Left Right
scrollTop top

Vraagtekens rond Pukkelpop niet weg: “Het komt gewoon te vroeg”, zeggen corona-experts


Pukkelpop
© Pukkelpop.be

Een maand voor de start van het vierdaagse muziekfestival Pukkelpop blijven virologen en dokters zich grote vragen stellen bij de geplande schaal (66.000 festivalgangers per dag) van het evenement.

Na het Overlegcomité van maandag, waarin het Covid Safe Ticket-systeem werd bevestigd en zelfs werd uitgebreid naar middelgrote evenementen, staat niets nog een nieuwe editie van Pukkelpop in de weg.

Met zo’n Covid Safe Ticket hoeven festivalgangers geen mondmasker te dragen of afstand te houden. Niet alleen gevaccineerden en mensen met antistoffen (na een besmetting) hebben er recht op, maar ook wie een heel recente negatieve PCR-test kan voorleggen. Zo’n vereiste PCR-test is maar 48 uur geldig, besliste het Overlegcomité.

Superverspreider

Experts als Johan Neyts, Geert Molenberghs en Steven Van Gucht vrezen vooral voor een “lek” in het Covid Safe Ticket-systeem, waarbij een besmet persoon per ongeluk, of door fraude, toch op de festivalweide toegelaten wordt. Als die ene persoon een superverspreider is van het coronavirus, kan die tientallen besmettingen veroorzaken, omdat veel jongeren op het festivalterrein niet of niet volledig gevaccineerd zijn.

“Dergelijke evenementen zijn nog niet aan de orde, daar blijf ik bezorgd over”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs aan persbureau Belga. “De PCR-testen kunnen lekken vertonen. Als iemand op Pukkelpop toch positief is, en die persoon besmet iemand die wel negatief heeft getest maar nog niet gevaccineerd is, kan de bal opnieuw aan het rollen gaan.”

Logistieke uitdaging

Omdat de PCR-testen maar 48 uur geldig zijn, wil dat zeggen dat Pukkelpop voor niet-gevaccineerde festivalgangers die drie of meer dagen blijven vanaf de eerste dag testen op het terrein zal moeten organiseren.

“Het wordt een helse onderneming om dit te organiseren. Het gaat niet alleen om de testen, maar je moet ook een plan hebben voor alle mensen die positief gaan testen. Die mensen moeten onmiddellijk in isolatie en op een veilige manier naar de uitgang begeleid worden”, verklaarde viroloog Steven Van Gucht bij VTM Nieuws. Hij wijst er ook op dat Pukkelpop minder dan twee weken voor het begin van het schooljaar plaatsvindt.

Het festival komt helaas gewoon enkele maanden te vroeg, zegt viroloog Johan Neyts aan Humo. Zo’n massa-evenement was misschien haalbaar geweest als de meeste jongeren volledig gevaccineerd waren, maar dat zal niet het geval zijn.

Huisartsen

Voorafgaand aan het Overlegcomité had Domus Medica, de vereniging van huisartsen, nog opgeroepen tot “politieke moed”. De artsen verwijzen naar de burgemeesters van Boom en Rumst die het technofestival Tomorrowland uit voorzorg verboden.

“In deze fase van de epidemie zijn de massa-events die vanaf half augustus plaatsvinden jammer genoeg niet mogelijk en de mensen begrijpen dat ook”, schrijft Domus Medica in een open brief, doelend op Pukkelpop en de F1-wedstrijd Spa-Francorchamps. Hoe graag we ook willen dat de coronacrisis achter de rug is, it ain’t over!

Wat voorafging: Onzekerheid rond Pukkelpop groeit


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…