‘Grey’s Anatomy’: paste Katherine Heigl voor afscheid Izzie Stevens?

Al in het zesde seizoen van Grey’s Anatomy moesten we afscheid nemen van Izzie Stevens (Katherine Heigl), en heel wat fans waren niet tevreden met de manier waarop dat gebeurde. Showrunner Krista Vernoff beweert nu dat ze een waardig afscheid voor Izzie had geschreven, maar dat Heigl haar kat stuurde.

In het allereerste seizoen van Grey’s Anatomy leerden we vijf interns kennen: Meredith Grey (Ellen Pompeo), Cristina Yang (Sandra Oh), Izzie Stevens (Katherine Heigl), Alex Karev (Justin Chambers) en George O’Malley (T.R. Knight).

Terugkeren in dromen

https://www.youtube.com/watch?v=16_S_Mf2E0A

Ondertussen zitten we aan seizoen 17 en schiet er van die vijf mensen nog maar eentje over: titelpersonage Meredith Grey. Al bestaat de kans wel dat het huidige seizoen het laatste wordt. Dat heeft de actrice uit het niets laten vallen tijdens een interview met Variety.

Grey’s Anatomy kan niet bestaan zonder Meredith Grey. Maar voor andere personages geldt dat uiteraard niet. En echte fans weten al langer dan vandaag dat na 17 seizoenen nog amper personages uit de beginjaren overschieten. Al komen ze soms wel terug in dromen, zoals Derek Shepherd aka McDreamy (Patrick Dempsey).

O’Malley en Stevens

In seizoen zes moesten we zowel van George O’Malley als van Izzie Stevens afscheid nemen. O’Malley kreeg een typisch dramatisch Grey’s Anatomy-afscheid: hij had z’n leven gegeven om iemand anders te redden. Maar het verhaal van Stevens werd heel wat minder goed onthaald.

Wanneer bleek dat ze volledig kankervrij was, vertrok Izzie uit Seattle. En dat was het. Maar dat was volledig de schuld van actrice Katherine Heigl, klinkt het nu bij showrunner Krista Vernoff. Tijdens een interview met de Los Angeles Times vertelde ze dat er een heuse afscheidsaflevering klaar lag, maar dat Heigl haar kat stuurde.

Prachtige aflevering

“We hadden plannen gemaakt om haar te laten terugkeren voor een aflevering waarin we het verhaal van Izzie en Alex degelijk zouden afronden”, vertelde ze. “Ik had die aflevering geschreven, en ze was prachtig.”

“De dag voor we die aflevering zouden beginnen voorbereiden of filmen – ik weet het niet meer precies – kregen we telefoon. Katie (Katherine Heigl, red.) kwam niet. Ze kwam gewoon niet af. Wilde het niet doen. Ik heb dagen en nachten gewerkt om een nieuw script te maken, zonder Izzie.”

“Hoe kon je?”

“Jarenlang zijn fans al kwaad op ons: ‘Hoe kon je?’. Wel, dat is het behind the scenes-verhaal. Dat is wat er is gebeurd. Het is helemaal m’n bedoeling niet om Katie zwart te maken. Ik heb geen idee wat er toen aan de hand was in haar leven, wat haar tot die beslissing heeft gedreven.”

“Het enige dat ik weet is dat ik een telefoontje kreeg de avond voor de opnames van iets dat volledig in het teken stond van een personage en de afsluiting van haar verhaallijn. En dan hoor je dat ze niet komt. Dat is het leven van een tv-schrijver en producer.”

“Ze zat te wachten”

De entourage van Katherine Heigl reageerde kwaad op de woorden van Krista Vernoff. “Ze heeft het fout. Katherine was in LA na haar ouderschapsverlof (nadat ze haar dochtertje had geadopteerd, red.). En ze zat te wachten op een telefoontje om naar de set te komen.”

Eli en Alexis

In het zestiende seizoen van Grey’s Anatomy leren we wel wat er van Izzie Stevens gekomen is. Dat gebeurde tijdens de (vreselijke) afscheidsaflevering die Alex Karev kreeg. Hij verliet z’n vrouw Jo Wilson en liet enkel een brief achter met wat uitleg.

Daarin stond te lezen dat hij weer samen was met Izzie, en dat ze nu samen hun twee kinderen opvoeden op een boerderij in Kansas. Van die kinderen (tweeling Eli en Alexis) wist Karev niets af. Het koppel had verschillende foetussen laten invriezen toen bleek dat Izzie kanker had. En die heeft ze dus gebruikt.

Meer
Lees meer...