Spotify bereikt akkoord over Koreaanse muziek

Spotify en de Zuid-Koreaanse muziekdistributeur Kakao M zijn tot een akkoord gekomen. Daardoor mogen we alle nummers van Zuid-Koreaanse artiesten, die vanaf maart niet meer op Spotify te beluisteren waren, binnenkort terug verwachten op de streamingdienst.

Zo’n twee weken geleden verdwenen plots heel wat nummers van Zuid-Koreaanse artiesten van Spotify. De reden daarvoor was het aflopen van de overeenkomst tussen Spotify en de Zuid-Koreaanse distributeur Kakao M. Die overeenkomst verliep op 28 februari, waardoor alle nummers die verdeeld worden door Kakao M vanaf maart wereldwijd niet meer beschikbaar waren op Spotify.

Overeenkomst

Al snel nadat de nummers verdwenen van Spotify werd duidelijk dat dit het gevolg was van een verlopen overeenkomst tussen de streamingdienst en Kakao M, de grootste muziekdistributeur van Zuid-Korea. Als gevolg verdwenen alle nummers van de artiesten die onder Kakao M vallen van Spotify. Het ging daarbij onder andere om de K-popgroepen Mamamoo, KARD, (G)I-DLE en The Boyz, maar ook hiphopgroep Epik High werd het slachtoffer van dit dispuut. Tablo van Epik High liet zo meteen op Twitter weten dat hij niet op de hoogte was en dat het verdwijnen van z’n nummers ook voor hem als een shock kwam.

Spotify en Kakao M onderhandelden toen al anderhalf jaar over een nieuw akkoord, maar dat kwam er niet voor de deadline van 28 februari. Met tot gevolg dat alle muziek om klokslag middernacht Koreaanse tijd verdween uit de Spotify-catalogus. Meteen daarna lieten de twee bedrijven al weten dat ze verder zouden onderhandelen met de hoop zo snel mogelijk tot een akkoord te komen.

Snel terug

En dat akkoord is er nu, zo laat Kakao M weten. “Kakao Entertainment en Spotify zijn klaar met de onderhandelingen over de muzieklicentie. We zijn overeengekomen om onze muziek globaal aan te bieden, dus ook in Zuid-Korea. Door verschillende samenwerkingen over de hele wereld, waaronder met Spotify, proberen we onze artiesten in contact te brengen met luisteraars over de hele wereld en zo mensen te laten genieten van K-pop.”

Het is nog niet duidelijk wanneer alle nummers opnieuw beschikbaar zullen zijn op Spotify.

Lees ook:

Meer
Lees meer...