Emmy Awards: ‘Succession’, ‘The Last Of Us’ ‘The White Lotus’ en ‘BEEF’ zijn dit jaar favoriet voor de Emmy Awards

Op maandagnacht 18 september is het zo ver: dan worden voor de 75e keer de Emmy Awards uitgereikt door de Television Academy. Alle Amerikaanse series en shows die werden uitgezonden tussen 1 juni 2022 en 31 mei 2023 kwamen in aanmerking voor de nominaties. Die werden vandaag bekend gemaakt en daaruit blijkt dat er vooral rekening zal moeten worden gehouden met HBO-series. Voor de series die ook in België te streamen zijn hebben we tussen haakjes achter de titel gezet op welke streamingdienst de titel in kwestie te vinden is.

De Emmy’s worden dus al uitgereikt sinds 1949, maar nooit in de geschiedenis werden meer series gemaakt als vandaag. En met de scenaristenstaking en een acteursstaking gaande en op handen, was de spanning in een industrie die gedomineerd wordt door streaming nooit meer voelbaar dan vandaag.

Daarbovenop zitten alle streamingdiensten ook nog eens in een besparingsoperatie en zoeken ze allemaal naar dé manier om meer geld te verdienen. Eén van de gevolgen zou kunnen zijn dat er in de toekomst minder series gemaakt gaan worden. Spanning alom dus en het streaminglandschap lijkt nog lang geen evenwicht te hebben gevonden, maar vandaag kijken we even achterom naar wat ze ons in het laatste jaar gegeven hebben.

Succession heerst

Opvallend is dat we dit jaar aan het einde van een generatie van series lijken te zijn aangekomen. Zowel Better Call Saul (6 seizoenen, Netflix), The Marvelous Mrs. Maisel (5 seizoenen, Prime Video) Succession (4 seizoenen, Streamz), Barry (4 seizoenen, Streamz), Dead To Me (3 seizoenen, Netflix) als Ted Lasso (3 seizoenen, Apple TV+) zullen dit jaar voor het laatst genomineerd zijn, de series hebben er immers hun laatste seizoenen op zitten. Resterende afleveringen die na de deadline van 31 mei nog zijn uitgezonden zullen er anders dan in het verleden niet voor zorgen dat de series ook volgend jaar nog eens genomineerd zullen kunnen worden.

Als vanouds zijn het vooral Netflix en HBO die het in de grote categorieën onder elkaar uitvechten, al is er dit jaar wel een duidelijke winnaar. De opvallendste serie van HBO is Succession die naast een nominatie voor Beste Dramareeks ook nog drie van zijn mannelijke hoofdacteurs genomineerd ziet – Brian Cox, Jeremy Strong en voor het eerst ook Kieran Culkin. Daarmee schrijft de serie ook letterlijk geschiedenis, want het is de eerste keer dat drie nominaties in de categorie Beste Acteur in een Hoofdrol uit dezelfde reeks komen.

Daarnaast is ook nog Sarah Snook genomineerd, wat maakt dat Succession al zijn hoofdrolspelers genomineerd ziet. Daarnaast zijn overigens ook nog Nicholas Braun (Greg) Alan Ruck (Connor), Matthew Macfadyen (Tom) en Alexander Skarsgård (Lukas Mattson) genomineerd voor hun bijrollen én zijn enkele van de gastacteurs genomineerd.

Succes voor HBO

De lijn die Succession uitzet, kan in het algemeen doorgetrokken worden voor HBO. Waar Succession het goed doet bij de hoofdrollen, doet The White Lotus (Streamz) dat voor de bijrollen. Bij de actrices zijn Meghann Fahy, Jennifer Coolidge, Aubrey Plaza, Sabrina Impacciatore én Simona Tabasco genomineerd voor hun rol in het tweede seizoen van de populaire HBO-reeks. Bij de acteurs in een bijrol zien we overigens bijna hetzelfde verhaal, want daar zijn F. Michael Abraham, Michael Imperioli, Theo James en Will Sharpe allen genomineerd.

Ook HBO-serie The Last Of Us (Streamz) is zowel genomineerd voor beste dramareeks als in de categorieën Beste acteur (Pedro Pascal) en Beste actrice (Bella Ramsey). House Of The Dragon (Streamz) moet dan weer met opvallend minder tevreden zijn en heeft in de hoofdcategorieën enkel een nominatie voor beste dramareeks te pakken gekregen. In totaal scoorde House Of The Dragon acht nominaties, maar die zitten dus vooral in kleinere categorieën.

Dat is overigens meer dan grote concurrent The Lord Of The Rings: The Rings Of Power van Prime Video die nergens te bespeuren is in de grote categorieën en het moet doen met nominaties voor de kostuums, make-up, muziek en visuele effecten. Hoewel elke streamingdienst al jarenlang op zoek is naar een nieuwe Game Of Thrones, hebben ze die duidelijk nog altijd niet gevonden.

BEEF

Bij de limited series doet Netflix het dan weer opvallend goed. Zowel BEEF als DAHMER zijn daar genomineerd en van beide series zijn ook de acteurs genomineerd. Voor BEEF zijn dat zowel hoofdrolspelers Steven Yeun en Ali Wong als bijrolacteur Young Mazino en voor DAHMER – Monster: The Jeffrey Dahmer Story is ook Evan Peters genomineerd.

