Nieuw te streamen deze week: ‘Billie vs. Benjamin’, ‘Somebody Somewhere’, ‘Station Eleven’ en ‘As We See It’ zijn nieuw, ‘Ozark’ en ‘Snowpiercer’ gaan verder

Week drie van het nieuwe jaar: de beste wensen zijn definitief uitgewisseld voor dit jaar, de recepties achter de rug en de goeie voornemens alweer begraven. Buiten is het echter nog steeds januari en dus is het leukste nog altijd om met een dekentje in de zetel te kruipen en volop te streamen. De grootste drukte blijven we vinden op Streamz met ook deze week de lancering van drie nieuwe series, maar ons hoor je daarover niet klagen.

Series

Deze week beginnen we met een nieuwe serie uit eigen land. Productiehuis Shelter en streamingdienst Streamz lanceren de zesdelige reeks Billie vs. Benjamin, een verhaal over een liefde tussen twee mensen die er een andere politieke overtuiging en dus ander wereldbeeld op nahouden. Charlotte Timmers speelt Billie, Billie is al lang vegetariër en ligt ’s nachts wakker van de toenemende ongelijkheid in de wereld. Ward Kerremans is Benjamin, een notoir vleeseter die ’s nachts wakker ligt van het toenemend aantal profiteurs in de wereld. Beide worden ze telkens bevestigd in hun meningen door hun vrienden en hun echokamers op de sociale media. Tot ze elkaar leren kennen. Een origineel uitgangspunt, goeie hoofdacteurs, bijrollen van onder andere Jeroen Perceval en Joke Emmers en Ruben Block die de boel vanop het strand in kostuum aan elkaar praat: dit kan eigenlijk niet mislukken.

Ook erg veelbelovend, maar geruisloos gedropt is de nieuwe HBO-reeks Somebody Somewhere waarin Bridget Everett Sam speelt. Sam rouwt om de dood van haar zus Holly en vindt geen aansluiting bij haar familie. Een onverwacht lichtpuntje komt van Joel, een jongeman met wie Sam vroeger samen op school zat, maar die ze helemaal vergeten was. Hij biedt Sam een vriendschap en brengt haar in herinnering hoe veel ze hield van muziek en zingen. De eerste aflevering van deze veelbelovende reeks met een lach en een traan is nu te bekijken via Streamz.

Een reeks over de wereld na een verwoestende grieppandemie lijkt niet het allerbeste idee voor deze tijd. Toch wordt Station Eleven aan de andere kant van de oceaan – waar de reeks al eerder van start is gegaan – bejubeld. Belangrijk om te vermelden is ook dat Station Eleven niet geïnspireerd werd door de coronapandemie, maar gebaseerd werd op de bestseller met dezelfde titel van Emily St. John die al in 2014 uitkwam. Verdeeld over meerdere tijdlijnen worden de verhalen gevolgd van verschillende overlevenden. Deze mensen proberen in een postapocalyptisch landschap een nieuwe wereld op te bouwen, en hun eigen levens weer op de rails te krijgen. De tien afleveringen zijn nu te bekijken via Streamz.

Netflix neemt dit jaar afscheid van hun uitstekende misdaadreeks Ozark, het kindje van Jason Bateman. En zoals dat tegenwoordig gebruikelijk is, is het vierde en laatste seizoen in twee seizoenshelften opgesplitst. Op 21 januari zullen we zeven afleveringen krijgen, daarna volgen er nog zeven. Het laatste seizoen van deze reeks is dus ook langer dan alle andere. De reeks over een financieel adviseur die naar het Ozarkgebergte in Missouri trekt om er geld wit te wassen voor criminelen, lijkt nu gevangen te zitten in een ruzie tussen drugkartels. Maar het zijn toch vooral de vrouwen die zich op de voorgrond hebben weten te werken doorheen de diverse seizoenen van Ozark: het draait meer om Laura Linney en Julia Garner dan om Bateman zelf.

