‘Game of Thrones’-opfrissing: daarom gingen Ned Stark en Robert Baratheon rebelleren

Iedereen herinnert zich nog Game of Thrones. Het laatste seizoen van de reeks was één van de meest besproken tv-momenten van vorig jaar. Maar ver voor al die gebeurtenissen zijn de huizen Stark en Baratheon gaan samenwerken, om onder het gezag van het huis Targaryen uit te komen. Robert’s Rebellion was geen politieke opstand. De reden was de liefde.

Toen Game of Thrones in 2011 begon, was Robert Baratheon de koning van Westeros. Hij zocht de hulp van z’n vriend Ned Stark, want z’n rechterhand (Jon Arryn) was vermoord. Robert had Ned nodig aan z’n zijde, en riep ‘m naar King’s Landing.

The game of thrones

De twee oude vrienden woonden niet lang samen in de hoofdstad van Westeros. Nadat Robert gestorven was, ontstond er een machtsvacuüm. Maar da’s eigenlijk helemaal niet het begin van the game of thrones. Dat spel was al jaren eerder begonnen, met Robert’s Rebellion.

De Rebellion is de oorlog die de huizen Stark en Baratheon verbonden heeft. De huizen, geleid door Ned en Robert, wilden Aegon Targaryen (de Mad King) van de troon krijgen. Maar de reden daarvoor was eigenlijk allesbehalve politiek.

De druppel

https://www.youtube.com/watch?v=6qsQUroPq3g

Robert Baratheon zou namelijk trouwen met Lyanna Stark. Maar vlak voor dat kon gebeuren, werd ze ontvoerd door Rhaegar Targaryen, de oudste zoon van de toenmalige koning Aegon. Robert was boos, en de vader van Lyanna, Warden in the North Rickard Stark, wilde antwoorden.

De koning riep Rickard en z’n oudste zoon Brandon Stark naar King’s Landing. Maar in plaats van naar hun zorgen te luisteren en hun vragen te beantwoorden, liet hij hen vermoorden. Dat was voor Robert de druppel, en samen met Ned (één van de jongere zonen van Rickard Stark) begon hij een oorlog.

Overlopers

Robert’s Rebellion duurde ongeveer een jaar, en kwam tot een hoogtepunt wanneer Robert z’n rivaal Rheagar versloeg. De Lannisters, die tot dan achter de Targaryens stonden, veranderden van kamp, want verliezen staat niet in hun woordenboek.

Dat de Lannisters de Targaryens helemaal niet meer steunden, werd duidelijk toen Jaime Lannister letterlijk een mes in de rug stak van Aegon Targaryen, de Mad King. Robert Baratheon liet zich tot koning kronen, terwijl Ned Stark terugkeerde naar het noorden, naar Winterfell.

Lyanna en Rhaegar

https://www.youtube.com/watch?v=r5krxJdnknE&

Maar wat Robert niet wist toen hij z’n oorlog begon, was dat Lyanna eigenlijk helemaal niet ontvoerd was. Ze hield van Rhaegar, en Rhaegar hield van haar. Maar ze waren allebei uitgehuwelijkt, en dat zagen ze niet zitten, dus zijn ze gevlucht.

Ned Stark ondekte dat pas (samen met de kijkers van Game of Thrones) toen hij Lyanna vond in de Tower of Joy. Ned stootte op z’n zus toen ze aan het bevallen was (van Jon Snow!), en na die bevalling is ze onmiddellijk gestorven.

Spin-off

Robert’s Rebellion is vaag in Game of Thrones aan bod gekomen. Kijkers leerden via flashbacks wat er allemaal gebeurd is, maar de details bleven vaak onbekend. De makers van de reeks hebben dan ook getwijfeld om van de oorlog een spin-offreeks te maken. Maar die zit er voorlopig nog niet aan te komen.

De spin-off die er wél aankomt, is die over het huis Targaryen. House of the Dragon wordt verwacht in 2022.

Meer
Lees meer...