Left Right
scrollTop top

De 10 beste films op Netflix van 2019


© Netflix

Netflix bereidt zich voor op de concurrentie van Disney+ en Apple+. Eén van de strategieën is om in te zetten op kwaliteitsvolle films. Het valt op dat Netflix daar in 2019 werk van gemaakt heeft. Deze 10 films vonden wij afgelopen jaar de moeite waard.

1. The Irishman

Met regisseur Martin Scorsese (bekend van onder meer The Wolf of Wall Street, Goodfellas, The Departed, Taxi Driver, Mean Streets en Raging Bull) aan het roer en de gerenommeerde acteurs Robert De Niro, Al Pacino en Joe Pesci in de hoofdrollen wordt The Irishman nu al tot één van de beste misdaadfilms ooit gerekend.

De film volgt de levensloop van de Iers-Amerikaanse Frank ‘The Irishman’ Sheeran, gespeeld door Robert De Niro. Hij is een huurmoordenaar die tot zijn kin in de Italiaans-Amerikaanse maffia zit. 

Onder begeleiding van de schurkerige ondernemer Russel Bufalino, gespeeld door Joe Pesci, rolt hij steeds dieper in de Amerikaanse onderwereld van de jaren stillekes. Uiteindelijk weet Sheeran het zo ver te schoppen dat hij vertrouweling en loopjongen wordt van de ongure vakbondsbaas Jimmy Hoffa, gespeeld door Al Pacino. 

In The Irishman worden de hoofdrolspelers digitaal verjongd, waardoor we hen op verschillende momenten in hun leven ‘aan de slag’ zien. Aangrijpend zijn vooral de scènes, waarin de gangsters oud worden en terugkijken op hun leven vol geweld en bedrog. 

Sheeran beseft dat hij de mensen, die écht om hem gaven, lang geleden heeft laten vallen en dat er weinig van zijn gezin overblijft. Doordat de film maar liefst drieënhalf uur duurt, begin je na een poos écht mee te leven met de verschillende personages.

2. Marriage Story

Marriage Story is een tragikomische film die aan de ziel van de kijker vreet. Toneelregisseur Charlie en actrice Nicole willen als vrienden uit elkaar gaan, maar raken uiteindelijk in een vechtscheiding verwikkeld. Tegen het einde van de film wordt het een zwaar gevecht om het hoederecht over hun kind. Hun levens spelen zich op het ene moment af in New York en op het andere in Los Angeles. Functioneren als een normaal persoon wordt zeer lastig en zowel Charlie als Nicole kunnen de druk van de vechtscheiding op den duur niet langer aan.

3. The King

The King is gebaseerd op de toneelstukken Henry IV, Part 1, Henry IV, Part 2 en Henry V van William Shakespeare. In de hoofdrol hebben we Timothée Chalamet als prins Henry V. In het begin van de film is hij een echte zuipschuit die er alles aan doet om zijn koninklijke verantwoordelijkheden te ontlopen. Wanneer vader King Henry IV sterft, wordt zijn broer koning, maar Henry V verslaat hem moeiteloos. De protagonist moet de troon zien te beschermen in een periode van politieke onrust en veldslagen tegen het Franse huis Valois.

4. Triple Frontier

De titel verwijst naar het Punt der Drie Grenzen – een drielandenpunt tussen Argentinië, Brazilië en Paraguay. De rivieren Paraná en Iguaçu komen daar bijeen. Het is een geliefd punt voor de georganiseerde misdaad, omdat er weinig toezicht van de autoriteiten is. Daar volgen we vijf bevriende ex-leden van de Special Forces die in financiële moeilijkheden zitten en daarom besluiten de handen in elkaar te slaan om de Zuid-Amerikaanse drugsbaron Gabriel Martin Lorea te bestelen.

