Olympisch comité schrapt Spelen als coronacrisis tot 2021 aanhoudt

Olympische vlag
Shutterstock

Door de coronacrisis werden de Olympische Spelen van Tokio verplaatst naar de zomer van 2021. Of ze daadwerkelijk zullen plaatsvinden, is nog maar de vraag. Als het virus tegen dan nog steeds een bedreiging vormt, last het Olympisch comité de spelen af.

Slecht nieuws voor de sportfans onder ons. Zij moeten mogelijk nog wat langer op hun honger zitten. Volgens Yoshiro Mori, voorzitter van het organiserend Olympisch comité, vallen de Spelen van Tokio mogelijk volledig in het water als het coronavirus in 2021 nog niet onder controle is. “Bij gelijkaardige problemen in het verleden, zoals oorlog, zijn de Spelen geannuleerd. Dit keer vechten we tegen een onzichtbare vijand.”

“Ik denk niet dat iemand kan voorspellen of de pandemie tegen juli volgend jaar onder controle is. Op dit moment zijn we dus niet in staat om een duidelijk antwoord te geven”, zegt Mori. Ondanks die onzekerheid zit de organisatie niet stil. “Het enige dat we op dit moment kunnen doen is hard werken en ons zo goed mogelijk voorbereiden op de Spelen”, klinkt het.

Medisch advies

Ook Yoshitaka Yokura, voorzitter van de Japan Medical Association (JMA) acht de kans reëel dat het evenement wordt afgelast. “Het wordt enorm moeilijk om volgend jaar Olympische Spelen te organiseren in Tokio. Op dit moment zou ik adviseren om alles af te blazen”, verklaart hij.

Ook andere gezondheidsdeskundigen hebben hun twijfels. Het stijgende sterftecijfer en het uitblijven van een vaccin baart hen zorgen. “Of de Spelen kunnen doorgaan, hangt af van de situatie van Covid-19 in Japan en de rest van de wereld“, zegt Kentaro Iwata, specialist infectieziekten aan de Kobe Universiteit. In Japan raakten al 14.000 mensen besmet met het virus. Van hen stierven er 415. Wereldwijd wordt het sterftecijfer geschat op 217.000 mensen.

Japanse kopzorgen

Met de mogelijke afgelasting van de Olympische Spelen neemt Japan een bocht van 90 graden. Vorige maand drong de Japanse premier Shinzo Abe er nog op aan om de Spelen gewoon te laten plaatsvinden. Toch stemde hij op 24 maart, met grote tegenzin in met het voorstel om de Spelen met een jaar uit te stellen.

Dat uitstel kost het organiserend land enorm veel geld. Het zou gaan om een verlies van 2,49 miljard dollar. Toch is dat niet het enige probleem. Zo is er heel wat onenigheid over de verzekering van het massa-evenement. “Tokio 2020 heeft verschillen verzekeringen afgesloten”, klinkt het bij de organisatie. “We zijn echter niet zeker of het uitstel van de Spelen onder deze regeling valt.”

Gesponsorde artikelen