Eindejaarslijstjes: Na het terugblikken het vooruitblikken: naar deze 44 films kijken wij alvast uit in 2024

Na het terugblikken volgt ook nog het vooruitblikken, want we willen natuurlijk ook weten waar we het volgende filmjaar aan toe zijn. Na een turbulent en door stakingen getekend jaar in Hollywood zijn een aantal films een jaartje opgeschoven en Marvel neemt zowaar nagenoeg een sabbatjaar. Maar we krijgen wél nieuwe films van Sofia Coppola, Yorgos Lanthimos, Todd Haynes, Jonathan Glazer en Michael Mann en daar hebben we nog nooit om geklaagd. Daarnaast dient ook spektakel zich aan met een nieuwe film in het Mad Max-universum, een vervolg op Joker mét Lady Gaga, een nieuwe Planet Of The Apes, een nieuwe A Quiet Place, een nieuwe Ghostbusters, een nieuwe Bad Boys en zelfs, als alles goed gaat, een sequel op Gladiator. Wij keken naar de releaselijst zoals die er op dit moment bij ligt en plukten er deze 43 titels uit om naar uit te kijken.

1. Priscilla – 3 januari

Een nieuwe film van Sofia Coppola, we zijn het jaar al slechter begonnen: als de maker van onder andere The Virgin Suicides (1999) en Lost In Translation (2003) in vorm is, is het immers altijd de moeite. In tegenstelling tot Elvis (2022) van Baz Luhrmann – waar wij niet echt fan van waren – zet Coppola Priscilla Presley centraal in deze film. Priscilla is veertien jaar wanneer ze Elvis Presley tegen het lijf loopt. Gedurende een tijdspanne van twaalf jaar volgen we haar leven met The King. Zowel de vertolkingen van Cailee Spaeny als die van Jacob Elordi als Elvis werden internationaal al geroemd. Opvallend: er zal géén muziek van Elvis in deze film te horen zijn. Dat was in eerste instantie geen bewuste beslissing van Sofia Coppola, haar vraag werd geweigerd door de erfgenamen van Elvis, maar het is bij nader inzien wel zeer passend voor een film die niet in eerste instantie op The King inzoomt.

2. Society Of The Snow – 4 januari (Netflix)

Wie snel geweest is, heeft Society Of The Snow nog in de bioscoop kunnen zien in 2023, daar speelt de film van Netflix, hier en daar toch, sinds 20 december. Maar vanaf nu kan je de film dus ook gewoon thuis bekijken. Het gaat hier om de nieuwe film van de Spaanse regisseur J.A. Bayona die ons toch al één keer diep ontroerd heeft, met zijn verfilming van A Monster Calls (2016). In de nieuwe film draait het rond een rugbyteam dat anno 1972 naar Chili vliegt. Onderweg stort het vliegtuig neer op een gletsjer in het Andesgebergte waarna 29 passagiers overblijven. Te midden van een van de meest ruige en ontoegankelijke omgevingen pogen ze in leven te blijven. Wie bij deze plotbeschrijving aan Yellowjackets moest denken: wij hadden het ook.

3. Monster – 10 januari

Het begin van het nieuwe filmjaar bedient cinefielen op hun wenken, want ook de nieuwe film van de Japanse regisseur Kore-eda Hirokazu zal vroeg in het jaar verschijnen. Hirokazu maakte in 2023 een mooie reeks voor Netflix (The Makanai: Cooking For The Maiko House), maar keert met Monster terug naar de cinema. En als de regisseur van Like Father, Like Son (2013) en Shoplifters (2018) een nieuwe film klaar heeft, gaan wij kijken. In de hoofdrol is Sakura Ando te zien, die ook al in Shoplifters te zien was. Zij speelt een moeder die voelt dat er iets mis is wanneer het gedrag van haar zoontje Minato begint te veranderen. Ze ontdekt dat er een incident heeft plaatsgevonden tussen haar zoon en zijn leraar en stormt de school binnen om uitleg te eisen over wat er aan de hand is. Maar naarmate het verhaal zich ontvouwt door de ogen van moeder, leerkracht en kind, komt de waarheid geleidelijk aan naar boven.

4. David Holmes: The Boy Who Lived – 11 januari (Streamz)

Als stuntdubbelganger van Daniel Radcliffe in de Harry Potter-films is het werk van David Holmes wereldwijd door miljoenen mensen gezien. Tragisch genoeg maakte een ongeluk op de set een einde aan wat David “de beste baan ter wereld” noemt, waardoor hij verlamd raakte en in een rolstoel belandde. Net als het personage dat hij tot leven hielp brengen, is David vastbesloten om door te gaan met het zoeken naar avontuur en het leven ten volle te leven, ondanks de toenemende obstakels. Daniel Radcliffe zelf werkte ook aan dit project mee.

