Wie is Kingpin uit ‘Hawkeye’ en welke invloed heeft zijn komst op het MCU?

Kijkers van Hawkeye weten sinds de laatste aflevering wie Kingpin is. Het leek alsof de man op mysterieuze wijze het Marvel Cinematic Universe (MCU) betrad, als maffiabaas en opdrachtgever, maar niks is minder waar. Kingpin is al jaren een van de belangrijkste personages (en schurken) in de Marvel comics. Met zijn vermoedelijke intrede in de Marvelfilms, gaat er een hele nieuwe wereld open. Maar wie is hij en welke problemen brengt hij met zich mee? Daar proberen wij voor jou een antwoord op te formuleren.

(Opgelet: dit artikel kan spoilers van Hawkeye en Spider-Man: No Way Home bevatten)

Op het eerste zicht leek Kingpin in Hawkeye een beetje op een bezorgde nonkel, die het beste wou voor zijn nichtje Maya Lopez en daar alles voor over leek te hebben. Niks is minder waar, want het enige waar de New Yorkse maffiabaas echt mee bezig was, was zichzelf. Dat bleek al snel, wanneer duidelijk werd dat zelfs zijn geliefde nichtje Maya zou moeten sterven om zijn eigen status te beschermen. Toch was het die laatste die het hem op het einde zeer moeilijk maakte. Wanneer Maya erachter kwam dat Kingpin de opdracht gaf om haar vader te vermoorden, schoot zij hem neer. Maar dat betekent waarschijnlijk toch niet het einde voor Kingpin in het MCU. Het feit dat we hem in Hawkeye niet in beeld zien sterven en hij in de comics bovendien een gelijkaardige moordpoging van Echo overleeft, doet ons vermoeden dat dat ook deze keer het geval zal zijn.

Wie is Kingpin?

Kingpin is al jaren een belangrijke schurk in de Marvel Comics. Toen hij jong was trainde hij zichzelf in verschillende gevechtssporten en werd hij door zijn gezette postuur al snel een van de sterkste gevechtssporters ter wereld. Toch gebruikte Kingpin, die toen nog gewoon door het leven ging als Wilson Fisk, het niet voor het goede doel. Al snel kwam hij in een bende terecht, was hij zelfs even lid van de terroristengroep Hydra, vooral bekend uit de Captain America-films, en vocht hij in de comics al tegen de X-Men.

Het lijkt erop dat Kingpin onaantastbaar is, terwijl er nergens sprake is van een superkracht. Zijn trainingen in mortal combat, zijn lichaamsbouw en het af en toe dragen van een kevlarvest lijken genoeg om onsterfelijk te zijn. Toch blijft het bizar dat hij alles en iedereen blijft overleven. Op televisie was de schurk voor het eerst te zien in de Netflixserie Daredevil.

Daarin werd de rol van Fisk gespeeld door acteur Vincent D’Onofrio, die later ook terugkeerde in de Marvelserie Hawkeye. Na zijn rol in die laatste serie, en de terugkeer van Matt Murdock (Daredevil), gespeeld door Charlie Cox, in Spider-Man: No Way Home, lijkt het alsof de rol van Kingpin alleen maar zal vergroten. Nu heeft hij meerdere vijanden in hetzelfde universum, namelijk het MCU.

Vincent D’Onofrio en Charlie Cox als Kingpin (Wilson Fisk) en Daredevil (Matt Murdock) in de Netflixserie Daredevil (Credits: Netflix)

Wie zijn z’n vijanden?

Kingpin op de cover van een Spider-Man-comic

Als we de comics kunnen geloven, is Kingpin daar ook de adoptievader van Echo, aka Maya Lopez. In de stripverhalen vertelde Fisk haar dat Daredevil degene was die haar vader vermoordde, maar dat veranderde in de serie Hawkeye waar hij haar vertelde dat Ronin aka Clint Barton achter de moord zat. Hoe dan ook, beide verhalen blijken leugens aangezien Kingpin degene was die de opdracht gaf. Als hij terugkeert in een serie of film in het MCU, dan zijn Hawkeye, Daredevil en Echo dus zonder twijfel al geduchte tegenstanders.

Daarnaast keert hij in de comics ook vaak terug als vijand van, jawel, Spider-Man. Hij ontvoerde er onder meer al J. Jonah Jameson van The Daily Bugle, in de films gespeeld door J.K. Simmons, en vocht erna met Spider-Man om de vrede te laten terugkeren. Ook in Spider-Man: Into The Spider-Verse kwam hij al eens tevoorschijn. Door zijn eerdere links met Hydra en X-Men, worden ook die toegevoegd aan het lijstje. Daardoor bestaat de kans dat ook Spider-Man, X-Men (als die ooit naar het MCU komen), de nieuwe Captain America en The Winter Soldier (door Hydra) zich tegen hem zullen keren.

In de toekomst

De kans is dus groot dat we Wilson Fisk (Vincent D’Onofrio) nog terugzien in komende MCU-projecten. Als we naar de eerstkomende Disney+-series kijken, dan kan dat bijvoorbeeld al in Moon Knight, Secret Invasion of Echo het geval zijn. In Moon Knight volgen we het verhaal van Mark Spector (Oscar Isaac), een eenzaat die te maken krijgt met een grote identiteitscrisis. Op het eerste zicht misschien niet meteen iets dat de aandacht van Kingpin trekt, maar aangezien het verhaal zich ook in New York afspeelt en Spectors focus nogal op georganiseerde misdaad ligt, lijkt het ons niet onwaarschijnlijk.

Daarnaast gaan er ook geruchten over Secret Invasion, met onder andere Samuel L. Jackson en Emilia Clarke, de ronde. Terwijl het verhaal eigenlijk volledig focust op de skrulls die op de aarde zullen landen en verschillende identiteiten overnemen, linken sommigen het volgens de Amerikaanse site Screen Rant toch aan Kingpin. Hij zou namelijk met plezier gebruik maken van de gedaanteverwisselingen en de chaos, om zijn georganiseerde bende (en zijn eigen macht) te helpen. Disney+ zou ook met een volledige serie rond het personage Echo (Alaqua Cox) komen, waar hij zonder twijfel ook een grote rol in zal spelen. Op andere mogelijke projecten is het nog wachten, maar wij zijn er zeker van: we zijn nog niet van Kingpin af.

Bekijk hier de eerste scène van Kingpin in Hawkeye (en het MCU):

https://www.youtube.com/watch?v=MzJVvppg-Yw

Meer
Lees meer...