Allereerst beslaan de voorbereiding van de overval en de eigenlijke overval maar een klein deeltje van de film. Daarna begint alles finaal mis te lopen en wordt Triple Frontier meer een vertelling over het afstraffen van hebzucht en de relativiteit van geld. En over vriendschap. Al tijdens de overval loopt niets alles zoals gepland en dat wordt alleen maar erger naarmate de film langer duurt. De mooiste scène in Triple Frontier zien we dan ook wanneer de vijf rond een vuur hun geld zitten te verbranden om het toch maar een beetje warm te krijgen. En plots heeft dat groene papier een heel andere waarde.

5. The Dirt

De biopic over Mötley Crüe laat weinig aan de verbeelding over. We volgen vier langharige belhamels die van plan zijn om in de leggings van hun zus met hun bol vol haarspray de wereld te veroveren met poppy metalsongs. Hun strijdtoneel: de discobars, rockcafés en stripclubs van het Los Angeles van de jaren ’80.  

Het duurt niet lang eer de wildebrassen de top van de rockvoedselketen bereiken, maar veel soeps levert dat niet op. De bandleden verliezen hun passie voor muziek maken en komen in een negatieve spiraal terecht van drugs, drank, vrouwen en een dodelijk auto-ongeluk. Het klassieke rock-‘n-roll-verhaal ging van kwaad naar erger en we krijgen heavy stuff op ons bord, zeker als je bedenkt dat de band echt bestaan heeft. Qua entertainment zeult The Dirt een monsterzege binnen en je kan bij momenten je dijen wel aan diggelen kletsen van het lachen. Vooral de hedonistische scènes waarin de rocksterren van Mötley Crüe halfnaakt door hotelgangen lopen, cocaïne snuiven in hun privéjet, hun fluit tonen en plassen bij een openbaar zwembad, zijn om je vingers van af te likken. 

6. El Camino: A Breaking Bad Movie

De Breaking Bad-film is een sequel, wat betekent dat het verhaal zich afspeelt ná de serie. Emmy-winnende acteur Aaron Paul speelt de hoofdrol als Jesse Pinkman. El Camino begint na de explosieve climax van Breaking Bad. Jesse Pinkman (Aaron Paul) rijdt weg van het terrein waar hij maandenlang werd vastgehouden om voor zijn ontvoerders drugs te produceren. Maar door het bloedbad heeft de politie onraad geroken. We volgen Jesse terwijl hij als voortvluchtige probeert te ontkomen en zijn leven weer probeert op te bouwen. 

7. Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile

Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile gaat over Ted Bundy, één van de dodelijkste seriemoordenaars aller tijden. In minder dan tien jaar vermoordde Bundy minstens veertig jonge vrouwen, die hij ook verkrachtte, zowel voor als na de moord. We volgen hem van de moorden, tot zijn proces, tot zijn executie. Niet voor gevoelige kijkers.

8. The Highwaymen

De hoofdrollen zijn voor de oude rotten Woody Harrelson en Kevin Costner. Zij spelen in een redelijk lijvige film van 2 uur en 12 minuten twee geharde Texas Rangers die de taak krijgen om Bonnie & Clyde op te sporen. Het misdaadkoppel is berucht, maar ook geliefd bij een deel van de bevolking. Slagen de agenten er met weinig middelen in om Bonnie & Clyde op te sporen en (zoals dat in die tijd ging) een kopje kleiner te maken?

9. Eli

Een zenuwslopende horrorfilm. Eli gaat over een elfjarige met een ernstige immuunziekte. Hij kan niet buiten komen zonder astronautenpak en kan bijvoorbeeld geen water verdragen op zijn huid. Zijn wanhopige ouders brengen hem voor een bijzondere behandeling naar een kliniek, maar Eli komt er snel achter dat het ziekenhuis erg onveilig is. Hij denkt spoken te zien, of zijn het de lugubere dokters die hem te grazen willen nemen?

10. The Great Hack

Deze documentaire gaat over hoe grote bedrijven als Cambridge Analytica gigantisch veel data verzamelden over ons surfgedrag en hoe die data gebruikt wordt om de democratie te beïnvloeden. Waarschuwing: door Facebook scrollen is nooit meer hetzelfde nadat je deze docu bekeken hebt.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.388.802
 • Aantal
  doden
  1.118.083
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  230.480
 • Aantal
  doden
  10.443