‘Friends’: Regisseur verklapt waarom Emily al snel uit de reeks werd geschreven

Friends-regisseur James Burrows heeft in zijn memoire Directed By James Burrows uit de doeken gedaan waarom Emily maar kort te zien was in de sitcom. Emily werd heel even de echtgenote van Ross, maar na amper 14 afleveringen zat het er voor haar al op. En daar was een duidelijke reden voor.

Wie Friends gezien heeft, kent uiteraard Emily (Helen Baxendale). Zij speelde in het vierde en vijfde seizoen van de reeks de vriendin/verloofde van Ross (David Schwimmer) en stapte zelfs heel kort met hem in het huwelijksbootje. Maar op hun huwelijk ging het mis en daarna verdween Emily vrijwel volledig uit de reeks. Nu vertelt Friends-regisseur James Burrows waarom die beslissing gemaakt werd.

“Te weinig chemie”

In zijn memoire Directed By James Burrows vertelt de ondertussen 82 jaar oude James Burrows verschillende anekdotes vanop de set van zijn vele shows, waaronder Friends. Hij vertelt daarbij waarom de relatie tussen Ross en Emily geen lang leven beschoren was. Dit had vooral te maken met een gebrek aan chemie tussen de twee acteurs.

“Helen Baxendale was goed, maar niet bepaald grappig”, schrijft Burrows. “Daardoor had David Schwimmer niemand om tegenspel aan te bieden. Het voelde als klappen met één hand. In sitcoms en eender welke andere romantische komedie is het grappige even belangrijk als de chemie. We merken dat elke nieuwe vriendin van Ross minstens zo grappig moest zijn als Rachel.”

En dat bleek dus niet het geval te zijn met Emily. Daardoor wilde Burrows de actrice zelfs recasten. “Door de strikte deadlines en andere logistieke redenen was het onmogelijk om haar te recasten. Je hebt iemand nodig die grappig is. Soms kan je een verhaallijn starten en dan merk je dat het niet werkt, dus dan moet je die persoon laten gaan. Soms blijft iemand zo maar één dag en is het een snel afscheid. Maar als er chemie is, dan proberen de schrijvers er alles aan te doen om iemand zo lang mogelijk te houden.” Door het gebrek aan chemie tussen David Schwimmer en Helen Baxendale werd de actrice dus al snel uit de reeks geschreven. En dat kwam uiteindelijk goed uit, omdat Baxendale zwanger was op het moment dat ze uit Friends vertrok.

Meer
Lees meer...