5. Poor Things – 17 januari

De Oscars worden dit jaar uitgereikt op zondagnacht 10 maart en het mag verwacht worden dat Poor Things in die ceremonie een hoofdrol zal gaan spelen. Al wie de nieuwe film van Yorgos Lanthimos al gezien heeft, blaast er de loftrompet over. Ook de vertolking van Emma Stone wordt een “career milestone” genoemd. Stone speelt Bella Baxter, een vrouw die opnieuw tot leven wordt gewekt door de excentrieke wetenschapper Godwin Baxter (Willem Dafoe) die Bella graag als eeuwige geliefde in zijn leven zou willen zien. Bella wordt echter nieuwsgierig en wil haar seksualiteit verder verkennen. Ze trekt doorheen Europa en stuit op andere mannen zoals Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo) en Max McCandles (Ramy Youssef). De plot klinkt even bevreemdend dan bij de andere films van Lanthimos (The Favourite, The Killing Of A Sacred Deer, The Lobster), maar de verwachtingen zijn overal hooggespannen.

6. The Color Purple – 24 januari

De originele versie van The Color Purple, geregisseerd door Steven Spielberg, verscheen in 1985 en werd datzelfde jaar genomineerd voor 11 Oscars. Van al die nominaties kon de film toen geen enkele verzilveren, wat de film tot op heden recordhouder maakt van de film met de meeste nominaties die er geen wist te winnen. De eerste reacties op de remake van The Color Purple zijn positief en zouden alle verwachtingen overtreffen. De plot is, uiteraard, nog dezelfde: de veertienjarige Afro-Amerikaanse Celie (Fantasia Barrino) leeft in het begin van de 20ste eeuw in het zuiden van de Verenigde Staten. Ze wordt door haar vader Alphonso geslagen en misbruikt en schrijft haar pijn van zich af in brieven die ze aan God richt. Celie heeft reeds een zoon Adam gebaard die ze sindsdien niet meer heeft gezien, ze vermoedt dat hij is vermoord. Er volgt een dochter, Olivia, die hetzelfde lot lijkt beschoren dan Adam. Van het origineel werden wij niet geheel (of geheel niet) warm, maar we willen deze nieuwe versie wel graag een kans geven.

7. May December – 24 januari

Internationaal is May December van regisseur Todd Haynes (de man achter het prachtige Carol uit 2015) al op 1 december op Netflix geland. Distributeur The Searchers heeft voor de Benelux echter een cinemarelease voorzien (waarvoor dank) waardoor dat bij ons niet het geval is. Ook met May December mag rekening gehouden worden richting Oscarseizoen. De hoofdrollen worden vertolkt door Julianne Moore en Natalie Portman, twee klasbakken. De plot draait rond een breed in de roddelbladen uitgemeten affaire tussen Gracie (Julianne Moore) en een 23 jaar jongere man. Intussen zijn de twee 20 jaar gelukkig getrouwd. De familierelaties komen echter onder druk te staan als Hollywood-actrice Elizabeth Berry (Natalie Portman) arriveert om het stel te analyseren voor haar nieuwe filmrol, waarin ze Gracie zal vertolken. Terwijl de twee vrouwen elkaar bestuderen, beginnen de verschillen en overeenkomsten tussen hen langzaam in elkaar over te vloeien.

8. Un Silence – 24 januari

Uiteraard is er ook in 2024 aandacht voor de Belgische film, met onder andere de tiende speelfilm van Joachim Lafosse: Un Silence. Met À Perdre La Raison (2013) en L’économie Du Couple (2016) leverde de Brusselse regisseur al toppers af, maar in 2021 raakte hij ons waarlijk met Les Intranquiles, het portret van een kunstenaar die aan een bipolaire stoornis lijdt. De synopsis van de nieuwe film Un Silence klinkt nog vaag, maar het verhaal draait rond Astrid, de vrouw van een bekende advocaat, die het familiale evenwicht ziet imploderen wanneer haar kinderen op zoek gaan naar gerechtigheid. Op het filmfestival van Rome won Lafosse de prijs voor Beste Regisseur voor deze film.

9. The Zone Of Interest – 31 januari

Ook rond The Zone Of Interest hangt best al wat Oscarbuzz. De nieuwe film van Jonathan Glazer (Under The Skin) draait rond een nazi-officier die gelegerd is in Auschwitz en verliefd wordt op de vrouw van de commandant van het concentratiekamp. Tegelijkertijd wonen de commandant Rudolf Höss, zijn vrouw Hedwig (Sandra Hüller) en hun kinderen naast het concentratiekamp, wat uiteraard ook zijn impact heeft.