Die categorie “limited series” is de laatste jaren erg interessant geworden omdat er ook elk jaar meer van die na één seizoen afgeronde series worden gemaakt. Naast BEEF en DAHMER zijn ook nog de muzikale reeks Daisy Jones And The Six (Prime Video), Fleishman Is In Trouble (Disney+) en Star Wars-reeks Obi-Wan Kenobi daar genomineerd. Star Wars doet het trouwens ook goed met Andor (Disney+) dat een nominatie te pakken gekregen heeft in de categorie Outstanding Drama.

Nemen we er de acteurscategorieën ook nog eens bij dan kunnen we het lijstje ook nog aanvullen met Black Bird van Michaël R. Roskam (Apple TV+) met Taron Egerton, Welcome To Chippendales (Disney+) met een nominatie voor Kumail Nanjiani, Emily Blunt die een nominatie scoort voor The English (Disney+), Dominique Fishback voor het onderschatte Swarm (Prime Video) en Kathryn Hahn voor haar rol in Tiny Beautiful Things (Disney+).

Eerste keren

Opvallend hier is dan weer dat Lizzy Caplan en Claire Danes wél een nominatie hebben gekregen voor Fleishman Is In Trouble, terwijl Jesse Eisenberg – die ook tussen de genomineerden werd verwacht – naast het net vistte. Ook The Crown doet het met één nominatie opvallend minder goed dan met eerdere seizoenen van de reeks Niemand van de cast zit dit jaar in de acteurscategorieën, terwijl dat ooit met zekerheid anders was wanneer Netflix een nieuw seizoen van hun paradepaardje had gelost.

Overigens, ook Elizabeth Olsen en de rest van de cast van Love & Death (Streamz) werden grotendeels over het hoofd gezien, enkel Jesse Plemons wist een nominatie binnen te halen.

Daartegenover staan dan weer heel wat eerste keren: onder andere Riley Keough (Daisy Jones And The Six), Jessica Chastain (George And Tammy), Jenna Ortega (Wednesday), Pedro Pascal (The Last Of Us), Bella Ramsey (The Last Of Us), Jeremy Allen White (The Bear), Ayo Edebiri (The Bear), Aubrey Plaza (The White Lotus), Meghann Fahy (The White Lotus), Dominique Fishback (Swarm), Young Mazino (BEEF), Ebon Moss-Bachrach (The Bear), Alan Ruck (Succession) en Matthew Macfadyen (Succession) zijn voor het eerst genomineerd.

Stretch in comedy

In de categorie Comedy wordt meteen de zwakte van het opdelen in categorieën voelbaar. Series als The Bear (Disney+) en Barry (Streamz) daar ingedeeld bij Abott Elementary (Disney+) en Only Murders In The Building (Disney+), twee series die veel nadrukkelijker de kaart van de comedy trekken.

De meest opvallende nieuwkomer in de categorie Comedy is de Netflixhype Wednesday waarvoor ook hoofdactrice Jenny Ortega haar eerste nominatie scoort. Zij is daardoor de jongste genomineerde latina ooit. Bij de acteurs valt vooral Jason Siegel op voor zijn rol in Shrinking (Apple TV+), de nieuwe reeks van de makers van Ted Lasso. Minstens even opvallend is dat Harrison Ford, die lof kreeg voor zijn rol in dezelfde reeks, niet genomineerd is.

Versnippering en frustratie

Kijken we naar alle categorieën en maken we dan de som van welke series het meest genomineerd zijn, dan is HBO nog steeds de duidelijke leider in streamingland, tenminste wanneer het op nominaties bij de Emmy’s aankomt. Succession (27), The Last Of Us (24) en The White Lotus (23) zijn de drie meest genomineerden voor de Emmy Awards dit jaar, drie reeksen van HBO. Daarna volgt Ted Lasso (Apple TV+) en pas op plaatsen 7, 8 en 9 is er plaats voor Netflix met respectievelijk BEEF, DAHMER (beide 13 nominaties) en Wednesday (12).

Ook opvallend is dat door de toename van het aantal streamingdiensten elk jaar ook het aantal titels toeneemt dat we hier niet kunnen bekijken. Zo zijn ook Jessica Chastain en Michael Shannon genomineerd voor hun rol in George and Tammy, maar dat is in België niet te bekijken. Hetzelfde geldt voor Daniel Radcliffe in Weird: The Al Yankovic Story, het bejubelde Poker Face waarvoor Natasha Lyonne genomineerd is en Jury Duty, de enige titel in het lijstje genomineerden waar wij zelfs nog nooit van gehoord hadden.

Ook het tweede seizoen van Yellowjackets is tot nader order op geen enkele Belgische streamer terug te vinden. Wie naar het eerste seizoen zoekt, dat ooit op VTM Go stond, zal dat trouwens ook niet meer vinden. Die versnippering lijdt steeds vaker tot frustratie bij gebruikers die al voor een handvol diensten betalen en dan nog een flink aantal shows niet kunnen bekijken.

Overigens, goed ontvangen series van de laatste weken zoals het tweede seizoen van The Bear (op Disney+ vanaf 2 augustus), I’m A Virgo (Prime Video) en Silo (Apple TV+) tellen mee voor de nominaties in 2024. En aangezien er dit jaar weer zo veel series geëindigd zijn, is er dan weer heel wat ruimte voor nieuwkomers.

Maar goed, eerst maar eens de uitreiking van dit jaar. Wij zijn op post op 18 september.

Op maandagnacht 18 september zullen we zien wie de grote overwinnaars van de Emmy Awards van dit jaar worden.

Meer
Lees meer...
Apple TV+
Meer Apple TV+