Left Right
scrollTop top

Mondmaskers zo goed als zeker minstens tot na winter verplicht


Mondmasker man ikea
© Een man met een mondmasker in een meubelwinkel – Bron: Shutterstock

We kunnen maar beter wennen aan het dragen van een mondmasker, want de kans is groot dat ze minstens nog tot na de winter verplicht zullen blijven op bepaalde plaatsen. Dat valt te lezen in het meest recente rapport van de GEES, de groep van experts die de overheid adviseert bij beslissingen rond het coronavirus.

Mondmaskers zorgen al voor discussie van bij het begin van de uitbraak van het coronavirus in ons land, nu al meer dan vier maanden geleden. Tijdens de lockdown was het advies dat het dragen van een mondmasker in die fase van de pandemie niet veel nut had.

Omdat steeds meer kritiek op kwam, zeker toen de coronamaatregelen langzaamaan versoepeld werden, kwam er zelfs een heuse taskforce. Sinds eind april moet je – als je ouder bent dan 12 jaar – verplicht een mondmasker dragen op het openbaar vervoer en in scholen. Maar dat was niet genoeg volgens veel experts. En dus zijn ze sinds vorige week zaterdag ook verplicht in onder andere winkels, musea en bioscopen.

Mondmaskers verplicht in binnenruimtes

Het meest recente GEES-rapport, dat De Standaard kon inzien, hamert maar liefst vijf pagina’s lang op het belang van het verplichten van mondmaskers. “In tegenstelling tot ons vorige advies adviseren we nu wel om mondmaskers verplicht te maken in binnenruimtes waar veel mensen samenkomen voor een langere tijd, ook wanneer de veilige afstand gerespecteerd wordt”, valt er te lezen. Daarvoor citeren ze onder meer een Duitse studie die concludeert dat het dragen van mondmaskers de dagelijkse groei van het aantal besmettingen met maar liefst 40 procent deed afnemen.

Welke locaties de GEES daarmee precies bedoelt, staat in het rapport geen duidelijkheid. Het valt dus niet uit te sluiten dat het dragen van een mondmasker ook nog op andere plaatsen verplicht wordt. Premier Sophie Wilmès alludeerde daar woensdag al op tijdens de persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad.

Winter

Die mondmaskers zullen, als het van de GEES afhangt, dan ook nog lang verplicht blijven. Het rapport spreekt van minstens tot na de winter, maar mogelijks zelfs tot er een vaccin is tegen SARS-CoV-2, het nieuwe coronavirus.

Vooral de winter doorkomen met mondmaskers aan lijkt heel belangrijk voor de experts. Mensen kruipen dan namelijk door het koudere weer vaker samen binnen. Bovendien helpt zo’n masker ook tegen andere ziektes zoals de seizoensgriep.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…