Dit zijn de 12 beste muziekdocumentaires op Netflix

Dat Netflix heel wat pareltjes te bieden heeft, weten we. Maar ook op het gebied van muziek moet de streamingdienst zeker niet onder doen. Want deze 12 geweldige muziekdocumentaires kan je gewoon bekijken op Netflix!

1. Homecoming: A Film by Beyoncé

Homecoming: A Film by Beyoncé is een documentaire over de Amerikaanse zangeres en haar fenomenaal optreden op Coachella festival in 2018. Queen B was de eerste vrouw met een getinte huidskleur die als headliner op dat festival stond. Haar optreden was zo legendarisch dat het daarom ook in een documentaire werd gegoten. Ook praat ze over haar zwangerschap in 2017. Homecoming geeft je een intieme kijk in het leven van Beyoncé.

2. The Rolling Stones: Olé Olé Olé! A Trip Across Latin America

The Rolling Stones nemen je mee op tour door Latijns-Amerika. In de documentaire zien we de iconische band op tournee door tien steden en in primeur als eerste rockband ooit in Cuba optreden. Dat The Rolling Stones nog lang niet passé zijn, bewezen ze enkele weken geleden op het virtuele One World Together At Home concert. En ondertussen zijn ze zelfs volop bezig aan een nieuwe plaat.

3. Gaga: Five Foot Two

Lady Gaga is al een tijdje niet meer uit de spotlights te houden. Afgelopen jaren heeft ze het ook verschrikkelijk druk gehad. Zo kwam onder andere in 2018 de film A Star Is Born uit met de Amerikaanse singer-songwriter in de hoofdrol. De documentaire Gaga: Five Foot Two toont het leven van Lady Gaga en volgt enkele belangrijke gebeurtenissen, zoals de release van haar vijfde album Joanne. Een eerlijke, pure en onthullende documentaire over Lady Gaga die je zeker gezien moet hebben.

4. ReMastered: Who Shot the Sheriff?

Who Shot the Sheriff? is een eerste aflevering van ReMastered, een reeks van acht muziekdocumentaires over onvergetelijke muziekhelden. In dit lijstje lichten we er graag één uit, die over Bob Marley. In deze aflevering wordt onderzocht wie er achter de schietpartij zit op dé bekendste reggae-artiest. Bob Marley wordt nog tot op vandaag geëerd en gekoesterd door zijn muziek.

5. Dolly Parton: Here I Am

Dolly Parton: Here I Am geeft een unieke blik in het leven van de countryzangeres. Een trailer voor de documentaire is er niet, maar wel een videoclip van een nummer met Sia dat speciaal voor de film is gemaakt. De beschrijving van Dolly Parton: Here I Am zegt je mee te nemen “op een ontroerende, muzikale reis over mensen en plaatsen die haar iconische carrière hebben vormgegeven.” Op Netflix kan je ook kijken naar Dolly Parton’s Heartstrings, een serie die gebaseerd werd op een liedje van de bekende zangeres.

6. Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story By Martin Scorsese

In deze muziekdocumentaire blikt Martin Scorsese terug op de Rolling Thunder Revue tour in 1975 van Bob Dylan. Met zowel oude als exclusieve nieuwe beelden, interviews en fragmenten die de tour beter in beeld brengen, zien we Bob Dylan zoals we hem nog nooit zagen.

7. Travis Scott: Look Mom I Can Fly

In Look Mom I Can Fly geeft Travis Scott je een blik in het leven van de rapper. De documentaire vertelt zijn verhaal. Van hoe hij een carrière uitbouwde en zijn derde album Astroworld creëerde en uitbracht, tot hoe hij een fenomeen werd. Met beelden van zijn optredens, familie, kindertijd en fans krijg je een beter beeld van Travis Scott als rapper en persoon.

8. Whitney: Can I Be Me

Deze documentaire over Whitney Houston vertelt het levensverhaal van de wereldberoemde zangeres. Met behulp van interviews en archiefmateriaal van haar familie, vrienden en crew krijgen we een hartverscheurende kijk in een leven vol met alcohol en drugs.

9. This Is It

This Is It volgt King of Pop Michael Jackson bij zijn voorbereidingen op zijn reeks uitverkochte concerten in 2009. Dat zijn bovendien de allerlaatste beelden van hem want Michael Jackson overleed enkele weken voor zijn tour zou beginnen. De film bevat behind the scenes-beelden, inclusief dansrepetities en kostuumontwerpen. Wat de documentaire ook uitzonderlijk maakt, is dat geen enkele van de beelden bedoeld was voor release. Maar na de dood van Michael Jackson besloot men om de documentaire toch te maken.

10. Taylor Swift: Miss Americana

Miss Americana, de documentaire over Taylor Swift, volgde de zangeres door de jaren heen. Ze tonen hoe ze uitgroeide van een onschuldig, braaf meisje tot een succesvolle zangeres die geen schrik heeft om haar mening te zeggen. Netflix omschrijft de documentaire als “een rauwe en emotionele blik op één van de meest iconische artiesten van deze tijd tijdens een belangrijke overgangsperiode in haar leven”. Dat Taylor Swift een vrouw is om U tegen te zeggen, bevestigt ze zelfs nog maar eens in Miss Americana.

11. Keith Richards: Under the Influence

We zagen hem al eerder passeren in deze lijst bij The Rolling Stones maar rocklegende Keith Richards heeft ook zijn eigen documentaire op Netflix. Keith Richards: Under the Influence geeft een eerlijk portret van de gitarist wanneer hij over de decennia heen zijn eerste solo-album realiseert. Geniet mee van unieke beelden van uit zijn jeugd tot nu.

12. What Happened, Miss Simone?

What Happened, Miss Simone? brengt een emotioneel en intiem portret over zangeres en activiste Nina Simone. In de documentaire komen nooit gehoorde opnames en zeldzame beelden aan bod. Ook de dochter van de legendarische zangeres komt aan het woord en vertelt over het niet vanzelfsprekende leven van haar moeder.

Meer
Lees meer...