Overlegcomité: geen verstrenging maatregelen, wel strengere controle op naleven huidige regels

Het overlegcomité zit erop. Premier Sophie Wilmès (MR) en de belangrijkste ministers zaten samen om te bekijken hoe de heropflakkering van het coronavirus moet worden aangepakt. Voorlopig is het geen optie om de maatregelen opnieuw te verstrengen, klinkt het. Wat wel belangrijk is, is dat iedereen de huidige maatregelen beter naleeft.

Het was Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) die voorstelde om dit weekend een Overlegcomité te organiseren. Dat is er gekomen, en de vergadering is ondertussen ook al afgelopen. De belangrijkste punten op de agenda: het alsmaar stijgende aantal besmettingen met het coronavirus en het contactopsporingssysteem dat niet altijd even goed functioneert.

Voorlopig geen strengere regels

Zowel minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) als minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) benadrukken dat de huidige maatregen voorlopig niet verstrengd worden. ‘Voorlopig’ is een belangrijk woord in die zin, want als de cijfers blijven stijgen, wordt dat wel weer een optie.

De ministers sporen aan om de huidige maatregelen zo goed mogelijk na te leven. Volgens minister De Crem zal daar ook strenger op gecontroleerd worden, al blijven de boetes wat ze zijn. “Die zijn zwaar genoeg”, klonk het na de vergadering.

Minister De Block reageerde daar anders op. Zij benadrukte nog maar eens dat de politie wel een rol speelt in het naleven van de maatregelen, maar dat de grootste verantwoordelijkheid bij iedereen persoonlijk ligt. “Laat ons nu eens allemaal doen wat we moeten doen”, zei ze nog.

Niet geboekt? Blijf in België!

Wanneer het over reizen ging, waren de twee ministers het met elkaar eens: blijf zoveel mogelijk thuis. Minister De Block legde uit dat heel wat mensen terugkwamen van vakantie en besmet bleken te zijn met het coronavirus, ook al waren ze niet naar een zogenaamde rode zone getrokken.

Volgens minister De Crem is reizen iets dat op eigen verantwoordelijkheid gebeurt. Hij benadrukt dat België helemaal niet van plan is om de grenzen opnieuw te sluiten, maar dat op vakantie gaan niet de verstandigste keuze is. “Als je nog geen reis hebt geboekt, blijf dan in België”, zei hij.

Contactopsporing

Over het contactopsporingssysteem verschilden de twee van mening. Volgens De Crem moet alles op alles gezet worden om het systeem efficiënter te krijgen. Zo is de tijd tussen een besmetting en het contactonderzoek veel te lang. Minister De Block beweerde dan weer dat het systeem wél werkt, maar dat er altijd nog ruimte is voor verbetering.

Geen versoepelingen

Komende dinsdag zit het Overlegcomité opnieuw samen, om de Nationale Veiligheidsraad van donderdag voor te bereiden. Eén ding is daarover al zeker: verdere versoepelingen zijn niet aan de orde.

Meer
Lees meer...