Left Right
scrollTop top

‘Grey’s Anatomy’: Isaiah Washington (Preston Burke) wilde eigenlijk een andere rol


Isaiah Washington Preston Burke Grey's Anatomy
© Grey’s Anatomy

De hele wereld leerde Isaiah Washington kennen als cardioloog Preston Burke in Grey’s Anatomy. Burke was één van de hoofdpersonages in de eerste drie seizoenen van de reeks, voor hij van Seattle naar Zwitserland trok om het Klausman Institute for Medical Research op te richten.

Grey’s Anatomy is al aan z’n 17de seizoen toe, maar ondertussen schiet er van de originele hoofdpersonages bijna geen enkel meer over. Na het vertrek van Alex Karev (Justin Chambers), blijft nog enkel het titelpersonage Meredith Grey (Ellen Pompeo) over.

Geen Preston Burke?!

Eén van de belangrijkste personages in de eerste drie seizoenen van Grey’s Anatomy, is ongetwijfeld Preston Burke (Isaiah Washington). Hij was het hoofd van de afdeling cardiologie, en ging de strijd aan met Derek Shepherd (Patrick Dempsey) om chief of surgery te worden.

Maar bijna had die strijd er helemaal zo niet uitgezien, want Washington deed eigenlijk auditie voor de rol van Derek Shepherd aka McDreamy. Hij kon ook op dat moment geen auditie doen om Preston Burke te spelen, want die acteur had het productieteam van Grey’s Anatomy al gevonden.

Paul Adelstein

Het originele plan was namelijk om van Preston Burke een blanke dokter te maken, en daarvoor hadden ze Paul Adelstein gekozen. (Fun fact: Adelstein speelde later de rol van pediater Cooper Friedman in de Grey’s Anatomy-spin-off Private Practice.)

Nog voor de opnames konden beginnen, moest Adelstein echter al de samenwerking stopzetten. Hij had namelijk een rol in een film kunnen strikken, en het was onmogelijk voor hem om de twee projecten te combineren.

De makers van Grey’s Anatomy staken daarop de koppen opnieuw bij elkaar om het personage Preston Burke opnieuw uit te werken. Toen boden ze rol aan Isaiah Washington aan, en ontstond er een klein stukje televisiegeschiedenis.

Zwitserland

Washington bleef tot en met seizoen 3 Preston Burke spelen in het fictieve Seattle Grace-ziekenhuis. Nadat hij Cristina Yang (Sandra Oh) aan het altaar verliet, vertrok hij naar Zwitserland, om het Klausman Institute for Medical Research op te richten. Later (in seizoen 10) zou ook Yang van Seattle naar Zwitserland verhuizen.

Ondertussen is ook bekend waarop Washington zo uit de reeks is geschreven. Het zou op de set tot een ruzie gekomen zijn tussen hem en z’n collega T.R. Knight (George O’Malley). Knight is homoseksueel, en Washington zou daar beledigende uitspraken over hebben gedaan.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588