Rijlessen en -examen mogen weer vanaf maandag weer deels, maar rijbewijs B moet wachten

Bepaalde rijopleidingen en rijexamens mogen vanaf 14 december opnieuw doorgaan. Het gaat om alle theorielessen en -examens en lessen en examens voor motoren en bromfietsen. Ook alle examens voor professionele bus- en vrachtwagenchauffeurs mogen opnieuw doorgaan. Praktijklessen en -examens voor rijbewijs B en BE blijft wel nog steeds niet toegelaten.

Op vrijdag 30 oktober besliste het Overlegcomité om alle rijlessen op te schorten in het kader van de coronamaatregelen. Ook rijexamens, zowel theorie als praktijk werden tijdelijk verboden. Die maatregel ging in op maandag 2 november en gold tot en met 13 december.

14 december

Op maandag 14 december mogen een deel van de rijlessen en -examens opnieuw opstarten. Het gaat om alles wat met theorie te maken heeft, zowel de lessen als de examens. Daarnaast mag voor motoren en bromfietsen ook weer praktijkles gevolgd worden en een praktijkexamen afgelegd worden. Datzelfde geldt voor professionele bus- en vrachtwagenchauffeurs.

Voor rijbewijs B, BE en G blijft het voorlopig wel nog steeds verboden om praktijklessen te geven en een praktisch rijexamen af te leggen.

Minister Lydia Peeters

“Ik ben alvast erg tevreden met deze gedeeltelijke heropstart. Mensen kunnen opnieuw werk maken van hun theoretisch rijexamen. Dat is een eerste stap vooruit. Daarnaast is dit goed nieuws voor de logistiek en de sector van het personenvervoer”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) daarover.

Toch pleit de minister er ook voor om de rijopleidingen en -examens voor de rijbewijzen B, BE en G zo snel mogelijk ook weer op te starten. De wachtrijen daarvoor zijn namelijk ondertussen al enorm lang geworden, waardoor het heel lang zal duren voor de opgelopen achterstand is ingehaald. Nu de coronacijfers in ons land opnieuw lijken te stijgen, is het Overlegcomité echter heel voorzichtig met verdere versoepelingen.

Meer
Lees meer...