10. Orion And The Dark – 2 februari (Netflix)

In 2023 lostte Netflix al enkele fijne animatiefilms, zoals Nimona en Leo en ze zijn vastbesloten om die trend in 2024 verder te zetten. Orion (met de stem van Jacob Tremblay) oogt als een doorsnee kind: hij is verlegen, bescheiden en verliefd. Maar onder zijn schijnbaar normale uiterlijk wordt Orion verteerd door angsten. Hij is bang voor bijen, honden, de oceaan en voor moorddadige clowns. Elke nacht wordt hij echter met zijn grootste angst geconfronteerd: de duisternis. Wanneer de letterlijke belichaming van zijn grootste angst, Dark (Paul Walter Hauser), op bezoek komt, neemt die Orion mee op een achtbaanrit rond de wereld om te bewijzen dat er niets is om bang voor te zijn in de nacht. Terwijl het onwaarschijnlijke paar naar elkaar toegroeit, moet Orion beslissen of hij het onbekende kan leren accepteren, om zo zijn leven niet langer door angst te laten beheersen en eindelijk de vreugde van het leven te omarmen.

11. Anyone But You – 7 februari

Sinds haar doorbraakrol in Euphoria is Sydney Sweeney vastbesloten om het te maken als filmster. Vorig jaar was ze al te zien in de intense prent Reality én in de videoclip van Angry van The Rolling Stones, maar Sweeney wil ook graag haar veelzijdigheid laten zien en dus is ze nu te zien in een romantische komedie. Will Gluck, van films als Easy A (2010) en Friends With Benefits (2011) brengt ons het verhaal van Beau en Ben (Glen Powell), een schijnbaar perfecte match. Na een geslaagde eerste date is de aantrekkingskracht tussen beiden door een bepaalde gebeurtenis echter danig bekoeld. Dat verandert wanneer hun paden weer kruisen op een bruiloft in het buitenland en ze zich voordoen als een koppel.

12. Amal – 7 februari

Nog een Belgische film komt er van Jawad Rhalib. Amal draait rond een lerares (Lubna Azabal) die lesgeeft op een Brusselse school en haar leerlingen aanmoedigt om aan het lezen te gaan, kritisch te denken en hun mening vrij te uiten. Amal is een film over het soort leerkracht die de gave bezit om je leven voorgoed een andere richting uit te sturen. De plot klinkt niet als de meest originele, maar voor een ode aan bevlogen leerkrachten brengen wij altijd graag een bezoek aan de bioscoop!

13. Mean Girls – 7 februari

Mean Girls is een bekende titel: de film maakte in 2004 bekende gezichten van Lindsay Lohan, Rachel McAdams en Tina Fey en heeft sindsdien nog altijd een grote aanhang. 20 jaar later is het tijd voor een remake met één groot verschil: in deze Mean Girls zal er gezongen worden. Het is overigens Tina Fey zelf die deze nieuwe versie schreef. De rol van queen bee Regina wordt vertolkt door actrice en zangeres Renée Rapp die jammer genoeg niet meer te zien zal zijn in het derde seizoen van de reeks The Sex Lives Of College Girls.

14. Madame Web – 14 februari

Zeiden we al dat Sydney Sweeney (zie Anyone But You) zich graag wil laten zien in diverse genres? In Madame Web maakt ze haar intrede in een weer geheel andere wereld. Madame Web speelt zich af in het universum van Spider-Man, maar het is nog onduidelijk of die figuur ook in deze film te zien zal zijn. Niet Sydney Sweeney, maar wel Dakota Johnson speelt de titelrol van Cassandra Webb, een ambulancemedewerker uit Manhattan die ontdekt dat ze mogelijk helderziend is. Als ze geconfronteerd wordt met haar verleden sluit ze een verbond met drie jonge vrouwen die een grootse toekomst te wachten staat. Door Sony Pictures wordt de film aangekondigd als “geen typische superheldenfilm, maar een spannende thriller.” De cast oogt veelbelovend, want naast Dakota Johnson en Sydney Sweeney zijn ook onder andere Adam Scott, Zosia Mamet en Emma Roberts te zien in deze film.

15. Ferrari – 14 februari

Regisseur Michael Mann zal net zijn 81e verjaardag gevierd hebben wanneer Ferrari bij ons in première gaat. Het is al even geleden dat Mann nog eens een écht goeie film gemaakt heeft en ook Ferrari kreeg eerder wisselvallige kritieken, maar als de regisseur van onder andere Heat (1995), The Insider (1999) en Collateral (2004) een nieuwe film maakt moet je altijd gaan kijken. Ferrari speelt zich af in de zomer van 1957 en ex-coureur Enzo Ferrari (Adam Driver) verkeert in een crisis. Een faillissement van het bedrijf dat hij 10 jaar geleden samen met zijn vrouw (Penélope Cruz) vanuit het niets heeft opgebouwd dreigt. Ferrari besluit een grote gok te wagen en alles op één race in te zetten: 1000 mijl door Italië, beter bekend als de ‘Mille Miglia’.