Eén van de meer populaire reeksen van de laatste jaren op Netflix is Snowpiercer, een serie die ze wekelijks aanbieden via TNT. Na twee seizoenen is de trein al flink ingekort. Daarbij rijden er nu twee treinen rond in de bevroren wereld. Eén onder leiding van Mr. Wilford (Sean Bean) en eentje onder leiding van Andre Layton (Daveed Diggs). Op het einde van het tweede seizoen zagen we hoe het team van Layton zich loskoppelde van de trein, in een poging om Melanie (Jennifer Connelly) terug op te pikken. Maar zij had haar schuilplaats al verlaten. De grote vraag voor het derde seizoen is natuurlijk of Melanie nog leeft.

https://www.youtube.com/watch?v=eBkA4sNY-uI&ab_channel=TNT

Ook AppleTV+ is aan hun seriejaar begonnen met de lancering van het derde seizoen van Servant, een serie waarmee ze in november 2019 hun platform op de kaart hoopten te zetten en waarvan Stephen King zich intussen als fan heeft geout. Hun grootste troef heette M. Night Shyamalan, producer van dienst. De eerste teaser bezorgde ons alvast stevige kriebels. De thrillerreeks speelt zich grotendeels af in het huis van Sean en zijn vrouw Dorothy. We volgen het koppel in de rouw na de dood van hun pasgeboren zoon. De breuk in hun huwelijk opent de deur voor mysterieuze krachten om het huis binnen te komen. Bij Apple hebben ze heel wat vertrouwen in deze reeks en de aanhang die ze intussen heeft verzameld, want een vierde seizoen is reeds aangekondigd.

Op Amazon Prime Video starten ze een veelbelovend jaar – onder andere nieuwe seizoenen van The Marvelous Ms. Maisel en The Boys staan op de planning en ook Lord Of The Rings wordt gelanceerd – met As We See It, een nieuwe komische dramareeks die draait om drie jongeren die een vorm van autisme hebben en besluiten om samen te gaan wonen. Ze hebben allemaal een doel en gaan op zoek naar vrienden of een relatie, of stellen zichzelf als doel om meer buiten te komen.

En dan is er nog Queens, een rariteit op Disney+ waarin onder andere rapsters Eve en Brandy op te merken zijn in de hoofdrollen. De reeks draait rond vier vrouwen in hun veertiger jaren die opnieuw samenkomen in de hoop dat ze de roem en het succes dat hen in de jaren negentig te beurt vielen, kunnen herbeleven. Het lijkt ons behoorlijk meta, maar jawel, ook deze serie komt op onze lijst terecht, al was het maar voor de uitstekende soundtrack.

In aanloop naar het nieuwe vierde seizoen (vanaf 28 januari) van de populaire Nederlandse reeks Mocro Maffia kun je op Streamz nu ook al de korte film Mocro Maffia Meltem bekijken. Daarin wordt het nieuwe personage Meltem (Sinem Kavus) geïntroduceerd. Meltem probeert haar gokverslaafde vader uit de handen van de Mocro Maffia te redden, waarvoor ze naar haar Turks-Duitse familie in Düsseldorf gaat, die net als de Amsterdamse Mocro Maffia in coke handelt.

Nieuwe films

Helemaal nieuw op Netflix is de film Munich: The Edge Of War. Daarin worden we terug gekatapulteerd naar het jaar 1938. Twee vrienden, de Britse ambtenaar Hugh Legat en de Duitse diplomaat Paul von Hartmann, trekken naar de Duitse stad München in een sfeer waarin iedereen voelt dat er oorlog op de loer ligt. Als er vervolgens onderhandelingen plaatsvinden, komen deze oude vrienden erachter dat ze in een web van politiek gevaar verstrikt zijn geraakt. Gebaseerd op de roman van Robert Harris.

Op Disney+ hebben ze A Hidden Life (2020) aan het aanbod toegevoegd, een prachtige prent van Terence Malick die we elke dag wel zouden willen bekijken. Malick vertelt in zijn geheel eigen stijl – traag en met prachtige beelden – het verhaal van een Oostenrijkse boer die zich tijdens de oorlog terugtrekt in de rust en het gelukt van de bergen, zijn boerderij en zijn gezin. Wanneer hij uiteindelijk toch opgeroepen wordt om te dienen krijgt hij het niet aan zichzelf verkocht om trouw te zweren aan Hitler. Voor die misdaad wordt Franz Jägerstätter naar de gevangenis gestuurd. A Hidden Life is een quasi-perfecte film met Matthias Schoenaerts in een kleine maar belangrijke bijrol.

