Left Right
scrollTop top

Facebook neemt gif-maker Giphy over en vergroot zo zijn imperium


Facebook neemt giphy over
© ISOPIX

Facebook betaalt volgens de Amerikaanse nieuwswebsite Axios zo’n 400 miljoen dollar (of 370 miljoen euro) voor Giphy, maar dat wil Facebook niet bevestigen. Giphy is een populaire database van gif-animaties voor sociale media en chatapps. Het platform wordt ondergebracht bij Instagram, dat in 2012 ook in handen van Facebook kwam.

Gifs zijn bewegende beelden zonder geluid en worden vaak gebruikt op verschillende sociale media. De naam gif is de afkorting voor graphics interchange format.

Privé-berichten worden prioritair

Giphy werd in 2013 opgericht om gifs te verspreiden. Gifs zijn bestandsformaten die het mogelijk maken om filmpjes zonder geluid te delen. Facebook maakt er al jaren gebruik van in de apps Instagram, Facebook Messenger en WhatsApp. Volgens Facebook komt 50 procent van het dataverkeer van Giphy uit apps van Facebook.

Mark Zuckerberg, CEO van Facebook
(bron: ISOPIX)

Nu Facebook Giphy heeft overgenomen zal het platform worden ondergebracht onder Instagram. Het doel is om gemakkelijker gifs en stickers te verzenden op Instagram-verhalen en gewone Instagram-berichten. Mark Zuckerberg heeft van private berichten namelijk een prioriteit gemaakt. Hoewel Instagram momenteel al razend populair is, moet de overname van Giphy de populariteit van het sociale netwerk nog vergroten. Facebook wil Giphy niet exclusief voor zijn eigen diensten voorhouden. Voor gebruikers van de Giphy-app zal er dus uiteindelijk niets veranderen.

Spanning met concurrenten

Vishal Shah, CPO bij Instagram
(bron: ISOPIX)

“Mensen kunnen nog steeds gifs uploaden, ontwikkelaars en API-partner hebben nog altijd toegang tot dezelfde Giphy API’s en Giphy zelf zal nog altijd leuke content kunnen creëren.” Dat zei Vishal Shah, CPO bij Instagram, in een blogbericht waarin het nieuws van de overname werd aangekondigd.

Facebook en zijn apps zijn niet de enige platformen die veel gebruik maken van gifs. Ook Twitter, Pinterest, Slack, Reddit en nog vele anderen doen dat. Hoewel Facebook aangeeft dat deze platformen nog altijd gebruik gaan kunnen maken van Giphy, kan er in de toekomst wel spanning optreden. Veel van die platformen zijn namelijk een rechtstreekse concurrent van Facebook.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.160.472
 • Aantal
  doden
  1.396.267
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  559.902
 • Aantal
  doden
  15.755