The Road to GMM2014: A7X en Alter Bridge maakten grootste indruk op Rock am Ring

Op Rock am Ring stonden het afgelopen weekend maar liefst 20 bands die straks ook de Graspop Metal Meeting aandoen. We probeerden ze allemaal te zien en hadden daar zeker geen spijt van. Kwaliteit all around, plus twee optredens buiten categorie zelfs: Avenged Sevenfold en Alter Bridge. Hier is een rundown. 

Battlecross uit Canton in Michigan mocht vrijdag Rock am Ring openen op een godvreselijk vroeg uur, maar dat bleek niet eens zo’n probleem te zijn. De band bestaat al in verschillende vormen sinds 2003, maar het is pas dit jaar dat er voor het eerst de Grote Plas wordt overgestoken. Toch stond er al een paar honderd man voor het Club Stage, die net als Metallica, dat Battlecross vorig jaar onder z’n vleugels nam en een duwtje in de rug gaf, zagen wat wij vaststelden: hun mix van thrash en melodische death metal heeft iets bijzonder aanstekelijks en live loopt het als klokwerk. Ze staan op vrijdag om 13.20 uur op het Jupiler Stage in Dessel. Wij zullen er ook zijn. Dat zegt genoeg.

Trivium

Battlecross toert door Europa met ondermeer Trivium momenteel. Dat Trivium gooide drie weken geleden z’n drummer, Nicky Augustus, op straat. Hij is voorlopig vervangen door Mat Madiro, de drumtechnieker, die zondagnamiddag op het mani stage van Rock am Ring ineens zijn kunnen mocht bewijzen voor de meer dan 30.000 op post. Gezien de omstandigheden was het allemaal wel okay, maar ook niet meer dan dat. Trivium kreeg ook maar 45 minuten, te kort om er echt in te komen, maar Anthem zat er wel in en ons hoor je niet klagen. Herkansing op GMM zullen we maar zeggen, met een langere set en een vriendelijkere plaats op de affiche, ’s zaterdags om 19.50 uur op main stage 2.

Buckcherry

Een plaats waar we na wat we getuigden op Rock am Ring vrijdag ook Buckcherry wel hadden willen zien. Eerlijk gezegd hadden we niet al te hoge verwachtingen na de laatste passage op GMM. Maar, het lag toen wellicht aan ons, want Buckcherry was beregoed op Rock am Ring. Direct de beuk erin met Lit Up en 11 nummers in totaal lekkere, fijne hardrock met meer dan genoeg humor. We gaan er zijn op vrijdag om 17.05 uur aan het Jupiler Stage.

Avenged Sevenfold

En nu even iets anders. De groep die volgens ons dé act van Graspop wordt dit jaar en wellicht één van de absolute headliners van de hele festivalzomer: Avenged Sevenfold. Er is wat aan te zien (we gaan niet alles verklappen, maar al bij het eerste nummer gaan de vuurpijlen de lucht in en wordt het vuur opgestookt én hebt gaat niet meer uit). Maar het zit ook muzikaal bijzonder goed in elkaar. 

Een hele goeie, strakke setlist, genoeg ambiancemakerij van M. Shadows maar niet te veel ook. Op Rock am Ring kregen de jongens wegens daarna nog Metallica amper een uur en een kwartier. We liepen ze nog eens tegen het lijf en ze beloofden nog meer van alles voor Graspop. Zie dat je er staat, vrijdag om 22.20 uur, het wordt de moeite. En probeer niks aan te doen dat snel ontvlamt.

Alter Bridge

Ook grootste dingen voorspellen we voor Alter Bridge op GMM. Myles Kennedy, Mark Tremonti, Brian Marshall en Scott Phillips hebben het ondertussen wel onder de knie om voor tienduizenden festivalgangers te spelen. Op Rock am Ring misten we alleen Isolation in een verder superstrakke set. Maar een griezelig goeie versie van slotsong Rise Today maakte dat wel goed. We verwachten dat Alter Bridge, zaterdag om 21 uur op main stage 1, één van de hoogtepunten van de Metal Meeting gaat worden.

Opeth

Wat was er nog? Opeth vonden we een beetje te tam eerlijk gezegd. Ze stonden na het alweer gegroeide Kvelertak (die missen we een beetje op GMM overigens) zaterdagnamiddag op Rock am Ring en sponnen vijf nummers uit over een uur. Nu, dat is nu eenmaal Opeth zal je zeggen, maar Mikael Åkerfeldt, werkte toch een beetje op onze zenuwen bij momenten. Op GMM staan ze vrijdag om 21 uur in de Marquee. Ons oordeel: okay, als je een fan bent.

