnen bewijzen. En dat maakt haar op de ene of de andere manier toch aantrekkelijk. Een ronduit briljant goede serie die dit jaar toch weer een vervolg krijgt.

Voor de fans van …

Wallander, The Fall, Broadchurch

6. Peaky Blinders (4 seizoenen, 2014 – …)

Waarover gaat het?

Een schitterende reeks waarmee de BBC andermaal bewezen heeft dat ze bijzonder goede televisie kunnen maken. Het verhaal speelt zich af in de vroege jaren 20 in Birmingham, dat met de naweeën van de Eerste Wereldoorlog te kampen heeft. Er ontstaat een bende in de straten van de stad die serieuze ambities heeft. Ze staan onder leiding van Tommy Shelby.

Intussen zijn al vier seizoenen van de reeks gemaakt, en er komt een vijfde aan. Dat zou aanvankelijk het einde van de serie moeten geweest zijn, maar Netflix heeft z’n oog op Peaky Blinders laten vallen. Zij bestelden ineens drie nieuwe seizoenen, waardoor er met zekerheid nog een zesde en een zevende zal komen. Daarna wordt een punt achter de serie gezet. Het derde seizoen werd overigens geregisseerd door onze landgenoot Tim Mielants.

Voor de fans van …

La Casa de Papel, Fargo, The Crown, Narcos

7. Sherlock (4 seizoenen, 2010 – 2017)

Waarover gaat het?

Eigenlijk moeten we dit meer een minireeks met meerdere seizoenen noemen. Telkens telt een seizoen maar drie of vier afleveringen, die wel vaak langer duren dan een aflevering van een gemiddelde tv-serie. Sherlock Holmes heeft al vaak inspiratie geboden voor films en series. In dit geval wordt de detective van schrijver Arthur Conan Doyle naar het hedendaagse Londen verplaatst. Hij beschikt dus over moderne communicatiemiddelen en doet alles wat wij ook doen.

Maar briljant is hij nog steeds. De serie zou zonder problemen nog een hele tijd kunnen blijven bestaan, maar misschien is het beperkte aantal afleveringen net de reden voor het feit dat de kwaliteit veel hoger ligt dan bij andere series en films die op Holmes gebaseerd zijn. Een vijfde seizoen is niet uitgesloten, maar de deur is voorlopig dicht. Niemand heeft haast om nog een seizoen te maken. Hoofdrolspeler Benedict Cumberbatch is intussen een acteur van wereldniveau geworden en heeft dus werk genoeg.

Al heeft de acteur wel nog een contract voor een vijfde seizoen, dus fans kunnen blijven dromen. Het zal echter niet voor snel zijn als het er komt.

Voor de fans van …

Elementary, Doctor Who, Black Mirror

8. The Crown (2 seizoenen, 2016 – …)

Waarover gaat het?

Een erg dure reeks van Netflix over het leven van Queen Elizabeth II. We kunnen echter niet genoeg benadrukken dat ook wie geen fan is van het Britse koningshuis, van deze serie zal genieten. Behalve het leven van de Queen en haar familie staan ook politiek en geschiedenis centraal. Zo volgen de bekendste ministers van het Verenigd Koninkrijk elkaar op. En de serie maakt duidelijk dat de kroon ook een keerzijde heeft. Het land komt altijd op de eerste plaats, zelfs familie moet daarvoor wijken.

De reeks lijkt in totaal zes seizoenen te zullen tellen, en er zijn in elk geval vier bevestigd. De eerste twee, over de eerste jaren van Elizabeth als Queen, kan je al bekijken op Netflix. Daarna volgde een zo goed als volledige wissel van de cast, waardoor het derde seizoen pas voor 2019 zal zijn. Vermoedelijk zullen ze na het vierde seizoen nog eens van cast wisselen, want iedereen wordt immers ouder.

Claire Foy mocht de jonge Queen spelen en zal nu vervangen worden door Olivia Coleman. Matt Smith was Philip en Tobias Menzies zal die rol overnemen. Voor het derde seizoen is ook al de naam van Helena Bonham Carter bevestigd.

Voor de fans van …

Call the Midwife, Peaky Blinders, Reign, Outlander

9. The Fall (3 seizoenen, 2013 – 2016)

Waarover gaat het?

Stella Gibson is rechercheur bij de Metropolitan Police en wordt naar Belfast gestuurd. De Noord-Ierse politie zit met enkele moordzaken waarin ze geen doorbraak konden forceren. Paul Spector is een therapeut en vader van twee kinderen. Kort nadat Stella in Belfast aankomt, maakt hij zijn volgende slachtoffer.

Enkele bekende gezichten in de hoofdrollen, want Gillian Anderson, bekend van The X-Files, speelt Stella. Spector wordt gespeeld door Jamie Dornan, die intussen furore maakte in de Fifty Shades-films als Mr. Grey. In principe kunnen er nog altijd meer seizoenen volgen, maar het derde zou sowieso het laatste van Dornan geweest zijn. Sindsdien is het stil rond The Fall.

Voor de fans van …

The Killing, Luther, Marcella, Broadchurch

10. The Musketeers (3 seizoenen, 2014 – 2016)

Waarover gaat het?

Iedereen kent de musketiers natuurlijk wel, en daar is deze BBC-reeks ook op gebaseerd. Athos, Aramis en Porthos zijn drie getrainde musketiers in het Parijs. Ze ontmoeten de jonge D’Artagnan die zelf ook een musketier wil worden. We volgen gedurende drie seizoenen hun avonturen in de strijd tegen criminelen en Spanjaarden die de koning bedreigen.

In de rol van Kardinaal Richelieu kan je Peter Capaldi herkennen. Die acteur is de vorige Doctor Who.

Voor de fans van …

Black Sails, The Last Kingdom, Frontier, Outlander

Meer
Lees meer...