Left Right
scrollTop top

Luxemburg bereidt zich voor op livemuziek: vijf testconcerten als experiment


Concert Luxemburg Test
© Shutterstock

Over de hele wereld staan mensen te popelen om terug naar een concert te kunnen. Door de coronacrisis is dat niet mogelijk en zonder maatregelen ook niet verantwoord. En naar dat laatste wordt volgende maand in Luxemburg onderzoek gedaan. Er worden vijf testconcerten georganiseerd mét coronamaatregelen.

Onze concertagenda is de voorbije maanden akelig leeg gebleven. Dat komt uiteraard door de coronacrisis. Het via de lucht overdraagbare coronavirus zou namelijk massaal verspreid kunnen worden op een concert. De evenementensector is dan ook dringend op zoek naar manier waarop die veilig liveconcerten kan organiseren.

Zittend, mondermaskerplicht en social distancing

Volgende maand worden in de Luxemburgse Rockhal arena vijf testconcerten georganiseerd. Daarop zijn telkens 100 toeschouwers aanwezig. Ze moeten blijven zitten, een mondmasker dragen en aan social distancing doen.

De toeschouwers worden voor het concert getest op een besmetting met het coronavirus. Ook zeven dagen later leggen ze zo’n test af. Op die manier wordt onderzocht of het coronavirus zich op een concert kan verspreiden, als er strenge maatregelen genomen worden.

Primavera Sound

Luxemburg is lang niet het eerste land waar zulke testconcerten georganiseerd worden. In de Spaanse hoofdstad Barcelona was dat eerder ook al het geval. De organisatie van het Primavera Sound-festival nodigde zo’n 1.000 mensen uit in een concertzaal voor 1.600 toeschouwers.

Van die mensen mochten er uiteindelijk 463 in de concertzaal. Daar moesten ze niet aan social distancing doen. 496 anderen dienden als controlegroep en mochten de zaal niet binnen. Iedereen moest voor het concert een sneltest afleggen. Enkel de mensen van wie die negatief terugkeerde, mochten naar binnen.

Een dikke week na het concert legden alle testpersonen opnieuw een coronatest af. Wat bleek? Van de mensen die het concert hadden bijgewoond, was niemand besmet geraakt met het coronavirus. Bij de controlegroep testten wel 2 mensen positief.

Risico “bijna onbestaand”

Ook in Duitsland zijn al verschillende onderzoeken naar de risico’s van concerten gedaan. Eén onderzoek noemde de kans op een besmetting tijdens een concert “klein tot zeer klein”.

Een tweede onderzoek ging nog een stapje verder. Daaruit bleek dat die kans “bijna onbestaand” is, zolang er genoeg verse lucht in de zaal wordt gebracht en mensen een mondmasker dragen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  114.676.033
 • Aantal
  doden
  2.547.184
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  774.344
 • Aantal
  doden
  22.141