Slayer

Rob Zombie had zijn plaats op de affiche van Rock am Ring geruild met Slayer, dat wat goed te maken had na een rommelige set op Fortarock. Nee, Hanneman is er niet meer bij, maar in alle eerlijkheid, dat waren we live al wel gewoon. Slayer werkte zich op de Nürburgring door een set van 14 nummers met daarin alles wat je van hen wil horen. Het geluid zat goed (dat durft wel eens falen de jongste jaren), het volk was mee en bottomline we werden er nog eens aan herinnerd hoe fenomenaal Slayer kan zijn. Meer van dat vrijdag om 20 uur op main stage 1 van GMM. De jankers die “alweer Slayer” in hun hoofd hebben zitten, zullen van hun ongelijk worden overtuigd.

Rob Zombie

Rob Zombie dan. Wie ‘m op tv zag of in het echt op Pinkpop: op Rock am Ring was het wel goed. Zombie zet je nu eenmaal niet voor de duisternis begint te vallen. Het metalboogie-feest zou helemaal mooi geweest zijn zonder twee overbodige, ellenlange solo’s. De eerste keer een drumsolo tussen Never Gonna Stop en de White Zombie-klassieker More Human Than Human en een tweede keer een gitaarsolo vlak voor de overigens perfect geslaagde cover van School’s Out van Alice Cooper. Het is wellicht de set die je op GMM ook gaat krijgen op zondag om 21.20 uur. En ja, deze keer waarschijnlijk geen knappe babes in (of half in) bikini. Dat vonden we best jammer.

Walking Papers

Walking Papers is de nieuwe band van Duff McKagan met verder nog wat rock royalty in de vorm van Barrett Martin (Screaming Trees en Mad Season) plus nog twee Seattle-boys, Jeff Angell en Ben Anderson van The Missionary Position. Leuk om even een pint bij te drinken en wat bij te praten. En daarmee is het gezegd. Ze staan vrijdag om 17.15 uur in de Metal Dome. 

Powerman 5000

We vermoeden dat Powerman 5000 een pakketje is met Rob Zombie. Het is after all de band van Robs broer David Cummings. Hij staat al om 11.35 uur zondag op het grote podium van GMM en trekt daar hopelijk wat meer dan de spreekwoordelijk twee man en een paardenkop. We kunnen er niks over zeggen want gemist op Rock am Ring. 

Huntress

Wat vermoedelijk wél gaat werken op GMM is Huntress, de band van Jill Janus. Het is behoorlijk klassiek stuff, mooi om naar te kijken en te luisteren, het kind haalt makkelijk haar vier octaven en is een streling voor het oog. Vrijdag om 14.55 uur op het Jupiler Stage, check it out zouden we zeggen.

Crossfaith

Naar Crossfaith waren we heel erg benieuwd. De band komt uit Japan, en ergens hebben we een vermoeden dat the next big thing wel eens uit die contreien zou kunnen. Het is waar er complexloos wordt geëxperimenteerd met genres. Crossfaith doet het met metalcore en breakbeats of dubstep zo je wil, hoewel de puristen er ongetwijfeld een andere naam voor hebben. Het was best boeiend op Rock am Ring, maar ook niet meteen iets waar je spijt van zou hebben mocht je gemist hebben. Zondag pokkevroeg op GMM’s Jupiler Stage trouwens: 13.20 uur.

Suicide Silence

Suicide Silence is nog steeds razend populair konden we merken op Rock am Ring. Het is in alle eerlijkheid toch serieus wennen met zanger Hernan Hermida (van All Shall Perish). Suicide Silence speelde één nieuw nummer (Cease to Exist) op Rock am Ring. Ze staan zondag om 15 uur op de main stage van GMM. Geef ze het voordeel van de twijfel zouden we zeggen.

Mastodon

Mastodon kan in ons boekje niet veel verkeerd doen. Maar anderzijds moeten we ze na deze passage op Rock am Ring toch even vragen waar het naartoe gaat. Niet dat het een slecht optreden was, maar we misten wel progressie ten opzichte van de laatste keer dat we hen zagen. Ze staan op GMM op het main stage zaterdag om 18.50 uur. 

Meer
Lees meer...