‘Temptation Island’-Gianni krijgt slecht nieuws in de gevangenis

Zoals verwacht werd, heeft Gianni van der B. geen goed nieuws gekregen in de gevangenis. De rechter zag namelijk geen reden om zijn voorarrest te schorsen waardoor hij tot nader order in de cel moet blijven. Gianni raakte bij het grote publiek bekend door zijn (korte) deelname aan Temptation Island. Nu wordt hij echter verdacht van betrokkenheid bij het grootste labo voor de productie van de drug crystal meth dat ooit in Nederland ontdekt is.

Als Gianni van der B. (29) hoopte snel vrij te komen uit de gevangenis, is hij eraan voor de moeite. Justitie ziet hem namelijk als de topman van het gigantische drugslabo dat bijna een jaar geleden ontdekt werd in het Nederlandse Limburg. Dat schrijft de website 1limburg.

Arrestaties

In juli 2021 ontdekte de Nederlandse politie in de gemeente Nederweert, niet ver van de Belgische grens, een gigantisch drugslaboratorium. Het lab zou de capaciteit gehad hebben om dagelijks zo’n honderd kilogram crystal meth te produceren. De handelswaarde van die dagopbrengst wordt op ongeveer 1 miljoen euro geschat. Ter plaatse is toen ook een voorraad van zo’n 1.000 kilogram van diezelfde drugs ontdekt. Vermoedelijk was het merendeel van de geproduceerde drugs voor de export bedoeld. De Nederlandse politie spreekt van het grootste ooit ontdekte crystalmethlab in het land.

Na dat ophefmakende nieuws was het stil rond deze zaak, tot enige tijd terug. Op 8 maart 2022 deed de politie de eerste arrestaties in verband het drugslabo. Het ging om de drie verdachten Frits R. (35), Hans R. (51) en Maikel L. (28) uit Weert. Die dag waren er ook invallen in de woningen en bedrijfspanden van Damien B. (31) en Gianni van der B. (29). Zij zouden gezien worden als spilfiguren in de zaak. Beiden bleken echter juist dan op reis te zijn naar Dubai, maar hebben zich op 14 maart zelf aangemeld op het politiebureau in Venlo.

Drijvende kracht

Op 22 juni moesten alle verdachten voor het eerst voor de rechter komen. Hans en Maikel zouden een kleinere rol gehad hebben in de zaak en waren eerder al vrijgelaten. Frits wordt gezien als laborant en blijft voorlopig in de cel. Datzelfde geldt dus ook voor Damien en Gianni, die door justitie worden gezien als de drijvende kracht achter het methlabo.

Beiden worden ook overigens gelinkt aan een Belgische drugszaak. Uit versleutelde chats, die de politie kon ontcijferen, blijkt namelijk dat ze grote plannen hadden om in ons land een gelijkaardig labo voor crystal meth op te starten.

Reactie advocate

Gitte Stevens, advocate van Damien en Gianni, heeft bij 1limburg kritisch gereageerd op de uitspraak van rechter. Justitie linkt hen namelijk aan de drugszaak via de versleutelde chatberichten waarop ze konden meelezen. “Die chats zijn van mei, ze stoppen in mei ook met chatten, maar het lab wordt in juli ontdekt. Waarom koppelt justitie die chats aan een lab dat twee maanden later pas wordt gevonden? Dat is een enorm gat en daar heeft justitie geen verklaring voor”, zegt de advocate.

Bovendien zou het dna van beide vermeende topmannen niet ontdekt zijn in het drugslabo. “Er is van negen mensen dna aangetroffen. En vier van de vijf verdachten matchen niet met dit dna”, zegt Stevens. Enkel van Frits zouden er sporen ontdekt zijn ter plaatse, maar wel enkel op het toilet. Volgens zijn advocaat was die plaats bereikbaar zonder door het labo te lopen.

Binnengesmokkelde telefoons van Gianni en Melissa

Vaste kijkers van Temptation Island zullen zich Gianni nog herinneren van zijn kortstondige deelname aan het programma. In 2020 was hij met zijn vriendin (en schlagerzangeres) Melissa een van de vier koppels die naar Thailand vertrokken voor “de ultieme relatietest”.

Lang duurde het verblijf daar wel niet, want het koppel bleek elk een gsm meegesmokkeld te hebben om toch contact te kunnen houden. Maar ook twee jaar geleden bleken die chatberichten niet echt versleuteld, want na enkele dagen ontdekte de productie ze. Het koppel vloog vervolgens meteen terug naar Nederland en werd vervangen door Zach en Simone.

Sindsdien zijn Gianni en Melissa nog steeds samen. Begin december kreeg het koppel zelfs een eerste kindje samen, een zoontje met de naam Donder. Melissa zelf wordt door de politie niet in verband gebracht met het drugslabo en woont dus gewoon thuis met de kleine Donder.

Meer
Lees meer...