Hier zijn de 17 meest idiote jobomschrijvingen en vacatures van het moment

Hier zijn 17 jobomschrijvingen (en/of vacatures) die echt bestaan. Want dingen belangrijker maken dan ze zijn en überhaupt het bestaan van een aantal functies verantwoorden, ’t is een kunst op zich geworden …

1. Digital Prophet

AOL heeft er eentje. Zijn job: de wereld rondreizen en overal wat gaan lullen over wat volgens hem trendy is, op het punt staat door te breken, wat innovatief is. Of – in zijn eigen woorden – mensen die niet zo mee zijn met de digitale revolutie op de hoogte te brengen van “what’s happening”.

In het roster van AOL, dat een omzet van meer dan een miljard draait overigens, staat: “David Shing is AOL’s Digital Prophet. He spends most of his time watching the future take shape across the vast online landscape.”  

Dat gaf al een paar hilarische dingen. Zo probeerde hij de term “mocal” te lanceren, een samentrekking van mobile en social. Zijn visies zijn ook niet echt accuraat gebleken. Twee jaar geleden voorspelde hij bijvoorbeeld het einde van apps en zei “Email is hot. Expect a 256% increase in ROI for email.”

2. Retail Jedi

Eentje die al bij verschillende bedrijven is opgedoken de jongste tijd. Staat blijkbaar voor beginnen sales-mensen. Verkopers dus.

3. Swiss Army Knife

Of: one job, many functions. Een manusje van alles. Loopjongen heette dat vroeger. Duikt tegenwoordig echt op als jobtitel in personeelsadvertenties in de US.

4. Dream Alchemist

Staat aan het hoofd van het creatieve team, of leidt de afdeling design. “You will need two degrees in art and computer science and several years of director-level experience” staat er in een jobadvertentie voor zo’n Dream Alchemist. En wij die dachten dat het iets met drugs had te maken!

5. Kindle Evangelist

Is een echte jobomschrijving bij Amazon. “Kindle Evangelists will be passionate advocates on behalf of customers educating, influencing and bringing together all the interested parties who can make more titles available on Kindle.” Bottomline: iemand die boeken koopt en verkoopt, maar dan digitaal.

6. Chief Inspiration Officer (CIO)

Ja, dat bestaat. En al meer dan vijf jaar. Lang genoeg om ondertussen een bijnaam te hebben: Chief Of Blah. Wat is het? Iemand, wiens voornaamste taak op executive niveau is om: “to inspire people to be what they know they could be.” En: “You have the power to inspire anyone, anytime, anywhere. By learning the language of motivation, you can positively influence the people in your professional life.” Voorbeeld: “Mannen, als we er eens ene gingen drinken deze middag? ’t Is schoon weer voor een terraske.” 

7. Happiness Hero

Ja dat bestaat als jobomschrijving. Blijkbaar een ander woord voor PR & promotie. We dachten vooral dat het een mooie was om een job aan de helpdesk te omschrijven. 

8. Wizard of Light Bulb Moments

AKA innovatiemanager. “He has a knack for making the complex both understandable and also practically useful in the ‘real’ world.” Dus niet gewoon de gast die de lampen vervangt.

9. Chief Knowledge Officer (CKO)

“A knowledge executive to provide wisdom to our clients, not just information”, zo staat het omschreven in de jobadvertentie. Een soort PR-Yoda dus. 

10. Chief Observance Officer (COO)

Ze hebben er zo eentje bij WebiMax bijvoorbeeld, “to keep an eye on the office environment”. Meest gehate man of vrouw op de werklvloer, dit?

11. Innovation Sherpa

Microsoft heeft er zo eentje bijvoorbeeld. We vinden het wel een heel rare jobomschrijving deze: sherpa’s, zijn dat niet die sukkelaars die al het zware werk moeten doen terwijl anderen met de erkenning gaan lopen? 

12. Purpose Promotor

Een Purpose Promotor blijkt iemand te zijn die aan sales management doet. Okay.

13. Fashion Evangelist

Ze hebben er zo eentje bij Tumblr in dienst. Jobomschrijving: “to connect the big, established brands with talented yet unheard-of fashion bloggers”. Een soort headhunter dus. Hij heet Valentine Uhovski btw.

14. Logistical Happiness Jedi

Star Wars is duidelijk big in heel dit gedoe. Dit is een helpdesker moest je je het afvragen.

15. Resourceful Numbers Ninja

Het klinkt beter dan boekhouder, niet? 

16. In-House Philosopher

Ze hebben er eentje bij Google. Damon Horowitz heet hij.

17. Genius

Apple heeft die in dienst. Zijn de jongens en meisjes die in Apple stores je echt alles kunnen vertellen over wat ze daar verkopen. GE-NI-FUCKING-AAL.

Meer
Lees meer...