16. All Of Us Strangers – 14 februari

Op 14 februari plannen wij alvast een vakantiedag in, want ook All Of Us Strangers verschijnt die dag in onze bioscoopzalen en ook rond deze film hangt Oscarbuzz. Andrew Scott (Moriarty uit Sherlock) en Paul Mescal (Aftersun) spelen buren in een vrijwel lege torenflat in Londen. Terwijl hun band hechter wordt, keert Adam naar zijn ouderlijke huis terug. Daar loopt hij zijn overleden ouders tegen het lijf, die er exact hetzelfde uitzien als dertig jaar geleden. Dit is de nieuwe film van regisseur Andrew Haigh die met Weekend (2011), 45 Years (2015) en Lean On Pete (2018) de ene na de andere bijzondere film lijkt af te leveren. Wij zijn alvast benieuwd!

17. Holy Rosita – 14 februari

© De Wereldvrede

En naar de debuutfilm van Wannes Destoop kijken we ook uit! Nadat hij internationaal op de radar kwam te staan met enkele kortfilms, maakte hij in 2020 de prachtige televisiereeks Albatros, waar hij ook mee aan schreef. Nu is het tijd voor zijn eerste langspeelfilm, waar hij opnieuw zelf mee aan schreef, in samenwerking met Janne Desmet en Tom Dupont. Het verhaal draait rond de goedlachse, graag geziene Rosita (Daphne Agten) die een vurige kinderwens heeft. De mensen rond haar vinden dit onverantwoord omdat ze amper voor zichzelf kan zorgen. Wanneer Rosita toch zwanger wordt, besluit ze het gebeuren dan ook geheim te houden. Productiehuis De Wereldvrede – van series als Bevergem (2015), Albatros (2020) en Roomies (2022) én de film Cargo (2017) – omschrijft de film mooi als een oproep om zorg te dragen voor elkaar, in een maatschappij waar individualisme primeert. 

18. One Life – 21 februari

Film is één van de beste manieren om ons blijvend te herinneren aan de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog. One Life doet in zijn opzet denken aan Schindler’s List (1993) en vertelt het waargebeurde verhaal van Sir Nicholas Winton, een bankier die zichzelf niet bijzonder als humanitair ziet, maar door wiens inspanningen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog meer dan zeshonderd voornamelijk Joodse kinderen uit de handen van de Nazi’s werden gered. Vijftig jaar later, in 1988, verwijt Nicholas zichzelf echter dat hij niet genoeg heeft gedaan om alle kinderen te redden. Pas als het BBC-programma That’s Life! hem uitnodigt om in hun programma te verschijnen, gebeurt er iets waardoor hij eindelijk in het reine begint te komen met het schuldgevoel en verdriet dat hij al vijf decennia met zich meedraagt. Academy Award-winnaar Sir Anthony Hopkins (The Two Popes, The Father) speelt de rol van de oudere Sir Nicholas Winton en Johnny Flynn (Emma, Beast) speelt de rol van de jongere Nicholas. De andere hoofdrollen worden vertolkt door Helena Bonham Carter en Sir Jonathan Pryce.

19. Dune: Part Two – 28 februari

Elio van Pixar, het volgende deel van Mission: Impossible en een aantal Marvel-films zijn doorgeschoven naar 2025, Dune: Part Two zou in normale omstandigheden al in 2023 verschenen zijn. De eerste Dune in de versie van Denis Villeneuve was een groot succes, maar was vooral toch een vehikel voor de regisseur om zijn wereld te ontvouwen. Dune: Part Two belooft knal in de actie te starten en wordt een uitbreiding, van die wereld met een grotere rol voor Zendaya en nieuwe personages in de vorm van onder andere Austin Butler, Florence Pugh, Léa Seydoux, Christopher Walken, Charlotte Rampling en Javier Bardem. Paul (Timothée Chalamet), Chani (Zendaya) en de inheemse bewoners van Arrakis zijn op oorlogspad om wraak te nemen op de samenzweerders die Pauls familie hebben vernietigd.

20. Dream Scenario – 28 februari

Als Nicolas Cage in een film meedoet kan het werkelijk nog alle richtingen uit. In Dream Scenario speelt hij een doodgewone en eenzame professor, Paul Matthews, die van de ene dag een beroemdheid wordt wanneer hij verschijnt in de dromen van miljoenen mensen. Hoe en waarom dit gebeurt, is voor Paul een compleet raadsel, maar hij is er niet boos om. Studenten komen eindelijk naar zijn lessen, hij wordt gevraagd voor grote merkendeals en de relatie met zijn vrouw is nog nooit zo goed geweest. Maar dan nemen de nachtelijke verschijningen een duistere wending en veranderen ze in gruwelijke nachtmerries. Dream Scenario is een donkere komedie met horrorelementen en klinkt als een prent om naar uit te kijken.