Op Streamz kunnen we ons dan weer laten meenemen naar een afgelegen dorp in IJsland. In A White, White Day (2019) – een veelvuldig genomineerde en bekroonde film op filmfestivals – vermoedt een weduwnaar en agent dat een inwoner een affaire onderhield met zijn vrouw. Zijn echtgenote stierf onlangs bij een auto-ongeluk. Zijn obsessie voor het achterhalen van de waarheid wordt steeds groter. Net als in A Hidden Life krijgen we hier te maken met een zwijgzame hoofdpersoon, maar met een knappe cinematografie.

En in Resistance, ook op Streamz, herkennen we de wat naar de achtergrond verdwenen acteur Jesse Eisenberg als mimespeler Marcel Marceau. Hij maakt deel uit van een Joods slagersgezin van Poolse oorsprong en ontdekt de wereld van muziek en het theater door zijn vader, een bariton. Wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt moet het gezin vluchten. In 1942 besluit Marcel zich bij het Franse verzet te voegen en verandert hij zijn naam om zijn Joodse afkomst te verbergen. Met zijn mimekunsten probeert hij te overleven en de levens te redden van Joodse weeskinderen wier ouders door de nazi’s zijn vermoord.

Wie zich wil laven aan een rasechte romantische komedie kan altijd wel op Netflix rekenen en af en toe gooien ze er zelfs een prins tegenaan. Zo ook in The Royal Treatment, een nieuwe film waarin de New Yorkse kapster Isabella de kans van haar leven krijgt om het haar te doen voor het koninklijk huwelijk van prins Thomas. Die staat op het punt om te trouwen omdat dat nu eenmaal van hem verwacht wordt, plicht voor liefde. Maar dan leren Isabella en prins Thomas elkaar natuurlijk kennen…

Oudere films

Met heel veel sympathie en liefde wijzen we je op de toevoeging van First Reformed (2017) aan Netflix. Ethan Hawke (altijd goed) speelt hierin Toller, een voormalige aalmoezenier in het leger die nu dominee is van een First Reformed Church in New York Mary, een kerklid gespeeld door Amanda Seyfried, roept de hulp in van Toller na de zelfmoord van haar echtgenoot, een radicale milieuactivist. Toller ontdekt verdachte zaken waarbij zijn kerk blijkbaar bij betrokken is.

Vorige week werd Birdman aan Disney+ toegevoegd, deze week is The Revenant aan de beurt, de film die maakte dat regisseur Alejandro G. Iñárritu twee jaren op rij met de Oscar voor Beste Regisseur ging lopen. The Revenant was een harde filmervaring voor Leonardo DiCaprio – die de Oscar kreeg voor beste acteur – die de avonturier Hugh Glass speelt. Wanneer Glass en zijn manschappen worden aangevallen door indianen kan hij op het nippertje ontkomen en slaat hij op de vlucht. Het is het begin van een barre overlevingstocht die door Iñárritu in prachtbeelden op de lens werd gezet.

Op Streamz valt Life (2017) te bekijken, een film waarin zes astronauten – je herkent onder andere Jake Gyllenhaal, Ryan Reynolds en Rebecca Ferguson – buitenaards leven op Mars hebben aangetroffen. De levensvorm blijkt intelligenter te zijn dan iemand ooit voor mogelijk hield. Er zijn parallellen met Alien (1979 en te bekijken op Disney+) te trekken, maar net als die eerste film is ook deze Life ongemeen spannend.

Er valt ook nog te griezelen met Bram Stoker’s Dracula (1992) op Streamz waarin topacteurs als Winona Ryder, Gary Oldman (de dracula van dienst) en Anthony Hopkins (Van Helsing) terug te vinden zijn. Daarin ontdekt Dracula een foto van zijn lang gestorven liefde bij een prooi die hij gevangen genomen heeft. Hij vertrekt naar Londen om haar het hof te maken.

Tot slot ook nog terug van weggeweest op Streamz is Dreamgirls (2006), de voor 8 Oscars genomineerde musical met onder andere Beyoncé waarvoor Jennifer Hudson bekroond werd met de Oscar voor haar bijrol. Hierin wordt het verhaal verteld van drie vriendinnen uit Chicago die samen The Dreamettes vormen. Met veel goede moed en ambitie hopen ze door te breken tijdens een talentenjacht. Ze trekken de aandacht van een manager en leren al snel dat geld en beroemdheid hen niet alleen maar geluk brengen.

Meer
Lees meer...