Ultraloper Karel Sabbe verpulvert wereldrecord Pacific Crest Trail en loopt in 46 dagen van Mexico naar Canada

De Belgische ultraloper Karel Sabbe heeft een nieuwe topprestatie neergezet. Hij heroverde namelijk het wereldrecord, ook bekend als ‘Fastest Known Time‘, op de Pacific Crest Trail. Dat is een bekend langeafstandspad door de Verenigde Staten, van de grens met Mexico tot de grens met Canada. Sabbe legde de route van 4.280 kilometer af in 46 dagen, 12 uren en 50 minuten, meer dan 5 dagen sneller dan het vorige record.

Karel Sabbe is de bekendste ultraloper van ons land en misschien wel de beste ter wereld. In maart werd hij pas de 17de finisher in de loodzware Barkley Marathons, een loopwedstrijd van 60 uur. Veel rust pakte de tandarts uit Anzegem niet na die topprestatie, want deze zomer had hij zijn zinnen gezet op de Fastest Known Time (FKT) van de Pacific Crest Trail (PCT).

Sabbe veroverde dat wereldrecord al eens eerder in 2016 toen hij de 4.280 kilometer aflegde in 52 dagen, 8 uur en 25 minuten. In 2021 legde de Amerikaan Timothy Olson diezelfde afstand echter af in 51 dagen, 16 uur en 55 minuten. De 34-jarige Belg wist dus wat hem te doen stond.

Bosbranden

Karel Sabbe begon op 11 juli aan zijn loodzware uitdaging in de Mojavawoestijn. Al snel bleek dat de vorm zeer goed zat, want dag na dag pakte de Belg meer voorsprong op het tempo van Olson van twee jaar geleden. Al snel werd duidelijk dat Sabbe het huidige record zonder pech zou verpulveren.

Die pech kwam er wel met de grens van Canada in zicht. Bosbranden in het noorden van Washington zorgden er namelijk voor dat hij een omweg van zo’n 90 kilometer moest maken op een bergachtig parcours. Ook tijdens de vorige records waren er overigens bosbranden op het parcours, waardoor een vergelijking van de tijden nog steeds correct is.

94 kilometer per dag

In het slot bleek Karel Sabbe nog een veel energie en goede moed over te hebben. De laatste 170 kilometer legde hij namelijk in één stuk af zonder te slapen. Daarmee bracht Sabbe het nieuwe record op 46 dagen, 12 uur en 50 minuten. Hij doet daarmee meer dan 5 dagen beter dan dat de vorige recordhouder. Karel Sabbe liet de voorbije anderhalve maand gemiddeld 94 kilometer per dag, een onmenselijke prestatie. Op de foto aan de finish zag Sabbe (links onderaan) zelfs nog verrassend fris uit.

Meer
Lees meer...