Netflix: 8 films die je moet zien over de Tweede Wereldoorlog

Aanstaande vrijdag, op 8 mei, viert België Bevrijdingsdag (of V-dag). Op die dag gaf Nazi-Duitsland zich over aan de geallieerden. Tijd om een overzicht te maken van de mooiste films over de Tweede Wereldoorlog die je nu op Netflix kunt bekijken.

Tot en met 1974 was Bevrijdingsdag in België een officiële feestdag die deel uitmaakte van Wapenstilstand op 11 november. In Brussel hebben sommige overheidsinstellingen op 8 mei wel nog een vrije dag.

1. El Fotógrafo de Mauthausen (2018)

Deze Spaanstalige film is geregisseerd door Mar Targarona. El Fotógrafo de Mauthausen werd genomineerd voor vier Gaudi-prijzen waaronder die voor beste artdirector en beste kostuums.

De film gaat over de holocaust. Een Catalaanse fotograaf en tevens communistisch militant die nog in de Spaanse Burgeroorlog heeft gevochten, wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog opgepakt. Hij wordt naar het concentratiekamp van Mauthausen gebracht om er te werken in het fotolaboratorium. Wat de nazi’s niet weten, is dat de Catalaanse fotograaf stiekem beeldmateriaal maakt van de gruwelijke taferelen in het concentratiekamp. Samen met andere Spaanse gevangenen riskeert de Catalaan zijn leven om de gruwelijkheden vast te leggen om die na de oorlog aan de wereld te kunnen tonen.

2. Riphagen (2016)

De enige Nederlandstalige film in dit lijstje is Riphagen en is een biografie over Dries Riphagen. Hij is geregisseerd door Pieter Kuijpers en is gebaseerd op het gelijknamige boek en interviews met zoon van het titelpersonage, Rob Riphagen.

Dries Riphagen is een beruchte Amsterdamse crimineel en werkt tijdens de Tweede Wereldoorlog fanatiek samen met de nazi’s. Hij wordt ontzettend rijk door het opsporen, afpersen en verraden van Joodse onderduikers. Riphagen waant zich ontastbaar, maar wanneer hij een belangrijke verzetsgroep verraadt, wordt de jacht op hem geopend.

3. The Pianist (2002)

The Pianist is een film van de bekende regisseur Roman Polanski en is gebaseerd op de gelijknamige memoires van Wladyslaw Szpilman, een pianist uit een rijke joodse familie. De film werd overladen met prijzen. Zo won de film zeven Oscars waaronder die voor beste film.

Szpilman speelt als jonge pianist voor de radio van de bekende Pools componiste Frédéric Chopin. Nadat de zaal van de Poolse radio omroep wordt geraakt door bombardementen verdwijnt de radiozender uit de ether. Doordat Warschau door de nazi’s werd bezet, ontstond het getto. Joden kwamen in opstand en werden gedeporteerd. Terwijl familie en vrienden worden uitgemoord, probeert Szpilman toch te overleven. Daarbij krijgt hij hulp van Poolse verzetsstrijders.

4. Saving Private Ryan (1998)

De vierde film in het lijstje is er eentje van Steven Spielberg. Wie een oorlogsfilm zegt, zegt Saving Private Ryan. In de film speelt niemand minder dan Tom Hanks de rol van kapitein Millar. De film is bekroond met vijf Oscars waaronder een voor beste regisseur.

Tijdens D-Day op 6 juni sterven bij de geallieerden twee broers. Een derde broer komt ook om het leven tijdens een gevecht tegen de Japanners in Nieuw-Guinea. Wanneer bekend raakt dat een vierde broer, Ryan, ook vermist is geraakt, wordt een missie opgestart om hem veilig thuis te brengen. Het is kapitein Millar die aan het hoofd van de missie staat.

5. Der Untergang (2004)

Wie wil weten hoe de laatste twaalf dagen van Adolf Hitler eruit zagen, kan maar beter naar deze film kijken. Acteur Bruno Ganz geeft de führer zeer realistisch weer. Ooit gaf Ganz toe even sympathie te hebben voor Adolf Hitler. Ook had hij schrik dat de film neonazi’s zou inspireren. De film ontving ooit een Oscarnominatie voor beste buitenlandse film, maar won die niet.

De laatste dagen van zijn leven brengt Hitler door in zijn bunker in Berlijn. Het Rode Leger heeft Berlijn omringd en heeft daarbij veel burgerslachtoffers gemaakt. De ondergrondse bunkers liggen bezaaid met zwaargewonde soldaten terwijl er een gebrek is aan verpleging en medicatie. Hitler weigert Berlijn te verlaten en viert zelfs nog zijn 56e verjaardag samen met zijn vrouw, Eva Braun, en zijn handlangers.

6. Hacksaw Ridge (2016)

Nummer zes in het lijstje is het waargebeurde verhaal van Desmond T. Doss die militair verpleger was op het slachtveld. De film is geregisseerd door Mel Gibson. Hacksaw Redge werd genomineerd voor verschillende prijzen en won onder andere de Academy Award voor beste geluid.

Gedreven door patriottisme was Desmond aangesloten bij het leger om er te dienen als militair verpleger. Een detail: Desmond weigert te moorden en wapens te dragen. Toch wordt hij naar Japan gestuurd om er mee te vechten. Uiteindelijk wordt hij toch een oorlogsheld door 75 mannen te redden en gewonden te evacueren. En dat zonder ook maar één kogel af te vuren.

7. The Boy in the Striped Pyjamas (2008)

Net zoals de eerste film in het lijstje, is dit er een over de holocaust. Zowel de film van Mark Herman als het gelijknamige boek van John Boyne waren een groot succes. De film won in 2004 de prijs voor beste Duitse film en in 2006 de prijs voor voor beste buitenlandse film.

De 8-jarige Bruno verhuist met zijn nazi-familie naar een ander huis waar niets te doen is en waar niemand is om mee te spelen. Naast het huis vindt Bruno op een dag een hek dat hem afscheidt van gevangengenomen Joden in een concentratiekamp. Niet veel later leert Bruno een jongen kennen die aan de andere kant van het hek zit. Hoewel hun levensstijl enorm verschilt, raken de twee jongens bevriend. Een vriendschap die niet zonder gevolgen blijft.

8. Inglourious Basterds (2009)

De laatste film is er eentje van Quentin Tarantino. Met zo’n regisseur en Brad Pitt in de hoofdrol moest deze film wel een succes worden en dat was de film ook. Inglourious Basterds was goed voor een omzet van 320 miljoen dollar (bijna 296,5 miljoen euro).

Shosanna Dreyfus is getuige van de brute moord op haar familie. Ze weet te ontsnappen en vlucht naar Parijs, waar ze een andere identiteit aanneemt en aan de slag gaat in een cinema. Op hetzelfde moment neemt een Joodse groep soldaten onder leiding van Luitenant Aldo Raine (Brad Pitt) wraak op nazi’s. Ze staan bekend onder de naam ‘The Basterds‘ en zaaien angst door nazi’s op brutale wijze te vermoorden. De groep plant een missie om nazi-leiders te doden tijdens een filmpremière in het filmtheater waar Shosanna Dreyfus werkt. Een uitgelezen kans voor haar om wraak te nemen voor haar vermoorde familie.

Meer
Lees meer...