21. Skunk – 28 februari

Skunk is de nieuwe film van Koen Mortier, de regisseur die zichzelf in 2018 overtrof met de knappe film Un Ange/Engel. Voor zijn nieuwe film heeft hij een cast vol bekende gezichten verzameld, maar de hoofdrol wordt gespeeld door de debutant Thibaud Dooms. Skunk werd gebaseerd op het gelijknamige boek van Geert Thagon dat die schreef over zijn jarenlange ervaringen als werknemer en coördinator in de forensische jeugdpsychiatrie en volgt Liam, een verwaarloosde tiener die opgroeit in een gezin waar drugs, geweld en seks de hoofdrol spelen. De onveilige thuissituatie van Liam wordt al snel ingeruild voor een jeugdinstelling die eveneens haar eigen regels en misbruiken heeft. Ook al vindt hij troost bij zijn begeleiders, toch blijft het verleden hem achtervolgen. Belangrijke bijrollen zijn er voor Dirk Roofthooft, Boris Van Severen, Natali Broods, Janne Desmet en Sarah Vandeursen.

22. Spaceman – 1 maart (Netflix)

We zijn altijd in de war wanneer Adam Sandler zijn best begint te doen om goeie films te maken. In 2023 waren Leo en You Are So Not Invited To My Bat Mitzvah Netflixsuccessen van degelijke kwaliteit en de man zal ook komen opdraven in de volgende projecten van Noah Baumbach (naast George Clooney) en de Safdie Brothers, met wie hij Uncut Gems (2019) maakte. Die projecten zijn nog toekomstmuziek, maar de release van Spaceman is meer concreet. Sandler speelt Jakub, een man die op jonge leeftijd zijn ouders verloor en opgroeide bij zijn grootouders op het Tsjechische platteland. Van wetenschapper groeide hij uit tot de eerste astronaut van het land en krijgt hij de kans om naar Venus te reizen. Zijn missie om een oude, onbekende stof te vinden betekent evenwel het achterlaten van zijn vrouw Lenka (Carey Mulligan). In de ruimte stuit hij op een buitenaards wezen waarmee hij een band schept. Andere rollen dan die van Adam Sandler en Carey Mulligan worden onder andere ingevuld door Paul Dano en Isabella Rossellini.

23. The Iron Claw – 6 maart

Er hangt flink wat buzz rond The Iron Claw en op IMDb staat de film op moment van schrijven op 8.1/10 dus laten we zeggen dat dit eentje is om naar uit te kijken! Het verhaal is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de bekende worstelaarsfamilie Von Erich. Onder leiding van het bewind van vader Fritz bestormen de onafscheidelijke broers Kerry, Kevin, Mike en David de wereldtop van het showworstelen in de jaren tachtig. Hoewel het hen in de ring voor de wind gaat, lijkt er een buiten de ring een ware vloek op de familie te rusten en wordt de weg naar eeuwige roem omgeven door persoonlijke tragedies. Zac Efron wordt internationaal geroemd om zijn beste prestatie ooit en ook onder andere Jeremy Allen White (Carm uit The Bear) onderging een heuse transformatie voor deze rol.

24. Ghostbusters: Frozen Empire – 27 maart

Op het eerste gezicht zijn er niet heel veel franchisefilms in 2024 en wordt het vooral een jaar met originele ideeën in de bioscoop, maar een nieuwe Ghostbusters-film is er wel nog bij. Na het frisse windje dat Ghostbusters: Afterlife (2021) was, was een nieuwe film te verwachten en zelfs welkom. Regisseur van dienst is Gil Kenan die het scenario van Ghostbusters: Afterlife schreef. Deze keer slaan de originele Ghostbusters de handen in elkaar met de jongere generatie om een nieuwe ijstijd te voorkomen.

25. Mickey 17 – 27 maart

Dezelfde dag verschijnt ook de nieuwe film van Bong Joon-ho, de regisseur van Parasite (2018), Okja (2017) en Snowpiercer (2013) met eveneens een verhaal dat zich afspeelt in een ijswereld. Met een cast bestaande uit onder andere Robert Pattison, Mark Ruffalo, Steven Yeun, Toni Colette en Naomi Ackle zal de man weer nieuwe horizonten verkennen. Een man, Mickey 17 genaamd, is op een gevaarlijke expeditie om de ijswereld Niflheim te koloniseren. In feite is Mickey 17 een verwaarloosbare werknemer, die een taak gekregen heeft die te gevaarlijk is voor normale mensen. Wanneer hij komt te sterven, zal er namelijk altijd een kloon van hem terugkeren met bijna al zijn herinneringen in tact.

26. Rebel Moon – Part Two: The Scargiver – 19 april (Netflix)

Aan het staartje van 2023 verscheen het eerste deel van een nieuw tweeluik van Zack Snyder. Rebel Moon: A Child Of Fire draaide rond een vredige kolonie aan de rand van de melkweg wordt bedreigd door een tiran, Balisarius genaamd, aangestuurd leger. Een jonge vrouw krijgt de taak om op zoek te gaan naar krijgers van nabijgelegen planeten die hen zouden kunnen helpen tegen deze dreiging. In het tweede deel heeft The Scargiver, zoals de vrouw genoemd wordt, haar leger verzameld. Samen met haar nieuwe bondgenoten gaat Kora de strijd aan tegen het keizerrijk en diens regent Balisarius.

