Left Right
scrollTop top

Waarom duizenden nummers van Koreaanse artiesten wereldwijd verdwenen zijn van Spotify


Mamamoo
© Mamamoo – Bron: The Fact/Hand Out /Sipa USA (via Isopix)

Fans van K-pop en andere muziek van Koreaanse bodem hebben het misschien al gemerkt. Heel wat van die muziek is gisteren plots verdwenen van Spotify. Dit is waarom.

Spotify is nog maar enkele weken beschikbaar in Zuid-Korea, maar een groot deel van de muziek uit het land is nu niet meer beschikbaar op de streamingdienst. Niet enkel in eigen land, maar overal ter wereld zijn sinds gisteren duizenden nummers verdwenen uit de bibliotheek van Spotify.

Duizenden nummers verdwenen

Op klokslag middernacht op 1 maart in Zuid-Korea zijn duizenden nummers van Koreaanse artiesten verdwenen van Spotify. Het gaat om artiesten die onder Kakao M vallen, dat is de grootste platenmaatschappij van Zuid-Korea. Onder de maatschappij vallen heel wat artiesten van kleinere bedrijven. De artiesten die onder de grote entertainmentbedrijven van Zuid-Korea vallen, zoals BTS (Big Hit Entertainment), Blackpink (YG Entertainment), SuperM (SM Entertainment) en Twice (JYP Entertainment), bleven daardoor gevrijwaard. Artiesten als Mamamoo, KARD, (G)I-DLE en The Boyz zagen dan weer een groot deel van hun muziek verdwijnen van Spotify.

De artiesten zelf waren ook niet op de hoogte van de situatie en ook zij reageerden verbaasd. Zo liet Tablo van de Koreaanse hiphopgroep Epik High via Twitter weten dat ze van niets wisten en dat Spotify hun nieuwste album “tegen hun wil” verwijderd had. “Ongeacht wie er in fout is, waarom zijn het altijd de artiesten en de fans die moeten lijden onder bedrijven die hebzucht over kunst verkiezen?”, zo besluit Tablo.

Contract afgelopen

Aanvankelijk werd gedacht dat de nummers werden weggehaald door Kakao M als een reactie op de komst van Spotify in Zuid-Korea. Kakao M heeft namelijk ook Melon in handen, de grootste muziekstreamingdienst in Zuid-Korea. Spotify is zo dus een rechtstreekse concurrent van Melon en dus ook Kakao M. Maar al snel werd duidelijk dat er meer aan de hand was.

Niet lang nadat de nummers verdwenen waren van Spotify deelde de muziekstreamingdienst al een statement waarin de situatie werd toegelicht. Daarin liet Spotify weten dat ze al anderhalf jaar probeerden om tot een akkoord te komen met Kakao M over de globale licentieovereenkomst. De huidige overeenkomst verliep eind februari, waardoor alle muziek vanaf maart dus niet meer beschikbaar is op Spotify. Spotify liet ook weten dat het er alles aan zal doen om de muziek zo snel mogelijk opnieuw beschikbaar te maken. “We beseffen dat deze situatie heel ongelukkig is voor de artiesten, maar ook de fans en luisteraars over de heel wereld. We hopen van harte dat we deze situatie zo snel mogelijk kunnen oplossen.”

Later reageerde ook Kakao M met een statement. Zij beweren dat het Spotify was dat de nummers verwijderde van het platform omdat de licentieovereenkomst verlopen was. Zo zou Kakao M gevraagd hebben om de licentie te verlengen, maar koos Spotify ervoor om dat niet te doen. Kakao M benadrukt ook dat dit losstaat van de onderhandelingen over de beschikbaarheid van de muziek op de Zuid-Koreaanse versie van Spotify, die sinds begin februari beschikbaar is. Ook Kakao M laat weten dat het verder zal onderhandelen met Spotify om zo snel mogelijk tot een akkoord te komen waardoor de muziek opnieuw beschikbaar zal zijn.

Oplossing P Nation

De muziek van de artiesten onder P Nation, waaronder onder andere HyunA en Jessi vallen, is wel al terug beschikbaar via Spotify. P Nation, het entertainmentbedrijf dat werd opgericht door PSY (ja, die van Gangnam Style), verspreidt de muziek van zijn artiesten nu zelf, zonder tussenkomst van Kakao M. Daarbij zijn de artiesten wel al hun oude streams kwijt.

Het is nog niet duidelijk of andere entertainmentbedrijven dezelfde stappen zullen zetten.

Lees ook:

(fc)


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  132.924.873
 • Aantal
  doden
  2.885.082
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  922.487
 • Aantal
  doden
  23.428