Tamagotchi maakt comeback: iconisch speelgoed ziet verkoop stijgen en opent eerste winkel in Groot-Brittannië

Tamagotchi, het iconische digitale huisdierspeelgoed, beleeft een opmerkelijke heropleving. Tussen 2022 en 2023 is de wereldwijde verkoop zelfs verdubbeld. Het succes van deze comeback is nu ook fysiek tastbaar: het merk heeft zijn allereerste winkel in Groot-Brittannië geopend. Dit is een primeur, want tijdens de oorspronkelijke hype in de jaren 90 is dit nooit gebeurd.

Hoewel het vertrouwde eivormige ontwerp en de eenvoudige knoppen nog steeds de basis vormen, zijn de nieuwe Tamagotchi’s sterk gemoderniseerd. Ze zijn uitgerust met functies zoals wifi, waarmee gebruikers verbinding kunnen maken met vrienden en online games kunnen spelen. Daarnaast kunnen spelers nieuwe content downloaden om het speelgoed steeds opnieuw te beleven. Dit soort innovaties helpt om de herhaling en sleur van het klassieke spel te doorbreken, iets waar de oorspronkelijke versies nog wel eens last van hadden.

Virtuele huisdierenmarkt in opkomst

De herlancering van Tamagotchi in 2019 trok niet alleen millennials aan, die nostalgisch terugkijken op hun kindertijd, maar ook een jongere generatie die het concept van een digitaal huisdier voor het eerst ontdekt. Volgens Priya Jadeja, merkmanager van Tamagotchi, is het juist deze mix van oud en nieuw die het succes van het merk in stand houdt. De moderne functies maken het speelgoed aantrekkelijk voor nieuwkomers, terwijl het voor veteranen een nostalgische ervaring biedt.

Tamagotchi is echter niet het enige merk dat profiteert van de heropleving van virtuele huisdieren. Ook concurrenten als Bitzee en Punirunes betreden deze markt met innovatieve benaderingen, zoals aanraakschermen en interactieve functies. Zelfs Digimon, de digitale rivaal uit de jaren 90 van dezelfde maker Bandai Namco, ziet weer interesse, hoewel het onderscheid tussen jongens- en meisjesspeelgoed minder scherp is dan vroeger.

Nostalgie als drijvende kracht

Voor veel fans blijft nostalgie een belangrijke drijfveer. Emma, een YouTuber bekend als Emmalution, haalt warme herinneringen op aan het spelen met Tamagotchi samen met een jeugdvriend. Ze vertelt dat het herbeleven van deze momenten haar troost biedt. Een andere YouTuber, Koby (Lost in Translationmon), beschrijft hoe het delen van ervaringen met de community zijn passie voor het speelgoed weer heeft aangewakkerd.

De simpele interactie met het virtuele huisdier biedt fans een vorm van escapisme, een moment van rust in een steeds complexere wereld. De Tamagotchi, met zijn digitale eenvoud, blijft daarmee ook in 2024 een verrassend krachtig middel om zowel nieuwe als oude fans aan te spreken.

Meer
Lees meer...