27. Challengers – 24 april

Eentje om naar uit te kijken is de nieuwe film van Luca Guadagnino (Call Me By Your Name) met Zendaya (Euphoria, Dune: Part Two) en Josh O’Connor (The Crown) in de hoofdrollen. Zendaya speelt Tashi Duncan, een voormalige talentvolle tennisster die coach is geworden. Ze is een sterke vrouw die zowel op als buiten de tennisbaan zichzelf goed weet te redden en getrouwd is met Art (Mike Faist), een tenniskampioen die bezig is aan een wat mindere periode. Tashi’s pogingen haar man er weer bovenop te krijgen nemen een verrassende wending wanneer hij het moet opnemen tegen de uitgerangeerde Patrick (Josh O’Connor), zijn voormalige beste vriend en de ex van Tashi. Als zaken uit hun verleden er toe leiden dat de spanningen hoog oplopen, wordt Tashi gedwongen zich af te vragen welke prijs er voor de winst zal moeten worden betaald.

28. Civil War – 24 april

Alex Garland is een uitdagend denker en toont dat ook in zijn films. Na Ex Machina (2014), Annihilation (2018) en Men (2022) heeft hij nu Civil War klaar. Er is een burgeroorlog uitgebroken in de Verenigde Staten waarbij het hele land op de rand van totale instorting staat en in chaos verkeert. Tijdens deze heftige situatie wordt een groep journalisten gevolgd bij het vertellen van – waarschijnlijk – het grootste verhaal van hun leven: het onontkoombare einde van de Verenigde Staten zoals we het kennen. Civil War laat niet alleen de fysieke conflicten op het scherm zien, maar brengt ook de diepere, onderliggende problemen aan het licht die hebben geleid tot de ontwrichting van het ooit zo trotse land. Met Wagner Moura (de hoofdrolspeler uit Narcos), Kirsten Dunst, Jesse Plemons, Cailee Spaeny (zie Priscilla) en Nick Offerman heeft Garland alvast weer een boeiende cast bij elkaar verzameld.

29. The Fall Guy – 1 mei

The Fall Guy is de nieuwe film van David Leitch, de man die Atomic Blonde (2017) en Bullet Train (2022) in de zalen losliet. We mogen dus een ware actieknaller verwachten en met Hannah Waddingham, Emily Blunt, Ryan Gosling, en Stephanie Hsu in de cast kijken wij daar enorm naar uit. Ryan Gosling speelt de stuntman Colt die zich teneergeslagen voelt nadat zijn laatste stuntwerk op een filmset hem bijna fataal werd. De voormalige cameravrouw Jody Moreno (Emily Blunt) staat op het punt door te breken als regisseur van een sciencefictionfilm. Zij is tevens de ex van Colt en vraagt zijn hulp om de verdwijning van haar beroemde hoofdrolspeler op te lossen.

30. IF (Imaginary Friends) – 15 mei

John Krasinski zal voor ons altijd wel Jim uit The Office US blijven, maar intussen heeft de man ook naam gemaakt als regisseur door A Quiet Place (2018) en A Quiet Place Part II (2020). Met IF (Imaginary Friends) laat hij voor het eerst een ander facet van zijn kunnen zien. Krasinski vertelde deze zomer dat hij al sinds 2019 aan deze film werkt die het verhaal vertelt van een meisje dat de denkbeeldige vrienden van mensen kan zien. Krasinski zei ook nog dat hij hoopt dat wanneer de mensen zijn film uitlopen, ze geloven in iets groters en iets moois. Hij heeft alleszins een stevige verzameling grote namen weten te strikken voor zijn film. Naast hijzelf en Ryan Reynolds doen onder andere ook nog Matt Damon, Emily Blunt, Steve Carrell, Phoebe Walter-Bridge, Sam Rockwell, Richard Jenkins, Fiona Shaw en Awkwafina mee.

31. Kingdom Of The Planet Of The Apes – 22 mei

Net wanneer je denkt dat ze weg zijn, zijn er weer: Planet Of The Apes-films. De film is de sequel op War For The Planet Of The Apes (2017) en speelt zich vele jaren na de gebeurtenissen in die film af. De apen hebben intussen hun vestingen uitgebreid en de mensen zijn gereduceerd tot een wild ras. Sommige apengroepen gebruiken de doorgegeven kennis van Caesar om koninkrijken op te bouwen. Maar ook binnen de apensamenleving zijn er problemen: één leider wil menselijke technologie in handen krijgen, een andere aap zag een groep tot slaaf gemaakt worden en kiest het pad van de vrijheid.

32. Furiosa – 22 mei

In 2015 verscheen Mad Max: Fury Road, een film die bij de eerstvolgende Oscaruitreiking na de release van de film goed was voor maar liefst zes beeldjes. Eén van de personages in die film was Furiosa, gespeeld door Charlize Theron. Zij krijgt nu haar eigen film in het universum van Mad Max. In de film zal het echter niet Charlize Theron zijn die de jongere versie van Furiosa zal vertolken, maar wel Anya Taylor-Joy. Doorheen de jaren liep de nieuwe film van George Miller – die al zijn stunts écht wil doen – meermaals vertraging op. Maar de film staat dan toch op de releasekalender voor 2024.

33. The Watchers – 5 juni

Zo vader, zo dochter of toch in het geval van Ishana Night Shyamalan. Ze werkte al samen met haar vader aan de televisiereeks Servant (Apple TV+) en nu is ze zelf ook klaar voor haar eerste film. De film wordt gebaseerd op de roman The Watchers van A.M. Shine en vertelt het verhaal van een jonge vrouw, Mina, die verdwaald raakt in een enorm en ongerept bos in het westen van Ierland. Daar komt ze vast te zitten met drie vreemdelingen. ’s Nachts wordt het kwartet in de gaten gehouden door mysterieuze wezens. Ook qua sfeer lijkt Ishana Shyamalan dus in de voetsporen van haar vader te treden. Dakota Fanning zal de hoofdrol vertolken. De volgende film van vaderlief zou trouwens ook voor de zomer van 2024 zijn: Trap staat momenteel op het releaseschema voor 31 juli, maar verder is er over dit project nog helemaal niets geweten.

34. Ballerina – 5 juni

Na vier films en een spin-off op Prime Video (The Continental) mag John Wick nu officieel een franchise genoemd worden. Een volgende insteek zal Ballerina zijn, een film die zich tussen John Wick 3 en 4 zal afspelen. In het derde deel van John Wick maakten we kennis met Rooney, een ballerina. Waar de ballerina in John Wick: Chapter 3 – Parabellum nog gespeeld werd door de Amerikaanse balletdanseres Unity Phelan wordt zij in deze film vervangen door Ana de Armas die eerder al in No Time To Die (2021) en The Gray Man (2022) liet zien dat ze uitermate geschikt is als actieheldin. In Ballerina zal ze op zoek gaan naar wraak voor de moorden op haar familie. Ook Keanu Reeves zelf, de overleden Lance Riddick en Ian McShane zullen hun opwachting maken in deze film.

35. Bad Boys 4 – 12 juni

Bad Boys For Life was in 2020 niet alleen de populairste, maar ook één van de enige en beste blockbusters. De film, die een snuifje melancholie in de Bad Boys-franchise bracht, zette Adil El Arbi en Bilall Fallah internationaal op de kaart. Nu is de tijd rijp voor een vierde deel en onze landgenoten zaten daarbij opnieuw aan het roer. De plot is momenteel nog niet bekend, maar de film zou ook de grote comeback kunnen inluiden voor Will Smith die na het Chris Rock-incident op de Oscars veel van zijn projecten in rook zag opgaan. Ook Vanessa Hudgens en Rhea Seehorn (Kim Wexler uit Better Call Saul) zullen in de film te zien zijn.

36. Inside Out 2 – 12 juni

In het algemeen zijn we geen grote fan van Pixar en sequels – met de Toy Story-sequels als grote uitzondering – maar bij Inside Out 2 ligt het toch enigszins anders. Toen het origineel verscheen – in 2015 alweer! – was dat één van onze favoriete films van dat jaar. Daarnaast is de insteek voor het vervolg ook goed: Riley, het meisje uit het eerste deel, is intussen flink wat ouder geworden en wordt in haar tienerjaren geconfronteerd met nieuwe emoties. Die nieuwe gevoelens moeten dus ook een plekje krijgen in Riley’s hoofd. In een eerste teaser maakten we al kennis met “anxiety”, maar dat zal lang niet de enige nieuwe emotie zijn die de kop opsteekt.

37. A Quiet Place: Day One – 26 juni

We hadden het hierboven bij IF (Imaginary Friends) al over John Krasinski die de eerste twee delen van A Quiet Place regisseerde. Voor het derde deel laat hij de regie over aan Michael Sarnoski die in 2021 verraste met Pig. Oorspronkelijk zou Jeff Nichols (Take Shelter en Mud) regisseren, maar die stapte op door “creatieve meningsverschillen”. Afwachten wat dat gaat geven dus. Day One is overigens een prequel en zal dus ook bevolkt worden door een andere cast.

38. Deadpool 3 – 24 juli

2024 wordt sowieso een opvallend filmjaar, want er zijn amper superheldenfilms in het releaseschema te bespeuren. Nadat ze de ene na de andere tegenslag hebben moeten slikken, neemt Marvel een jaar om alles te overdenken en een aantal films te onderwerpen aan reshoots. Zo zouden bijvoorbeeld de testscreenings voor Captain America: Brave New World niet mals geweest zijn. De énige Marvelfilm die zijn plekje in 2024 heeft weten te behouden is Deadpool 3. De film zal overigens ook officieel deel gaan uitmaken van de tijdlijn van het MCU en verschilt dus alleen al daardoor van zijn twee voorgangers. Bovendien is ook al bekend dat ook Hugh Jackman zijn opwachting zal maken als Wolverine en daarmee X-Men zal herintroduceren, en dat ook Jennifer Garner te zien zal zijn als Elektra. Dat Garner Elektra mocht vertolken is al geleden van Daredevil (2003) en Elektra (2005), films die dateren van voor de start van het MCU in 2008.

39. Beetlejuice 2 – 4 september

Er komen een aantal langverwachte sequels aan in 2024: ook Tim Burtons vervolg op Beetlejuice (1988) heeft officieel de opnames voor de film afgerond. Winona Ryder en Michael Keaton keren voor dit vervolg terug en worden versterkt door Jenna Ortega, die eerder al met Burton samenwerkte voor de Netflixreeks Wednesday. In de originele Beetlejuice schrikt de familie Maitland zich een ongeluk wanneer ze zichzelf tegenkomen in het Handboek voor de Onlangs Overledenen. Ze blijven als geest opgesloten in het huis waar ze woonden en besluiten om de nieuwe bewoners van hun huis, de familie Deetz, weg te jagen. Jenna Ortega speelt in dit vervolg de dochter van Lydia Deetz.

40. Joker: Folie à Deux – 2 oktober

Nog een langverwacht vervolg is dat op Joker (2019) van Todd Philips. Joker bleek een film die in gelijke mate vergruisd en geliefd werd. Voor de sequel heeft de regisseur het zich zeker niet makkelijker gemaakt. De film is immers aangekondigd als een musical en dat maakt ons naast bang toch ook vooral benieuwd. Niemand minder dan Lady Gaga zal te zien zijn in de rol van Harley Quinn.

41. Gladiator II – 20 november

Hoewel het enthousiasme na de release van Napoleon (2023) sterk bekoelde staat het buiten kijf dat Ridley Scott een bekwaam filmmaker is. Toch blijft het nog afwachten wat Ridley Scott meer dan twintig jaar na de release van het origineel zal aanvangen met een sequel op Gladiator (2000). Het verhaal zal draaien rond Lucius, het neefje van keizer Commodus dat gered werd door Maximus in de originele film. Lucius is intussen een volwassen man geworden en zal de vorm aannemen van Paul Mescal (Aftersun). Sinds de gebeurtenissen in Gladiator heeft Lucius, volgens Ridley Scott, weten te overleven in het wild en heeft hij geen contact gehad met zijn moeder.

42. Spellbound – 30 november (Netflix)

De rechten voor deze film gingen al van Paramount naar Apple om dan toch bij Netflix te landen. Spellbound is de eerste film die Netflix zal uitbrengen in het kader van een deal met Skydance Animation die eerder Luck (2022) maakten voor Apple TV+. Voor deze grotere productie werden de sterren aangesleept, want het stemmenwerk in de hoofdrollen is van Rachel Zegler, Nicole Kidman en Javier Bardem. Het verhaal draait rond het tienermeisje Elian, een prinses die in het magische koninkrijk Lumbria woont. Door een vreselijke vloek transformeren haar ouders, koning Solon en koningin Ellsmere, in monsters. Elian vat een queeste aan om zowel haar familie als haar thuis te redden vooraleer het koninkrijk voor eeuwig in duisternis gehuld wordt.

43. Wicked – Part 1 – 25 december

Universal Pictures ging in 2012 (!) al van start met het productieproces van Wicked. Deel één zou nu uiteindelijk eind dit jaar gaan verschijnen, een tweede deel staat gepland voor het staartje van 2025. Het verhaal draait rond een vrouw met een groene huid, Elphaba, en haar vriendin, de populaire blonde en stijlvolle Glinda. Cynthia Erivo zal te zien zijn als Elphaba, niemand minder dan Ariana Grande zal Glinda vertolken. De verfilming wordt gebaseerd op een ongelooflijk Broadway-succes.

EXTRA: Beverly Hills Cop: Axel F. (Netflix)

Er wordt al lang over gepraat, maar in 2024 zal het dan toch echt zo ver komen: er komt een nieuwe Beverly Hills Cop-film en hij zal te zien zijn op Netflix. Wanneer de film, die het vierde deel in de franchise zal zijn, precies zal verschijnen is nog niet geweten, maar Netflix heeft alvast een eerste foto beschikbaar gesteld. De film, die momenteel nogal makkelijk Beverly Hills Cop: Axel F. getiteld is, zal ook de terugkeer betekenen van Eddie Murphy in de rol van het titelpersonage. De vorige film, Beverly Hills Cop III, dateert uit 1994.

Meer
Lees meer...